Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 02-02-1946

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ Κ. ΜΠΕΒΙΝ

«...στον ελληνικό λαό δε μένει πάρα να παλέψει ακόμα πιο ενωμένα και αποφασιστικά για την εθνική Τιμή, Λευτεριά κι Ανεξαρτησία...»

Ο σ. Ζαχαριάδης απατώντας σ' ερωτήματα που του υπέβαλε χθες η «Ελεύθερη Ελλάδα» σχετικά με όσα είπε ο κ. Μπέβιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αγγλική πολιτική στην Ελλάδα έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Ο κ. Μπέβιν υπήρξε αξιοθρήνητος. Για να «στηριχθεί» βρήκε καταφύγιο μόνο στην πλαστογραφία. Στηρίχθηκε στην έκθεση του κ. Σιτρίν που οι Έλληνες εργάτες την κατακουρέλιασαν ψηφίζοντας κατά 90% τον ΕΡΓΑΣ στις εκλογές τους για τα συνδικάτα, παρ' όλο που οι εκλογές αυτές γίνηκαν κάτω απ' τη δολοφονική τρομοκρατία της Χ και των κρατικών οργάνων.

»Δεύτερο,ο κ. Μπέβιν στηρίχθηκε στις πλαστογραφημένες «δηλώσεις» μου προς την ανταποκρίτρια του «Μάντζεστερ Γκάρντιαν». Η κατάντια αυτή του Άγγλου υπουργού των Εξωτερικών, που μη έχοντας άλλες δυνατότητες, κατέληξε στα γνωστά τερτίπια της Ιντέλλιτζενς Σέρβις τον ξεγυμνώνουν ολότελα μπροστά στο λαό μας.

»Τρίτον, ο κ. Μπέβιν δε βρήκε λέξη να πει για τη μαυρομετωπίτικη και κρατική δολοφονική τρομοκρατία που οργιάζει, ενώ λύσσαξε κυριολεκτικά ενάντια στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Για τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο πιστοποιητικό υπέρ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, απ' τη λύσσα αυτή του κ. Μπέβιν. Αυτή δείχνει πεντακάθαρα ποιος κρατά δουλωμένη αποικία του την Ελλάδα με τις μαυροκίτρινες ξιφολόγχες των μισθοφόρων του, ντόπιων και ξένων και ποιος παλεύει για την εθνική Τιμή, Λευτεριά και Ανεξαρτησία.

»Όσο για τον εξευτελισμό που παρουσίασε ο αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσεως δεν χρειάζεται να πει κανένας λέξη. Ακολουθώντας τ' αχνάρια του αφέντη του κ. Μπέβιν χρησιμοποίησε κι αυτός τα γνωστά πλαστά ντοκουμέντα σχετικά με τον ερχομό των Άγγλων στην Ελλάδα.

»Είναι έξω από κάθε αμφιβολία το κέρδος για τη Δημοκρατία απ' τις δηλώσεις του κ. Μπέβιν: δείχνουν στον κάθε Έλληνα τι ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, πλαστογραφίες χρησιμοποιεί ο αφέντης για να κρατά μια μικρή χώρα υποδουλωμένη. Ευχαριστούμε τον κ. Μπέβιν.

»Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, όταν ένας χρησιμοποιεί τέτοια μέσα για να κρατήσει τη λεία του, στο λαό που είναι η λεία αυτή δεν μένει παρά να παλέψει ακόμα πιο ενωμένα και αποφασιστικά για την εθνική Τιμή, Λευτεριά και Ανεξαρτησία. Πρώτο αίτημα στη πάλη αυτή παραμένει : Να φύγουν οι Άγγλοι από την πατρίδα μας»

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24-01-1946

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Αν στην Ελλάδα, χώρα, υποτίθεται, κυρίαρχη, σύμμαχη και νικήτρια, βρίσκονται ακόμα στρατεύματα κατοχής – αγγλικά αυτή τη φορά – είναι γιατί η Αγγλία, που θέλει τη χώρα μας, όπως δήλωσε ο Άγγλος υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Μακ Νηλ, εξάρτημα στην αποικιακή της πολιτική, φοβάται το δημοκρατικό λαό της και δε θέλει τη δημοκρατική ομαλή εσωτερική της εξέλιξη. Και φοβάται το δημοκρατικό ελληνικό λαό, γιατί ξέρει πως ποτέ δε θα δεχθεί εσωτερικό καθεστώς που δε συμβιβάζεται με τη θέλησή του, με την αξιοπρέπεια του, με τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας του. Όμως η αντιδραστική και ιμπεριαλιστική Αγγλία δε θέλει ανεξάρτητη και λεύτερη Ελλάδα, γιατί αυτό δε συμβιβάζεται με τις αποικιακές επιδιώξεις της. Και επειδή ο ελληνικός λαός δεν ανέχθηκε ούτε θ' ανεχθεί αποικιακή μεταχείριση και αποικιακό καθεστώς στη χώρα του, η Αγγλία ψάχνει να βρει τους πράκτορες εκείνους που και στο παρελθόν ήταν και τώρα γίνονται πιστά όργανα και υποταχτικοί εκτελεστές των εντολών της. Τα όργανα αυτά είναι όλη η φάρα του Μαύρου Μετώπου, του μοναρχοφασιμού, των τεταρτοαυγουστιανών, του ΣΑΝ, Χ και Σίας και κάποιοι άλλοι ακόμα.

Συγκεντρώνεται, δηλαδή, η τυχοδιωκτική συμμορία των εκμεταλλευτών του λαού, που για να πετύχει στα ληστρικά της σχέδια δε διστάζει να καταφύγει και στον πιο έξαλλο τυχοδιωκτισμό και στη πιο μεγάλη αγυρτεία.

Αυτός ακριβώς ο τυχοδιωκτισμός και αυτή η αγυρτεία χαρακτηρίζουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της συμμορίας αυτής και αυτά την κάνουν επικίνδυνη και εχθρική απέναντι σε κάθε ομαλή δημοκρατική εσωτερική τακτοποίηση και εξέλιξη μα και άμεση και σοβαρή απειλή για τη βαλκανική και ευρωπαϊκή ειρήνη. Υπάρχει επίσημη καταγγελία Έλληνα αξιωματικού ότι οι σανίτες του Γενικού Επιτελείου ετοίμαζαν το καλοκαίρι εισβολή στην Αλβανία. Η μοναρχοφασιστική και μαυρομετωπίτικη «Βραδυνή» το διακήρυξε αυτό επίσημα από κύριο άρθρο της. Το ομολογούν επίσης έμμεσα και οι σανίτες του Γεν. Επιτελείου γιατί ενώ σκηνοθέτησαν δίκη για ν' αποδείξουν ότι είναι ανυπόστατη η καταγγελία που έκανε ενάντιά τους ο έντιμος Έλληνας αντισυνταγματάρχης δεν τολμούν, τέσσερις τώρα φορές, να παρουσιασθούν στο δικαστήριο σα μάρτυρες κατηγορίας.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η κυριαρχία του δωσιλογισμού και του Μαύρου Μετώπου στην Ελλάδα – κυριαρχία που επιβλήθηκε με την ένοπλη Αγγλική επέμβαση το Δεκέμβρη του 1944 ενάντια στη Δημοκρατική Ελλάδα – αποτελεί σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για την ειρήνη. Αυτός φαίνεται ότι είναι και ο πιο σοβαρός λόγος για τη σοβιετική αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ενωμένων Εθνών σχετικά με την Ελλάδα.

Μα η σοβιετική αίτηση ενδιαφέρει το λαό μας από μια άλλη γι' αυτόν πρωταρχική και κυρίαρχη και βαρύνουσα πλευρά: από την πλευρά της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Γιατί αυτό το ζήτημα το βάζει ορθά – κοφτά, ωμά και αμείλικτα η σοβιετική αίτηση: Είναι η Ελλάδα χώρα λεύτερη και ανεξάρτητη, σύμμαχος και νικήτρια; Τότε πως δικαιολογείται η αγγλική κατοχή που ανάμεσα στ' άλλα είναι και η κύρια και βασική αίτια για την οικονομική μας κακοδαιμονία. (Και μόνο τα λεφτά μας, που οι Άγγλοι μας κατακρατάν και μας χρωστάν, αν μας τάδιναν πίσω δε θάχαμε ανάγκη από κανένα τους δάνειο και θα τα βγάζαμε μια χαρά πέρα).

Γιατί μας χρειάζονται οι 5-6 αγγλικές μεραρχίες στην Ελλάδα, (πάνω από εκατό χιλιάδες στρατός) και μάλιστα θωρακισμένες και μηχανοκίνητες; Και η κολοσσιαία αεροπορία τους; Και οι Ινδοί και οι Μαλαίσιοι; Και οι Άγγλοι κληρωτοί που τους φέρνουν εδώ για να τους γυμνάσουν; Γιατί τα θέλουμε όλα αυτά; Για την τάξη; Μα καμιά άλλη φορά στην Ελλάδα δεν επικρατούσε τόσο χάος και τόση αναρχία όση τώρα με την αγγλική κατοχή. Και οι 15 μήνες της κατοχής αυτής έχουν αποδείξει ότι οι αγγλικές μεραρχίες στην Ελλάδα, όπως και όλες οι οργανωτικές αγγλικές αποστολές, έναν προορισμό έχουν: να βοηθήσουν με όλα τα μέσα τις δυνάμεις της αναρχίας και του χάους, το μοναρχοφασισμό και το δωσιλογισμό, για να παρατείνουν και δυναμώσουν το χάος αυτό και την αναρχία. Γιατί αυτό είναι το αγγλικό «μυστικό», που σήμερα το ξέρουν και οι πέτρες: ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΕΔΩ. Οι Άγγλοι κάνουν όλα όσα περνούν απ' τα χέρια τους για να δημιουργούν το χάος, την αναρχία, τον εμφύλιο σπαραγμό στην Ελλάδα. Η τελευταία απόδειξη: στην τελευταία παλλαϊκή ειρηνική εαμική συγκέντρωση στο Βόλο παραβρέθηκαν ισχυρές αγγλικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Άγγλο Λίνακερ, οργανωτή στο Βόλο της χωροφυλακής. Το αποτέλεσμα ήταν να δολοφονηθούν 4 δημοκρατικοί πολίτες. Αν λείπαν απ' τη συγκέντρωση 'Αγγλοι και χωροφύλακες δε θα γινόταν απολύτως τίποτε. Αντίθετα στην Καλαμάτα δε βρέθηκε ούτε ένας απ' τους 100.000 Άγγλους – που υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για να τηρείται η τάξη – και οι μοναρχοφασίστες συμμορίτες της Χ οργίασαν και πλιατσικολόγησαν και σφάξαν και ρήμαξαν χωρίς να ιδρώσει το αυτί των «προστατών» μας Άγγλων. Μπορεί κανένας να φανταστεί τι θα κάναν οι Αγγλοι και δω και στην Αγγλία αν οι κουκουέδες φτιάναν και το ένα εκατοστό απ' αυτά κάνουν οι χίτες τις τελευταίες μέρες μόνο στην Καλαμάτα.

Έτσι έχουν τα πράματα. Δεν υπάρχει σήμερα ελληνική ανεξαρτησία. Και απ' τη σοβιετική αίτηση πρώτ' απ' όλα αυτή η πλευρά μας ενδιαφέρει. Γιατί θέτει το ζήτημα και σαν δίλημμα μπροστά στον κάθε Έλληνα, στο κάθε πολιτικό, στο κάθε κόμμα: Είτε υπέρ είτε εναντίον της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο κόσμος του Μαύρου Μετώπου με όλους τους ποικιλόμορφους δορυφόρους του έχει πάρει κιόλας θέση από γενεές γενεών που υπάρχει η αντιλαϊκή αντίδραση στην Ελλάδα: πουλιόταν σε όλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Άγγλους κλπ και πουλά και την Ελλάδα φτάνει να γιομίσει τις τσέπες της. Αυτοί είναι οι προδότες της Ελλάδας γι' αυτό είναι και εχθροί της Δημοκρατίας. Γιατί η Δημοκρατία είναι πρώτ' απ' όλα λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία.

Και ενώ η θέση του Μαύρου Μετώπου είναι καθαρή, περίεργη, αν όχι κωμική, είναι η θέση του Δημοκρατικού Κέντρου και της Κυβέρνησης. Ο κ. Σοφούλης δηλώνει ότι η παρουσία των Άγγλων στην Ελλάδα έχει σύμφωνη την Κυβέρνηση. Αυτό δε λέει τίποτα ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Και όπως είναι γνωστό η Κυβέρνηση του κ. Σοφούλη, όχι μόνο αντιπροσωπευτική δεν είναι, μα δε στηρίζεται διόλου στο λαό. Η Κυβέρνηση του κ. Σοφούλη δε στηρίζεται παρά μονάχα στην εύνοια του Λονδίνου. Και γι' αυτό ακριβώς, στο ζήτημα που μας απασχολεί, η γνώμη της Κυβέρνησης βαραίνει λιγότερο από κάθε άλλη.

Μα περίεργη είναι η θέση της Κυβέρνησης και για ότι άμεσα αφορά την εθνική ανεξαρτησία: Έχει διορισθεί απ' τους Άγγλους, δε μπορεί να μεταθέσει και ένα αστυφύλακα γιατί δεν το θέλει ο κ. Γουΐκαμ. Δε μπορεί να καταργήσει τη πράξη 59 γιατί δε συμφωνεί το Λονδίνο. Πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι και υπουργοί της δηλώνουν: «δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί δε μας αφήνουν οι Άγγλοι» και όμως, παρ' όλ' αυτά έχει τη σοβαρότητα να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το κυρίαρχο και ανεξάρτητο ρωμέϊκο.

Μα η κατάσταση είναι πολύ τραγική ώστε δε μπορεί κανένας να γελάσει με την τέτοια κατάντια [των] «Ελλήνων» πολιτικών που ανέχονται τέτοιους και τόσους εξευτελισμούς και δεν πετάν την παραίτηση κατάμουτρα στους απρόσκλητους προστάτες μας.

Η όλη εσωτερική μας κατάσταση απ' το Δεκέμβρη του 1944 και δω βάζει σαν πρωταρχική πατριωτική ανάγκη τη διαφύλαξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Είναι η «λυδία λίθος» που πάνω της δοκιμάζεται ο γνήσιος είτε κάλπικος πατριωτισμός, το εθνικό αίσθημα είτε η πατριδοκαπηλία και αγυρτεία του κάθε Έλληνα και πρώτ' απ' όλα του κάθε Έλληνα πολιτικού. Το πρώτο, άμεσο και επιτακτικό αίτημα που προβάλει απ' τον κίνδυνο που διατρέχει η εθνική μας υπόσταση και ανεξαρτησία είναι: να φύγουν άμεσος οι Άγγλοι απ' την Ελλάδα για καλό δικό τους και της Αγγλίας και όλου του κόσμου. Ο λαός μας έδειξε με τους αγώνες του την ικανότητα και κατάκτησε με το αίμα του την ωριμότητα να κυβερνηθεί μόνος του και όπως θέλει.

Όσο για μας το ξαναδηλώνουμε: δεν υπάρχει πιο άγιο και ιερό απ' την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατική λευτεριά. Τα δυο αυτά είναι αδιαίρετα και αχώριστα. Όπως είναι αδιαίρετα και αχώριστα και απ' την εξωτερική ειρήνη και την εσωτερική ανασυγκρότηση και πρόοδο. Και τα ιερά και άγια αυτά θα τα υπερασπίσουμε και θα τα επιβάλλουμε με όλα τα μέσα. Ενάντια σε όλους που τα επιβουλεύονται απ' όποια πλευρά και αν παρουσιασθεί κίνδυνος. Προξενεί μονάχα αποτροπιασμό το θέαμα που παρουσιάζουν «Έλληνας», πωρωμένοι και πουλημένοι, που παρουσιάζονται σήμερα πιο Άγγλοι και απ' αυτούς ακόμα τους πραγματικούς Άγγλους, που βλέπουν ότι συμφέρον και τιμή για την Αγγλία είναι να ξεμπερδέψει δημοκρατικά και παστρικά με τη γάγγραινα που άνοιξαν οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της αντιδραστικής της ολιγαρχίας στη χώρα μας.

Ενάντια στους ψευτοέλληνες αυτούς, προδότες και εκμεταλλευτές, η πανελλαδική, παλλαϊκή ενότητα θα υπερασπίσει και θα κάνει σεβαστή την Εθνική Ανεξαρτησία και Λευτεριά της Ελλάδας.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΠΑΝΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 16-01-1946

ΠΑΝΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δέκα ακόμα δολοφονίες μέσα στις δυο μέρες. Κυριακή και Δευτέρα. Τέσσερις στο Βόλο, ένας στη Νέα Ιωνία, ένας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και από ένας στη Θήβα, Καλαμάτα, Τρίκαλα και Σπάρτη. Οι τραυματισμένοι στις δυο αυτές μέρες ξεπερνούν τους 30. Και οι δολοφόνοι είναι πάντα, πάντα οι ίδιοι: όργανα απ' τα σώματα ασφαλείας σε αδελφική συνεργασία με τους μαυρομετωπίτες τρομοκράτες. Και, φυσικά, την ανωτάτη εποπτεία την έχουν οι Άγγλοι οργανωτές αστυνομίας και χωροφυλακής. Και δε χωράει καμιά απόλυτα αμφιβολία πως το καινούργιο αυτό κύμα από δολοφονίες κατευθύνεται απ' την πολιτική ηγεσία του Μαύρου Μετώπου – Σοφ. Βενιζέλου, που με τη δολοφονία παν να στηρίξουν την προσπάθειά τους να καταλάβουν την αρχή μια και τους λείπει ο λαϊκός όγκος.

Αυτήν την εικόνα «δημοκρατίας και ισοπολιτείας» παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, το «χαϊδεμένο παιδί» της Αγγλίας, τις μέρες ακριβώς που ο Άγγλος υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Μακ Νηλ, χωρίς να αναφέρεται και με μια ακόμα λέξη στο δολοφονικό ξεφάντωμα του μοναρχοφασιμού, μιλά για τη «μαχητική νοοτροπία» του Κ.Κ.Ε. Και η κυβέρνηση; Στην καλύτερη γι' αυτήν περίπτωση δεν είναι σε θέση να επιβληθεί, παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός κ. Σοφούλης όσο και οι άλλοι άμεσα υπεύθυνοι για την τάξη υπουργοί του αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι στον κρατικό μηχανισμό κυριαρχούν οι χίτες και ότι η χίτικη τρομοκρατία οργιάζει σε ολόκληρη τη χώρα.

Και η κυβέρνηση δε μπορεί να επιβληθεί γιατί δεν έχει κανένα λαϊκό έρεισμα. Στις επτά βδομάδες μάλιστα που βρίσκεται στην αρχή, κατάφερε, με την πολιτική που ακολούθησε, να αποξενωθεί ακόμα πιο πολύ απ' το λαό. Σήμερα και για τους πιο αισιόδοξους υπουργούς θα έχει γίνει ολοφάνερη η ουτοπία που στην αρχή κυνήγησε η κυβέρνηση: να επιβληθεί, δηλαδή μόνη της, δίχως να στηριχθεί στη δημοκρατική λαϊκή παράταξη με μόνη την υποστήριξη των Άγγλων. Ο μικροκομματικός τότε υπολογισμός που έκανε το παλαιοδημοκρατικό Κέντρο ήταν με μια «έξυπνη» και «καπάτσα» πολιτεία να αποσπάσει μάζες απ' την Αριστερά και απ' τη Δεξιά και ν' αποχτήσει έτσι, χρησιμοποιώντας κατάλληλα τον κρατικό μηχανισμό και την κυβερνητική εξουσία, δική του λαϊκή βάση. Η ζωή ανέτρεψε τα παλαιοκομματικά αυτά τερτίπια. Όταν ερωτοτρόπησε η κυβέρνηση προς τα δεξιά, απ' αυτόν τον «καπάτσο» χειρισμό κέρδισε μόνο το Μαύρο Μέτωπο σε βάρος της. Και τώρα, που η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται, το Μαύρο Μέτωπο και η μαυρομετωπίτικη αντίδραση μέσα απ' το ίδιο το κόμμα των Φιλελευθέρων με επικεφαλής το νεοφασίστα αποστάτη Σοφοκλή Βενιζέλο, περνούν στην κατά μέτωπο επίθεση για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Οι ταλαντεύσεις της κυβέρνησης είναι ακριβώς εκείνες που επιτρέπουν το μοναρχοφασιστικό ξεφάντωμα. Και, όπως δείχνουν τα σημεία, οι ταλαντεύσεις πρόκειται να συνεχισθούν. Το παλαιοδημοκρατικό Κέντρο για να ξανακερδίσει όσα έχασε τους δυο μήνες που κυβερνά όπως κυβερνά και για να πετύχει όσα ήθελε να πετύχει όταν σχημάτισε την κυβέρνησή του και δε τα πέτυχε, χρησιμοποιεί πάλι μια αναβλητική τακτική. Πρώτ' απ' όλα υπολογίζει ότι με την οικονομική ενίσχυση απ' το εξωτερικό θα σταθεροποιήσει τη δραχμή και την οικονομική ζωή και αυτό θάχει την ακτινοβολία στις μάζες προς όφελός του. Μα για αυτό το πράγμα χρειάζεται χρόνο και επιδιώκει μια αναβολή των εκλογών για 2 και 3 μήνες παρ' όλα τ' αντίθετα που επίσημα βεβαιώνει. Μα για να φθάσει σε μια αναβολή των εκλογών χρησιμοποιεί και δω μια παρελκυστική τακτική. Βεβαιώνει ανοιχτά και επίσημα ότι οι εκλογικοί κατάλογοι, έτσι όπως έγιναν, δεν είναι γνήσιοι. Δεν κάνει όμως τίποτε το αποφασιστικό για να τους διορθώσει. Και έτσι ταμπουρώνεται είτε πιάνεται απ' την αποχή του ΕΑΜ – αποχή που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο κάλπικο των καταλόγων – και επιδιώκει, με τη δικαιολογία ότι το ΕΑΜ απέχει, να τραβά το ζήτημα στο μάκρος για να φτάσει έτσι στην αναβολή των εκλογών. Δηλαδή, να πραγματοποιήσει αυτό που επιδιώκει: να κερδίσει 2-4 μήνες γιατί φαντάζεται ότι έτσι θα συνέλθει, θ' ανασυνταχθεί και θάχει μεγαλύτερες ελπίδες για μια σοβαρή εκλογική επιτυχία.

Φυσικά πρόκειται και πάλι για παλαιοκομματικά τερτίπια που δε θα διορθώσουν κατά τίποτε την κατάσταση. Αντίθετα, θα τη χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο. Και η κυβέρνηση στέκεται, όπως στεκότανε και τη πρώτη μέρα που σχηματίστηκε, μπροστά στο ίδιο δίλημμα: Με το Μαύρο Μέτωπο για με το λαό. Όσο διστάζει τόσο και η ίδια και η χώρα ολόκληρη πελαγώνει στο αδιέξοδο.

Μας κατηγορούν ορισμένοι εξωεαμικοί δημοκρατικοί κύκλοι για τη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση. Όμως μόνο η κυβερνητική πράξη είναι το κριτήριο της δικής μας τακτικής απέναντί της. Και η πράξη αυτή μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά λαϊκή και δημοκρατική ήταν.

Σήμερα με τη νέα εξόρμηση του Μαύρου Μετώπου δίνεται στην κυβέρνηση μια καινούργια ευκαιρία: Να προχωρήσει στην πραγματική δημιουργία του Πανελλαδικού Πανδημοκρατικού Μετώπου παίρνοντας το ΕΑΜ στους κόλπους της και προχωρώντας δημοκρατικά προς τις εκλογές.

Την Κυριακή ο δημοκρατικός λαός της Αθήνας και του Πειραιά με τη συγκέντρωσή του αυτή τη θέληση πρέπει να εκφράσει: Πανελλαδικό Πανδημοκρατικό Μέτωπο. Είσοδος του ΕΑΜ στην κυβέρνηση και εκλογές.

Το Πανελλαδικό Πανδημοκρατικό Μέτωπο είναι σε θέση να σαρώσει το άγος του μαυρομετωπίτικου νεοφασισμού ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ απ' όλη την Ελλάδα. Έτσι ο μοναρχοφασισμός δε θα επιπλεύσει ούτε σε μια εκλογική περιοχή. Θα σβήσει το αίσχος του για πάντα. Ενώ, αντίθετά, το Δημοκρατικό Κέντρο, που σήμερα φυτοζωεί, θα εξυψωθεί σε αποφασιστικό για τη διακυβέρνηση της χώρας πολιτικό παράγοντα με πλατύ λαϊκό βάθρο.

Αυτή η ευκαιρία δίνεται σήμερα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κέντρου. Αλλιώς αυτό θα φέρει την ευθύνη για την ουσιαστική κατάσταση εμφυλίου πολέμου που επικρατεί στη χώρα μας, κατάσταση που αυτό σαν κυβέρνηση, ανέχεται και υποθάλπει. Γιατί είναι κατάσταση εμφυλίου πολέμου όταν ο μοναρχοφασισμός μέσα σε 2 μέρες δολοφονεί δέκα και τραυματίζει πάνω από τριάντα δημοκρατικούς πολίτες.

Και φυσικά, παρ' όλη την ψυχραιμία και υποχωρητικότητά μας, θα ρθει μια μέρα που η κατάσταση αυτή του εμφυλίου πολέμου, που ο μοναρχοφασισμός εφαρμόζει εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας, θα παύσει να είναι μονόπλευρος.

Ας ξανασκεφθεί λοιπόν τις ευθύνες η κυβέρνηση. Και κυρίως οι ξένοι εκείνοι κύκλοι που τα πράγματα έδειξαν ότι φέρνουν την πρώτη ευθύνη για τη μεταδεκεμβριανή κακοδαιμονία στην Ελλάδα.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 15-01-1946

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ  ΣΤΗ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

«ΔΙΧΩΣ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ Η ΑΝΑΡΧΙΑ, ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ, ΝΑ ΠΑΡΑΓΑΓΕΙ, ΝΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ»

Οργάνωση και πάλη για τη ζωή και την επιβίωση. -

Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα. -

Παλλαϊκή ενότητα, ομόνοια, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία. -

Πάντα άγρυπνοι για το τσάκισμα κάθε πραξικοπήματος.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΝ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΛΟΣ, 14. ― Πάνω από 45.000 λαός παρακολούθησε χθες στο γήπεδο της «Νίκης» το λόγο που εξεφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. σ. Ν. Ζαχαριάδης. Το γήπεδο είχε κατακλυσθεί από πολύ νωρίς ασφυκτικά από κόσμο, τόσο του Βόλου, όσο και της γύρω περιοχής.

Στις τρεις ακριβώς έφτασε στο γήπεδο ο σ. Ζαχαριάδης και η Ν.Ε. του Ε.Α.Μ. Η ανθρωποθάλασσα ξέσπασε σε θύελλα χειροκροτημάτων και ενθουσιαστικών εκδηλώσεων με την εμφάνιση του σ. Ζαχαριάδη. Όταν αποκαταστάθηκε σχετική ησυχία, ύστερ' από εισήγηση του συναγ. Ανδρουλιδάκη, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ε.Α.Μ., πήρε το λόγο ο σ. Ζαχαριάδης, που είπε τα εξής:

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Λαέ του Βόλου,

Αυτές τις μέρες περνά ξανά η χώρα μας κρίσιμη πολιτική στιγμή. Την χαρακτηρίζει η προσπάθεια που κάνει η ενωμένη πλουτοκρατική αντίδραση, με τη βοήθεια γνωστόν αντιδραστικών κύκλων του εξωτερικού, να εκβιάσουν μια πραξικοπηματική κατάληψη της αρχής, για να εμποδίσουν την είσοδο του ΕΑΜ στην κυβέρνηση και για να μπορέσουν με εκατόμβες θυμάτων να εφαρμόσουν στην Ελλάδα τα νεοφασιστικά τους σχέδια.

Μπροστά στην απειλή αυτή και ο λαός του Βόλου, του νομού σας, ολόκληρης της Θεσσαλίας πρέπει, μαζί και δίπλα στο λαό όλης της Ελλάδας, να πάρει θέση και μέτρα που θα συμβάλουν και θα βοηθήσουν στην επιβολή της λαϊκής θέλησης.

Αυτό το σκοπό έχει κάθε επαφή που έχουν οι εαμικοί ηγέτες με το λαό. Δηλαδή να πραγματοποιήσει και εξασφαλίσει κάθε φορά την ενότητα στη γραμμή, σκέψη και δράση ανάμεσα στο λαό και στην εαμική ηγεσία του. Που βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα;


Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η χώρα μας παραδέρνει, μοναδική αυτή εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη, μέσα στο χάος, την αναρχία, το ξεχαρβάλωμα. Δεν υπάρχει τομέας, όπου να μην οργιάζει το ξεφάντωμα του δοσιλογισμού. Το κατάντημά μας αυτό επιβάλλει κάθε μέρα και πιο αναγκαίες, επιτακτικές και ζωτικές λύσεις λαϊκές σα μοναδική διέξοδο απ' την καταστροφή. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα πως στεκόμαστε στον κάθε τομέα

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ

Πρώτ' απ' όλα δεν έχουμε στρατό. Ο στρατός που υπάρχει είναι μοναρχοφασιστικό κατασκεύασμα. Όχι γιατί δεν υπάρχουν τίμιοι αξιωματικοί πατριώτες στο σημερινό στρατό. Υπάρχουν και αξιωματικοί. Και υπάρχουν και φαντάροι, πολλοί περισσότεροι φαντάροι. Όμως η ηγεσία του στρατού, τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική, είναι ποτισμένη από το νεοφασιστικό πνεύμα. Είναι δοσμένη στο δωσιλογισμό. Έτσι δε μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα εθνικό στρατό. Δεν είναι στρατός, μα αίσχος και εξευτελισμός, όταν στους 3.000 αξιωματικούς του στρατού οι μισοί δούλεψαν στα τάγματα ασφαλείας και προσκύνησαν το χιτλερικό καταχτητή και από τους άλλους μισούς οι περισσότεροι είναι δημιουργήματα τεταρτοαυγουστιανά και κυρίως ......... και χίτικου νεοφασισμού. Στρατός δε μπορεί να γίνει δίχως την ορμή, το πνεύμα, την πνοή, τον ενθουσιασμό, τις παραδόσεις, τα στελέχη, το ζωντανό υλικό και την πείρα της Εθνικής Αντίστασης του ΕΛΑΣ, που δημιούργησε το μεγαλούργημα το 1940-45.

Και όμως χρειαζόμαστε γερό, τεχνικά συγχρονισμένο, πολιτικά λαϊκοδημοκρατικό με ακμαίο το εθνικό φρόνημα στρατό. Μόνο τέτοιος στρατός μπορεί να εξυπηρετήσει την Ελλάδα. Και τέτοιος στρατός είναι αδύνατο να δημιουργηθεί έξω από την Εθνική Αντίσταση, έξω από το ΕΑΜ και πολύ περισσότερο είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ενάντιά τους.

ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΧΙΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν έχουμε τάξη, ησυχία, ισοπολιτεία. Η χίτικη τρομοκρατία οργιάζει σε όλη τη χώρα. Δίχως το ΕΑΜ στην κυβέρνηση δεν μπορεί να λείψει η αναρχία, να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Να ησυχάσει ο λαός, να δουλέψει, να παραγάγει, να ανοικοδομήσει. Πελαγώσαμε μέσα σ' ένα πρωτοφανέρωτο για την Ελλάδα οικονομικό ξεχαρβάλωμα. Δίχως το ΕΑΜ στην κυβέρνηση λαϊκή οικονομική ανακούφιση και ανόρθωση δε μπορεί να υπάρξει.

Όλες οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τις εκλογές, δείχνουν οι στεκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να πλαστογραφηθεί απόλυτα η λαϊκή θέληση. Μόνο με τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ομαλή πορεία για λεύτερες, αδιάβλητες εκλογές, που θα δώσουν το πραγματικό φρόνημα του λαού. Ολόκληρος ο ξεχαρβαλωμένος κρατικός μηχανισμός, με πρωτοπόρο τη Δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας, δουλεύει για το δοσιλογισμό, την πλουτοκρατία, το Μαύρο Μέτωπο. Μόνο με τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση θα αποκατασταθεί η λαϊκή δημοκρατική τάξη και στον κρατικό μηχανισμό. Σήμερα ο λαός δε βρίσκει ικανοποίηση των πιο ζωτικών αναγκών του, ούτε προστασία, ούτε υγεία, ούτε κατοικία· δε βλέπει με τη σημερινή κατάσταση μια καλή μέρα.

ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μόνο με το ΕΑΜ στην κυβέρνηση όλος ο λαός, εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, διανοούμενοι και επιστήμονες, όλοι οι Έλληνες που σκέπτονται εθνικά και πατριωτικά θα μπορέσουν με κοινή προσπάθεια και σε μια δημοκρατική εναρμόνιση των συμφερόντων τους και τα ιδιαίτερα ζητήματα να λύσουν και τη γενική πρόοδο και ανόρθωση του τόπου να εξασφαλίσουν. Βλέπουμε λοιπόν ότι αν, ύστερα από το διώξιμο του χιτλεροφασίστα καταχτητή και το Δεκέμβρη, η Ελλάδα τράβηξε τον κατήφορο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χτυπήθηκε η Εθνική Αντίσταση και κυβέρνησε ο δοσιλογισμός. Σήμερα, πιότερο από κάθε άλλη φορά, μόνο με τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση μπορεί να γίνει η αρχή για να βγάλουμε το τόπο από το γκρεμό και το λαό από την απόγνωση. Η συμμετοχή του ΕΑΜ στη κυβέρνηση είναι σήμερα η πιο υψηλή και επιτακτική εθνική ανάγκη και πρέπει να γίνει το αίτημα, αίτημα μαχητικό και αγωνιστικό, όλου του λαού.

ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Μα προβάλει το ερώτημα: Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή μας κατάντια, για τον κατήφορο που τραβάμε; Τη βασική, την κύρια και πρωταρχική ευθύνη την φέρνει η επίσημη αγγλική πολιτική στην Ελλάδα, οι αγγλικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές κατοχής στη χώρα μας.

Τι ζητούν οι Άγγλοι στην Ελλάδα; Κανένας Έλληνας, έξω από τους δοσίλογους και τους ταγματαλήτες, δε μπορεί να δώσει μια λογική, ικανοποιητική για το λαό απάντηση. Όταν ο αγγλικός ιμπεριαλισμός θέλησε να ξαναφέρει τα τσιράκια του στην αρχή για να του κάνουν τις δουλείες του, ο στρατηγός Σκόμπυ είχε κανόνια και τανκς, είχε θωρηκτά και ρουκετοβόλα, είχε πυροβολικό και βομβαρδιστικά, είχε μαύρους και μαυροκίτρινους – όλα αυτά τραβηγμένα από το μέτωπο όπου ήσαν χρειαζούμενα στην πάλη ενάντια στον χιτλερισμό – για να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στην ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία. Τότε τα κατάφερε να περάσει τις αλυσίδες – έτσι πίστευε – στο λαό μέσα σε 33 μέρες. Όμως μέσα σε 12 μήνες όχι μόνο δεν κατάφερε να αφοπλίσει και μια ακόμα χίτικη ληστοσυμμορία και ένα ακόμα μοναρχοφασίστα δολοφόνο, μα αντίθετα έκανε όλα όσα μπορούσε για να τους εξοπλίσει, βοηθήσει, τροφοδοτήσει, χρηματοδοτήσει, στηρίξει. Και σήμερα ακόμα η επίσημη αγγλική πολιτική στην Ελλάδα είναι αυτή που εμπνέει κάθε αντιδραστική κίνηση, κάθε αντιλαϊκή ενέργεια του μοναρχοφασισμού. Και το τελευταίο μαυρομετωπίτικο εξάμβλωμα, η συμφωνία Σ. Βενιζέλου – Λαϊκών, γίνηκε με την παρότρυνση και την πρωτοβουλία των Άγγλων αντιδραστικών.

ΤΙ ΖΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ

Ύστερα απ' όλα αυτά, η απάντηση στο ερώτημα, ποιος φταίει για την κατάντια μας, είναι εύκολη. Μα αμέσως προβάλει ένα δεύτερο ερώτημα: Πότε θα φύγουν τέλος πάντων οι Άγγλοι από την Ελλάδα; Τι ζητούν ακόμα στο τόπο μας 16 μήνες ύστερα απ' το διώξιμο του χιτλεροφασίστα καταχτητή, διώξιμο που λαός μας, ο ΕΛΑΣ, πέτυχε όχι μόνο δίχως καμιά βοήθεια, αλλά αντίθετα, με την αντίπραξη της επίσημης τότε Αγγλίας; Τι ζητούν λ.χ. τόσοι Άγγλοι στο Βόλο; Γιατί χρειάζονται; Και μάλιστα πλαισιωμένοι και με Γιουγκοσλάβους του Μιχαήλοβιτς και Μπαλίστες της Αλβανίας. Τι τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς και μάλιστα όταν δημιουργούν επεισόδια σε βάρος του λαού του Βόλου και όταν κρατούν επιταγμένα τα καλύτερα κτίρια της πόλης; Η παρουσία των Άγγλων στην Ελλάδα μόνο ζημίες φέρνει. Ζημίες στη χώρα μας, γιατί η παρουσία τους ενθαρρύνει τους μοναρχοφασίστες και επιτείνει το εσωτερικό χάος και την αναρχία. Ζημίες για την τάξη και την ησυχία στα Βαλκάνια, γιατί η παρουσία τους δυναμώνει τις αντιλαϊκές μηχανορραφίες και τα παλαιά και νεοφασιστικά στοιχεία που δουλεύουν ενάντια στην ειρήνη και τη δημοκρατία τόσο στη Βαλκανική όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έπειτα αυτή η παράταση της κατοχής κάνει νευρικούς τους Άγγλους και τους άλλους στρατιώτες που βρίσκονται σε αγγλική υπηρεσία, που θέλουν μια ώρα αρχύτερα να γυρίσουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους και αυτό δυναμώνει ακόμα πιο πολύ τη γενική νευρικότητα. Έτσι το πρόβλημα στέκει ξεκάθαρο : Ύστερα και από την Συνδιάσκεψη της Μόσχας, που έδωσε τόσο καλά αποτελέσματα για το έργο της ειρήνης και της δημοκρατίας και στα Βαλκάνια, η παραμονή των αγγλικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα είναι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αδικαιολόγητη και βλαβερή για την ειρήνη και τη δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

Γι' αυτό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, προβάλει σήμερα επιτακτικά η εθνική ανάγκη και επιταγή: Για το καλό της Ελλάδας και του λαού μας, για το καλό της δημοκρατίας και της ειρήνης, οι Άγγλοι και οι έγχρωμοι μισθοφόροι και σωματοφύλακές τους πρέπει να μας αφήσουν μόνους και να παν στα σπίτια τους. Και όσο πιο γρήγορα τόσο και πιο καλά.

ΟΙ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τότε μόνο, και μόνο έτσι και οι αγγλοελληνικές σχέσεις θα μπορέσουν να μπουν στο σωστό κανάλι. Στο δρόμο της ισότιμης δημοκρατικής συνεννόησης. Αυτή τη συνεννόηση την προσφέρουμε μα δε τη ζητιανεύουμε. Την προσφέρουμε και πιστεύουμε ότι το ίδιο ανταποκρίνεται στο πραγματικό δημοκρατικό συμφέρον και των δυο λαών. Δεν τη ζητιανεύουμε, γιατί η ξενόδουλη ζητιανιά μπορεί νάναι στόλισμα και επίδειξη για τους πλουτοκράτες μας, όμως δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική αξιοπρέπεια του λαού μας που ποτέ δε στάθηκε ζητιάνος.

Είναι έξω από κάθε αμφιβολία ότι οι σχέσεις μας με την Αγγλία αποτελούν σήμερα τον πιο σημαντικό τομέα μα και το πιο νευραλγικό σημείο στην εξωτερική μας πολιτική. Οι σχέσεις αυτές περνάν σήμερα μια σοβαρή κρίση. Και η σοβαρή αυτή κρίση οφείλεται στο γεγονός, ότι η Αγγλία θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα αποικιακή πολιτική. Αγνοεί το λαό, την Εθνική Αντίσταση και την ελληνική δημοκρατία και στηρίζεται στην πλουτοκρατία, το δοσιλογισμό, το Μαύρο Μέτωπο και το μοναρχοφασισμό. Ο κ. Μακ Νηλ, Άγγλος υφυπουργός για τα εξωτερικά ζητήματα, θέλησε την τέτοια αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική της επίσημης Αγγλίας στη χώρα μας να τη δικαιολογήσει με το ότι το Κ.Κ.Ε. «δεν απέβαλε ακόμα τη μαχητική του νοοτροπία ώστε να μεταβληθεί σε κόμμα πολιτικών ήρεμων επιδιώξεων». Το συμπέρασμα που «λογικά» θα πρέπει να βγει από την τέτοια διαπίστωση του κυρίου Μακ Νηλ, πρέπει να είναι ότι με ένα τέτοιο κόμμα δε μπορεί η Αγγλία να ρθει σε συνεννόηση. Μα ο ίδιος ο κ. Μακ Νηλ ξεσκεπάζει μόνος στις ίδιες του δηλώσεις το πραγματικό νόημα της θέσης του συγης απέναντι στο Κ.Κ.Ε. Λέει ότι «εάν χάσωμεν την Ελλάδα θα χάσωμεν τόσον την Ιταλίαν όσων και την Τουρκίαν και ότι η Αγγλία χρειάζεται την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα στέκει “μεταίχμιον” στη Μεσόγειο. Μα έτσι ο κ. Μακ Νηλ, το πρόβλημα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία, το τοποθετεί πάνω σε μια βάση ιμπεριαλιστική, αποικιακή, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Και από τη μεριά αυτή ο κ. Μακ Νηλ έχει απόλυτο δίκαιο με τον υπαινιγμό του εναντίον το Κ.Κ.Ε. Γιατί το Κ.Κ.Ε. ποτέ δε γίνει όργανο και κινούμενο ξενικής ιμπεριαλιστικής πολίτικης στην Ελλάδα και από την πλευρά αυτή θα διατηρήσει για όσο διάστημα είναι αναγκαίο τη «μαχητική του νοοτροπία». Αν ο κ. Μακ Νηλ ψάχνει να βρει στην Ελλάδα όργανα και φορείς για την αποικιακή του πολιτική, θα πρέπει να ψέξει να τους βρει σε άλλη κατεύθυνση. Το Κ.Κ.Ε. ποτέ δε θα γίνει όργανο οποιασδήποτε ξενικής πολιτικής στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι θέλουμε να αναπτύξουμε ισότιμες, φιλικές, δημοκρατικές σχέσεις και με τους Άγγλους και με τους Ρώσους. Μα αυτό δε σημαίνει υποταγή απέναντί τους. Αντίθετα σημαίνει διατήρηση της αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας μας και απέναντι στους Άγγλους και απέναντι στους Ρώσους δίχως καμιά πολιτική διάκριση, προτίμηση είτε προκατάληψη. Για το Κ.Κ.Ε., για τους κομμουνιστές της Ελλάδας, τα εθνικά λαϊκά δημοκρατικά συμφέροντα της ελληνικής πατρίδας, η Ελλάδα, στέκει μοναδική και πιο ψηλά από κάθε άλλο. Αυτό σαν απάντηση γι' αυτούς που συκοφαντούν ότι το Κ.Κ.Ε. βρίσκεται κάτω από οποιαδήποτε ξενική επιρροή. Μα η τελευταία ομιλία του κ. Μακ Νηλ έχει ένα πολύ πιο βαθύ νόημα, σχετικά με την εσωτερική μας πολιτική. Πρώτο ψάχνει να ξεψαχνίσει όλους εκείνους που θάθελαν να γίνουν πιστά τσιράκια των αγγλικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στην Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη. Μα το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Μακ Νηλ σε μια στιγμή που η εσωτερική μας πολιτική κρίση πάλι φουντώνει και που σαν επιτακτική εθνική ανάγκη προβάλει να μπει το ΕΑΜ στην κυβέρνηση, κάνει ύποπτους υπαινιγμούς εναντίον του Κ.Κ.Ε. αποβλέποντας έτσι στο να διασπάσει το ΕΑΜ και να ευκολύνει την προσπάθεια των Βενιζέλου – Μαύρου Μετώπου να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να καταλάβουν την αρχή. Έχουμε έτσι μια καινούργια κατάφωρη και απαράδεκτη επέμβαση της αγγλικής πολιτικής στα εσωτερικά μας που θα πρέπει να μας κάνει πολύ προσεκτικούς. Και για να τελειώνουμε με τον κ. Μακ Νηλ, πρέπει να του θυμίσουμε ότι όταν μιλά για «μαχητική νοοτροπία του Κ.Κ.Ε.» ξεχνά τα κανόνια του Σκόμπυ τον περασμένο Δεκέμβρη, την αγγλική ένοπλη κατοχή στην Ελλάδα, το αφήνιασμα και σήμερα ακόμα της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας στη χώρα μας, που χρηματοδοτείται, υποστηρίζεται και οπλίζεται από τις αγγλικές αρχές κατοχής και την αδιάκοπη και σκανδαλώδη επέμβαση, που εφαρμόζει η αγγλική πολιτική στην Ελλάδα υπέρ του Μαύρου Μετώπου και της αντίδρασης. Ας ξεκαθαρίσει πρώτα ο κ. Μακ Νηλ αυτά τα «μικροζητήματα» και μετά ας μιλά για «μαχητική νοοτροπία του Κ.Κ.Ε.». Όταν πρόκειται για εθνικά λαϊκά συμφέροντα και για την εθνική λευτεριά και ανεξαρτησία το Κ.Κ.Ε. ήταν και παραμένει το πιο πρωτοπόρο και το πιο μαχητικό κομμάτι του λαού μας. Μα για την εσωτερική μας κατάντια δε φταίνε μόνο οι ξένοι. Οι Άγγλοι βρίσκουν στη χώρα μας υπάκουα και πιστά τσιράκια, τα ίδια που δούλευαν, το ίδιο υπάκουα και πιστά, και στους Γερμανοιταλούς. Είναι η δοσίλογη πλουτοκρατία, που δεν έχει πατριωτικό όσιο και εθνικό ιερό και ο πουλημένος και χρεοκοπημένος πολιτικός κόσμος, που δε πρόσφερε μέχρι σήμερα στο τόπο άλλο από ξεπούλημα, ταπεινώσεις, εξευτελισμούς και αφανισμό. Αυτός ο κόσμος κινιέται πάλι ύστερα από το Δεκέμβρη για να κυβερνήσει και χαντακώσει ξανά. Τα μεταδεκεμβριανά έργα του τα ξέρουμε. Σήμερα την κατάντια και τη χρεοκοπία του παλιού αυτού πολιτικού κόσμου τη χαρακτηρίζουν, ανάμεσα στα άλλα, και δυο ακόμα χτυπητά «κλασσικά» γεγονότα. Το πρώτο είναι η πολιτική ασχημοσύνη και αγυρτεία του Σ. Βενιζέλου που με ξενική έμπνευση και επιταγή πάει να στήσει όλη την παλαιοκομματική φαυλοκρατική αρτηριοσκλήρωση ενάντια στην καινούργια Ελλάδα. Τον εξευτελισμό του και το πέσιμό του το αποδίδει χτυπητά μια αντιπαραβολή, μια σύγκριση του ανάξιου γιού προς τον παλιό δημιουργικό πατέρα. Στα 1909 ο Ελεύθ. Βενιζέλος ζητούσε να συνενωθεί αυτό που προοδευτικό και πρωτοπόρο είχε τότε η Ελλάδα ενάντια στην πιο μαύρη τότε αντίδραση και πισωδρόμηση.

Στα 1936 στη συνεργασία με το Μεταξά και στα 1945 στις ερωτοτροπίες του με το Μαύρο Μέτωπο ο επίγονος προσπαθεί να συσπειρώσει αυτό που σκοτεινό, μαύρο, δοσίλογο, και νεοφασιστικό έχει η Ελλάδα ενάντια στο Έθνος, το Λαό, την πατρίδα. Προσπαθεί να κηλιδώσει ταπεινωτικά το κάποτε μεγάλο κόμμα των φιλελευθέρων, δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Ένα δεύτερο γεγονός που δείχνει την κατάντια και τη χρεωκοπία του παλιού πολιτικού κόσμου είναι το θράσος και η αναίδεια που έχουν τα οικτρά ναυάγια της 4ης Αυγούστου που με επικεφαλής τον οπερετικό και φαντασιόπληκτο Νικολούδη πάνε να φτιάξουν μεταξικό κόμμα. Φυσικά μόνο στη μεταδεκεμβριανή Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αν θα συμβαίνουν για πολύ ακόμα αυτό θα εξαρτηθεί, πρώτ' απ' όλα, από τις αποφάσεις και τους αγώνες σας, από τις αποφάσεις και τους αγώνες ολόκληρου του Λαού.

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ Ν' ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Τα δυο αυτά «δείγματα» παλαιοδημοκρατικού ξεπεσμού δείχνουν ότι το πρωταρχικό, βασικό και μοναδικό θα μπορούσε κανείς να πει γνώρισμα που χαρακτηρίζει τον αντίπαλο σε μας πολιτικό κόσμο, είναι η άρνηση, ο αντι..... , η αντιλαϊκοτητα, η καταφυγή σε όλα τα μέσα και τα πιο ανήθικα πολιτικά, για να βλάψουν το Λαό και για να σώσουν τα φλουριά τους.

Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα για να πετύχουν τα σκοτεινά τους σχέδια. Μα πρέπει να ξέρουν ότι ο λαός με καθοδηγητή του το ΕΑΜ είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει αποφασιστικά και να τους τσακίσει μέχρι εκμηδένιση. Σπρώχνουν αυτοί και οι ξένοι πάτρωνοί τους τα πράγματα σε λύσεις βίαιες, φασιστικές. Σήμερα ακόμα οι ηγέτες του Μ.Μ. δηλώνουν πως κι αν ακόμα η αριστερά πάρει την πλειοψηφία, δε θα παραδώσουν την αρχή γιατί συχνά η μειοψηφία είναι πιο δημοκρατική από την πλειοψηφία. Βλέπετε ότι ετοιμάζονται. Αν τολμήσουν, θα αναγκασθούν να πληρώσουν. Και θα πληρώσουν ακριβά. Δεν απειλούμε κανένα. Μα δε φοβόμαστε και κανένα. Γελιούνται πολύ, γελιούνται .......... όσοι νομίζουν και όσοι πιστεύουν ότι μπορούν επ' άπειρο να λογαριάζουν στην ανοχή και την υποχωρητικότητά μας. Ακόμα γελιούνται και κείνοι, που τις προειδοποιήσεις μας τις περνούν για μπλόφες. Η πολιτική τους, εμπνευσμένη και πληρωμένη από τους ξένους, φέρνει την Ελλάδα στον όλεθρο, στο βάραθρο. Και χρέος υπέρτατο και ιερό κάθε Έλληνα πατριώτη είναι να κάνει όλα όσα περνούν από το χέρι του για να σταματήσει τον κατήφορο αυτό. Εμείς το χρέος μας αυτό θα το εκτελέσουμε για μια ακόμα φορά ως το τέλος και όπως χρειάζεται. Γιατί το χρέος αυτό πηγάζει άπω το λαό και το δίκαιο.

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ

Τι ζητάμε; Τι θέλουμε; Ποιο είναι αυτό το δίκαιο; Ζητάμε να αναγνωρισθεί και στο λαό μας το πιο απλό, το πιο πρωταρχικό, το πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα: το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος και μόνος του για τον τόπο του, για τις τύχες του, για το μέλλον του. Δεν το ζητάμε αυτό σα χάρη. Γιατί χάρη δε χρωστάμε σε κανένα. Είναι δικαίωμα που κατακτήσαμε με θυσίες και αίμα. Το δικαίωμα αυτό πήγε να μας το πνίξει μια χτηνώδης ιμπεριαλιστική επέμβαση τον περασμένο Δεκέμβρη. Και ο δοσιλογισμός βιάστηκε τότε να γιορτάσει τα επινίκια. Όμως ήρθε η ζωή και η πραγματικότητα και του χάλασε τα σχέδια.

Και η πραγματικότητα αυτή, δηλαδή η δωδεκάμηνη πράξη του μεταδεκεμβριανού παρασιτισμού στην Ελλάδα με τη ρεμούλα, το αφήνιασμα και τις καταστροφές του, έδειξε για μια ακόμα φόρα, όχι μόνον ότι ο δοσίλογος παλαιοκομματισμός και η μαυρομετωπίτικη αντίδραση είναι απόλυτα ανίκανοι να φτιάξουν άλλο τίποτα από γενικό αφανισμό, ξεπούλημα και εξευτελισμό, μα και ότι η επικράτησή τους θα σήμαινε και την εξαφάνισή μας σαν λεύτερου λαού και ανεξάρτητου κράτους. Έδειξε ακόμα ότι οι αγώνες του εαμικού κόσμου για τα λαϊκά δίκαια ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας. Ότι ο Δεκέμβρης ήταν απόλυτα δίκαιος γιατί ήταν απόλυτα λαϊκός. Και ότι αν υπάρχει για την Ελλάδα ένας δρόμος σωτηρίας, αυτός είναι ο δρόμος που άρχισε η Εθνική Αντίσταση ενάντια στο χιτλεροφασίστα καταχτητή – που συνέχισε το ΕΑΜ το Δεκέμβρη ενάντια στη καινούργια, την εγγλέζικη κατοχή και ενάντια στο μεταδεκεμβριανό αφήνιασμα του δοσίλογου μοναρχοφασισμού και που πάει να ολοκληρώσει με την ανοικοδόμηση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Και αν σήμερα ακόμα βρίσκονται «σοσιαλιστές» και διακηρύχνουν ότι ο ελληνικός λαός τον περασμένο Δεκέμβρη έπρεπε να καταθέσει τα όπλα δίχως πάλη, δείχνουν, οι σοσιαλιστές αυτοί, ότι δεν έχουν καμιά επαφή με την ελληνική λαϊκή ψυχή και ότι κηρύττουν διδασκαλίες που είναι ξένες προς την Ελλάδα και το λαό, προς την ελληνική δημοκρατία και ανεξαρτησία για την οποία εμείς θα συνεχίσουμε τους λαϊκούς μας αγώνες. Και η πραγματικότητα και η ζωή έδειξε και δείχνει ότι και στα 1940 – 44 και στο Δεκέμβρη και μεταδεκεμβριανά και σήμερα βρισκόμαστε σε επαφή και αρμονία με τη λαϊκή ψυχή. Θέλουμε τάξη και ισοπολιτεία. Ομόνοια και συνεργασία με όλους που θέλουν το καλό της Ελλάδας. Θέλουμε ειρήνη, δημοκρατία, ανόρθωση.

Θέλουμε λεύτερες εκλογές και δηλώνουμε ότι θα τα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους και ας είναι τα πιο συντριπτικά για μας. Αν εξασφαλισθεί ισοπολιτεία και ελεύθερη πορεία προς δημοκρατικές εκλογές θα βοηθήσουμε και θα υποστηρίξουμε δίχως επιφύλαξη, με πειθαρχία και δημοκρατική υπάκοη, όλα τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν στην εσωτερική ομαλότητα και ησυχία.

Από μας κανένας δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Και παρά τα λάθη, τα σφάλματα και τις υπερβασίες που κάνανε πολλοί οπαδοί μας στο παρελθόν, δείξαμε πάντα ότι εξυπηρετούμε τίμια, ντόμπρα, παστρικά, χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες, το λαό και το τόπο και ότι ξέρουμε να δημιουργούμε, να ανοικοδομούμε, να χτίζουμε.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Στο τέτοιο μας έργο δεχόμαστε τη συνεργασία και τη σύμπραξη με όλους τους Έλληνες πατριώτες, όποιοι και αν είναι, φτάνει μόνο να βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας και του Έθνους.

Μια απαίτηση μόνο προβάλλουμε σήμερα: Να μπει το ΕΑΜ στην Κυβέρνηση· γιατί η ζωή έδειξε ότι μόνο αυτό μας δίνει την εγγύηση ότι θ' αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Αυτή η απαίτηση είναι σήμερα η πιο υψηλή εθνική ανάγκη. Και είναι στα χέρια του Λαού να την επιβάλει με τον όγκο και την πάλη του. Γιατί, ας μη ξεχνάμε ποτέ, τίποτα δε μπορούμε να πετύχουμε δίχως οργάνωση και πάλη. Η λαϊκή οργάνωση και η πάλη είναι η εγγύηση και το στήριγμα της Δημοκρατίας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Και τώρα καταλήγω: Βασικό Λαϊκοδημοκρατικό καθήκον για το Λαό του Βόλου, του νομού σας, για ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι να παλέψει μαζί με ολόκληρη την άλλη Ελλάδα.

― Στη μαυρομετωπίτικη ενότητα της δοσίλογης πλουτοκρατίας να αντιτάξει την παλλαϊκή εθνική ενότητα. Δεν διώχνουμε κανένα. Δεν μνησικακούμε ενάντια σε κανένα. Και με τους χθεσινούς αντιπάλους θα συνεργασθούμε, φτάνει μόνο η συνεργασία αυτή να ωφελεί το Λάο και τον Τόπο. Απλώνουμε το χέρι της συνεννόησης σε κάθε τίμιο Έλληνα, σε κάθε αγνό πατριώτη. Ο λαϊκός διχασμός ωφελεί μόνο τους εκμεταλλευτές πλουτοκράτες, ντόπιους και ξένους. Με τη λαϊκή ενότητα μπορούμε να σώσουμε το Λαό και τον Τόπο.

― Παλέψτε για την επιβίωσή σας. Έτσι όπως παλεύει όλη η Ελλάδα κάτω από την καθοδήγηση των πρωτοπόρων λαϊκών οργανώσεων. Μην αφήνετε να σας κλέβουν τα είδη της Ούνρα που ανήκουν στο Λαό, ούτε να σαπίζουν στις αποθήκες. Η διεξαγωγή και ο έλεγχος των διανομών να γίνεται από τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις.

― Υπερασπίστε με τη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα τις ελευθερίες σας. Μην αφήνετε να θίγουν τη ζωή, την τιμή, την περιουσία, τις οργανώσεις σας, τις εφημερίδες, τις λέσχες, τα γραφεία των οργανώσεών σας. Κάθε φασιστικό χέρι που σηκώνεται για να χτυπήσει πρέπει να πέφτει κάτω ξερό. Όποιος από ξένο χωριό έρχεται σε άλλο για να δείρει και δολοφονήσει πρέπει να φεύγει τσακισμένος. Όποιος από το ίδιο χωριό τρομοκρατεί τους χωριανούς, πρέπει, κάτω από το γενικό ξεσήκωμα, να αναγκάζεται να φύγει από το χωρίο , πρέπει να του γίνεται η ζωή στο χωριό αβίωτη. Όποιος κάνει απόπειρα να δολοφονήσει θα πρέπει αυτό να το πληρώνει με τη ζωή του. Για το Λαό του Βόλου, του Πηλίου, της Θεσσαλίας, είναι ζήτημα ζωής και τιμής να ξεμπερδεύει μια για πάντα με τους Καλαμπαλίκηδες, τους Σουρλήδες και τους ομοίους τους. Ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να διαφωτίσουμε τους παρασυρμένους, εκείνους που δεν τρομοκρατούν γιατί πουλήθηκαν, μα από παραπλάνηση ακολουθούν τους πληρωμένους δολοφόνους τρομοκράτες.

― Το ΕΑΜ πρέπει να μπει στην Κυβέρνηση για να πάμε έτσι με τάξη, ισοπολιτεία και ομαλότητα σε λεύτερες, αδιάβλητες εκλογές όπου ο Λάος θα αποφασίσει κυριαρχικά για την κυβέρνηση και το μέλλον του.

― Νάστε πάντα άγρυπνοι και έτοιμοι. Το Μαύρο Μέτωπο ετοιμάζεται, πάντα καιροφυλακτεί, οργανώνει πραξικόπημα. Θέλει να εγκαθιδρύσει ξανά το φασισμό στην Ελλάδα. Ματαιώστε με όλα τα μέσα, μέχρι τη γενική απεργία και την ένοπλη πάλη, κάθε απόπειρα, από όποια μεριά και αν έρχεται, να εγκαθιδρύσει φασιστικό καθεστώς.

― Παλλαϊκή απαίτηση πρέπει να γίνει να πάψει η ανάμιξη των ξένων στα εσωτερικά μας. Τα αγγλικά στρατεύματα κατοχής πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι σε θέση, καλύτερα από κάθε άλλο λαό, να κυβερνηθούν μόνοι τους και να τακτοποιήσουν το νοικοκυριό τους έτσι όπως συμφέρει στο Λαό, στον τόπο, έτσι όπως απαιτεί η εθνική τιμή και ανεξαρτησία.

― Ενότητα – ομόνοια – ανεξαρτησία – Δημοκρατία ας είναι η μαχητική κραυγή μας.

Ενωμένος και αποφασιστικός ο Λαός θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, θα τσακίσει κάθε αντίδραση και θα νικήσει. Έχετε πίστη στις δυνάμεις σας και εμπιστοσύνη στο ΕΑΜ και την καθοδήγησή του και το μέλλον θάναι δικό μας όταν θα παλέψουμε έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας μας.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ !

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12-01-1946

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ !

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΘΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ

ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Η κατάσταση είναι και πάλι κρίσιμη. - Ο δωσιλογισμός και η πλουτοκρατία δημιουργοί της αταξίας, του διχασμού και της αναρχίας στον τόπο. - Για μια ακόμα φορά η κύρια ευθύνη βαρύνει τις αγγλικές αρχές κατοχής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Ο «Ριζοσπάστης» απηύθυνε τηλεφωνικό ερώτημα στο σ. Ζαχαριάδη, που βρίσκεται στο Βόλο, για τις πραξικοπηματικές προετοιμασίες που κάνει το Μαύρο Μέτωπο. Ο «Ριζοσπάστης» πήρε την παρακάτω απάντηση από το σ. Ζαχαριάδη.

ΒΟΛΟΣ, 11 του Γενάρη - «Η αποτυχία της κυβέρνησης Σοφούλη, ύστερα από την ολοκληρωτική χρεωκοπία που παρουσίασε το Μαύρο Μέτωπο, στους δώδεκα πάνω κάτω μήνες που κυβέρνησε τη χώρα ύστερα από το Δεκέμβρη, κάνει σήμερα, σα μόνη διέξοδο από το τραγικό κυβερνητικό αδιέξοδο που στεκόμαστε, επιταχτική την ανάγκη να μπει το ΕΑΜ στην κυβέρνηση για να πάρει η εσωτερική μας εξέλιξη αποφασιστική στροφή προς μια δημοκρατική εσωτερική κατεύθυνση. Η ανάγκη αυτή έχει γίνει πια συνείδηση για την πλειοψηφία του λαού μας και καταχτά καθημερινά έδαφος και στο εξωτερικό και στην ίδια την Αγγλία. Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινή γνώμη καταλαβαίνει ολοένα και πιο πολύ πως είναι ζωτική ανάγκη για την ειρήνη και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη να πάψει η Ελλάδα να είναι εστία νεοφασιστικής μόλυνσης, διαταραχής και ανωμαλιών.

Όλες οι κινήσεις του Μαύρου Μετώπου για πραξικόπημα ένα έχουν σκοπό: Να εμποδίσουν να σχηματισθεί κυβέρνηση με το Ε.Α.Μ. για να μπορούν αυτοί να ψαρεύουν, όπως και πριν, σε θολά νερά.

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα πολιτεία της κυβέρνησης Σοφούλη – πολιτεία αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική – βοήθησε τη συνωμοτική προσπάθεια του Μαύρου Μετώπου και της αντίδρασης μέσα από τις ίδιες τις γραμμές του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Δυο παραδείγματα φθάνουν: Η κυβέρνηση Σοφούλη δεν έλυσε ριζικά το ζήτημα του Αντιβασιλέα όταν αυτός παραιτήθηκε. Και σήμερα ο ίδιος θλιβερός ρασοφόρος είναι αρχηγός της αντικυβερνητικής συνωμοσίας και κύριο κινούμενο της ξένης αντίδρασης.

Το δεύτερο παράδειγμα: Ο ίδιος ο νεοχρισμένος αρχηγός των Φιλελευθέρων Σ. Βενιζέλος – το χρίσμα του το έδωσε ο ίδιος ο κ. Σοφούλης – είναι και αρχισυνωμότης στο αντικυβερνητικό πραξικόπημα του Μαύρου Μετώπου.

Σήμερα η κυβέρνηση Σοφούλη στέκει μπροστά σ' ένα αποφασιστικό δίλημμα: Να υποκύψει στον εκβιασμό που εξασκεί η αντιλαϊκή αντίδραση που εμπνέεται και καθοδηγείται από τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους του εξωτερικού, είτε να κάνει αυτό που δεν έκανε μέχρι σήμερα: Να στραφεί δηλαδή αποφασιστικά προς το δημοκρατικό δρόμο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν μπει στην κυβέρνηση το ΕΑΜ.

Αυτό μας έδειξε και μας το δείχνει η ιδία η ζωή. Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει το δεύτερο αυτό δρόμο θα έχει αμέριστη ολόκληρη την υποστήριξή μας. Και ασφαλώς θα τσακίσει τη μαυρομετωπίτικη συνωμοσία. Πάντως ένα είναι τούτη τη στιγμή βέβαιο. Το Μαύρο Μέτωπο ξανασηκώνει κεφάλι. Και ο λαός θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή έτοιμος να τσακίσει με όλα τα μέσα οποιαδήποτε πραξικοπηματική προσπάθεια του Μαύρου Μετώπου και της συνασπισμένης αντιλαϊκής αντίδρασης.

Για μια ακόμα φορά τα πράγματα δείχνουν ότι οι μαύροι άνθρωποι του δοσιλογισμού και της πλουτοκρατίας είναι οι δημιουργοί της αταξίας, του διχασμού και της αναρχίας στον τόπο μας. Μια απάντηση υπάρχει για τη νεοφασιστική πλουτοκρατική συνωμοσία.

― Παλλαϊκή δημοκρατική αντιπλουτοκρατική ενότητα

― Πάλη για το ψωμί και την επιβίωση

― Τσάκισμα εκμηδενιστικό με παλλαϊκό ξεσήκωμα και με όλα τα μέσα κάθε πραξικοπηματικής δράσης του Μαύρου Μετώπου. Αν οι εχθροί του λαού προκαλέσουν, θα πρέπει να πάρουν συντριπτική απάντηση, τέτοια που να ξεκαθαρίσει τελειωτικά το νεοφασιστικό μόλυσμα από την Ελλάδα, ακόμη κι αν χρειαστεί να παλέψουμε μήνες πολλούς.

Η κατάσταση είναι πάλι κρίσιμη και απαιτεί από μας υπεύθυνη, ψύχραιμη, αποφασιστική αντιμετώπιση.

Ένα ακόμα θα πρέπει να ξαναειπωθεί: Για μια ακόμα φορά την κύρια ευθύνη για το εσωτερικό μας κατάντημα και για το ότι το Μαύρο Μέτωπο αποθρασύνθηκε τόσο πολύ, την φέρνουν οι αγγλικές αρχές κατοχής που υποστηρίζουν κάθε αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή κίνηση στην Ελλάδα, ύστερα από την ένοπλή τους επέμβαση ενάντια στον ελληνικό λαό τον περασμένο Δεκέμβρη. Το στοιχείο αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ όταν μελετάμε τα εσωτερικά προβλήματα και αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της εσωτερικής μας εξέλιξης».

ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 04-01-1946

ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

10 χιλ. λαού συγκεντρώθηκαν στο αθλητικό γήπεδο για ν' ακούσουν το σ. Ζαχαριάδη – Η αστυνομία ανακαλεί την άδεια συγκέντρωσης – Οι προκλήσεις του εθνοπροδότη Τσαούς Αντών – Ξυλοκόπημα χιτών από δημοκρατικούς πολίτες.

Οι μοναρχοφασιστικές εφημερίδες «Εμπρός» και «Ακρόπολη» και η ψευτοδημοκρατική «Βήμα», σε πλήρη συμφωνία, γράψανε χθες διάφορα μυθεύματα ότι τάχα ο σ. Ζαχαριάδης αποδοκιμάσθηκε στη Δράμα. Τι πραγματικά έγινε στη μακεδονική αυτή πόλη, που οργιάζει ο μοναρχοφασισμός και η εθνοπροδοσία τύπου Τσαούς Αντών, μας το λέει η πιο κάτω τηλεγραφική ανταπόκριση. Σημειώνουμε όμως – και αυτό σημείο των καιρών – ότι οι εφημερίδες «Βήμα» από τη μια και «Εμπρός» και «Ακρόπολη» από την άλλη βρεθήκαν εντελώς σύμφωνες στην εξύμνηση των κατορθωμάτων των προδοτών του Αντών Τσαούς, που πήραν, εννοείται, διδακτικό μάθημα από το δημοκρατικό λαό της Δράμας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 3. - Ο λαός της Δράμας επεφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή στον αρχηγό του ΚΚΕ σ. Νίκο Ζαχαριάδη που επισκέφθηκε τη Δράμα προχθές. Η είδηση της άφιξής του ηλέκτρισε το δημοκρατικό λαό της μαρτυρικής πόλης, που πλημμύρισε αμέσως τους δρόμους. Η επιτροπή του συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάσθηκε αμέσως μετά την άφιξη του σ. Ζαχαριάδη στις τοπικές αρχές και ζήτησε άδεια για συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Αττικό». Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν την αίθουσα με τη δικαιολογία ότι δίνονταν παραστάσεις για τους στρατιώτες. Ύστερ' από επίμονες όμως προσπάθειες της επιτροπής αναγκάσθηκαν να χορηγήσουν το αθλητικό γήπεδο της Δράμας.

Ο δημοκρατικός λαός της Δράμας μια ώρα μετά τη χορήγηση της άδειας για συγκέντρωση πλημμύρισε το γήπεδο. Πάνω από δέκα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και με τραγούδια και ζητωκραυγές περίμεναν την άφιξη του σ. Ζαχαριάδη.

Φρενιασμένες οι αρχές απ' την πρωτοφανή κοσμοπλημμύρα ανακάλεσαν ξετσίπωτα την άδεια που είχαν δώσει για το γήπεδο και παραχώρησαν την αίθουσα του «Αττικόν». Ο λαός της Δράμας, που κατάλαβε τους σκοπούς τους, συμμορφώθηκε, με παραδειγματική πειθαρχία, στην εξωφρενική αξίωση των αρχών και πήγε συγκεντρωμένος στο «Αττικόν», που η αίθουσά του πλημμύρισε ασφυκτικά και πάνω από 8 χιλιάδες λαού έμειναν συγκεντρωμένοι απ' έξω. Η πειθαρχική στάση του λαού, που ματαίωσε την πρώτη πρόκληση των αρχών, εξενεύρισε περισσότερο τα όργανα της Αστυνομίας και διέλυσαν με τη βια το έξω από το «Αττικόν» συγκεντρωμένο πλήθος.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο αθλητικό στάδιο ....... δέκα τραμπούκοι της «Χ» αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν επεισόδια, αλλά ξυλοκοπήθηκαν και πετάχθηκαν έξω από το γήπεδο.

Οι προκλήσεις των τραμπούκων πήραν μεγαλύτερη έκταση στην αίθουσα του «Αττικόν». Ο εθνοπροδότης Τσαούς Αντών με είκοσι άλλους μπράβους του περιφερότανε προκλητικά στην πλατεία και απειλούσε τον κόσμο. Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας οι χίτες κακοποίησαν δυο πολίτες.

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 01-01-1946

ΥΨΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ :

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΑΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Οι αυτονομιστές είναι κινούμενα της ντόπιας και εξωβαλκανικής – αντιβαλκανικής αντίδρασης – Απειλή για τη χώρα μας το άσυλο που δίνουμε στους βαλκανικούς συμμορίτες – Συνεργασία και συνεννόηση με τις βαλκανικές Δημοκρατίες

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ .ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

.......................................................................................................

«Δυο βασικά γνωρίσματα χαρακτηρίζουν σήμερα την παγκόσμια κατάσταση: Πάλη και πορεία της προοδευτικής ανθρωπότητας για δημοκρατία και προσπάθεια της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατικής αντίδρασης ν' ανάψει, να σταματήσει, να ματαιώσει, να χαλάσει τη λαϊκοδημοκρατική ανοικοδόμηση σ' όλο το κόσμο και πρώτ' απ' όλα στην Ευρώπη. Στις αντιδραστικές προσπάθειες η δημοκρατική οικογένεια των λαών της Ευρώπης αντιπαρατάσσει την ενότητα και συνεργασία της που αποτελούν εγγύηση για την νίκη της ειρήνης και δημοκρατίας, τη συντριβή του νεοφασισμού, τη λαϊκοδημοκρατική ανοικοδόμηση και πρόοδο. Γίνονται φυσικά προσπάθειες να διασπαστεί η ενότητα αυτή και το διασπαστικό αυτό έργο εξυπηρετούν παλιές στην ουσία, καινούριες στην εμφάνιση, θεωρίες του δυτικού σοσιαλισμού, του δυτικοευρωπαϊκού συνασπισμού, που μονάχα την πλουτοκρατική ολιγαρχική αντίδραση ωφελούν. Ακόμα τις διασπαστικές αυτές προσπάθειες εξυπηρετεί ο παγκόσμιος τροτσκισμός, που ,αφού στα χρόνια πάλης ενάντια στο σοσιαλισμό, έκανε ότι μπορούσε να βλάψει τα κινήματα της Αντίστασης και να ωφελήσει το χιτλεροφασισμό, σηκώνει πάλι σήμερα το κεφάλι σαν άμεσος εντολοδόχος και πράκτορας των λυσσασμένων εχθρών της δημοκρατίας. Η απάντηση που δίνει η προοδευτική ανθρωπότητα με ενιαία εμφάνιση, οργάνωση και δράση πείθει ότι τις προσπάθειες αυτές δεν τις κάνουν οι πλατιές λαϊκές μάζες. Τα Παγκόσμια Συνέδρια των συνδικαλισμένων εργατών, νέων, γυναικών, φοιτητών, και οι αντίστοιχες διεθνείς οργανώσεις που δημιουργήθηκαν αποτελούν φωτεινό σημάδι, προειδοποίηση και εγγύηση ενάντια στην παγκόσμια αντίδραση. Τ' αποτελέσματα της Διάσκεψης της Μόσχας δείχνουν ότι παρ' όλες τις δυσκολίες το έργο της ειρήνης και της συνεννόησης προχωρεί, ακριβώς γιατί το προστατεύει, το στηρίζει, το προωθεί η ακοίμητη επαγρύπνηση και η αποφασιστική οργάνωση της προοδευτικής ανθρωπότητας που αποτελούν καινούργιο γερο χτύπημα στους αντιδραστικούς, φασίστες, εμπρηστές, ταραχοποιούς σ' όλες τις χώρες. Στη χώρα μας συνεχίζεται η μεταδεκεμβριανή κατάσταση, γιατί εξακολουθεί η κατάφωρη αντιλαϊκή αγγλική επέμβαση. Το παλαιοδημοκρατικό κέντρο και η κυβέρνησή του απέτυχαν γιατί δε θέλησαν να στηριχθούν στο λαό, αλλά στράφηκαν αντίθετα ενάντιά του και στηρίχθηκαν στην πλουτοκρατική αντίδραση και την αγγλική υποστήριξη.

Η αγγλική πολιτική εξακολουθεί να ζητά ερείσματα στις αντιλαϊκές δυνάμεις για να τις έχει υποχείριες και να τις κρατά υπάκουες. Αυτό το ρόλο παίζουν σήμερα το δημοκρατικό κέντρο και αδιαμφισβήτητη απόδειξη γι' αυτό είναι η απόλυτη οικονομική υποταγή της κυβέρνησης Σοφούλη στις αγγλικές επιταγές. Θέλουν να επιβάλουν καινούργιο έλεγχο στα κρατικά έσοδα και έξοδα, μας αναγκάζουν να πληρώνουμε τεράστια ποσά για έξοδα αγγλικής στρατιωτικής κατοχής. Μας χρωστούν 110 εκατομμύρια λίρες και τις κρατούν δεμένες χωρίς να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε τόσες ανάγκες. Πρόκειται για καινούργια χωρίς προηγούμενο οικονομική υποδούλωση του τόπου, απαράδεχτη σε κάθε Έλληνα που σέβεται τον εαυτό του και την εθνική του αξιοπρέπεια. Και μονάχα αυτή η οικονομική υποταγή της κυβέρνησης δίπλα στα τόσα άλλα γνωστά στοιχειά, δείχνει ότι η κυβέρνηση, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις και υποσχέσεις των ηγετών της πριν γίνουν υπουργοί, ακολουθεί στραβό δρόμο και γι' αυτό ήταν δικαιολογημένη η απόφαση του ΕΑΜ να αποσύρει την ανοχή που έδωσε στην κυβέρνηση. Τώρα μπαίνει το ερώτημα: Ήταν σωστή η απόφαση να δοθεί η ανοχή; Η απόφαση ήταν σωστή γιατί το ΕΑΜ, σαν υπεύθυνος πολιτικός εκπρόσωπος της δημοκρατικής πλειοψηφίας του λαού, έχει υποχρέωση και καθήκον να ενισχύσει κάθε προσπάθεια που τείνει να μπάσει την Ελλάδα στο δρόμο της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης. Όμως το ΕΑΜ έχει και ιερή απαραβίαστη υποχρέωση να πολεμήσει καθένα που ανοιχτά ή κρυφά, λίγο-πολύ πολεμά και εμποδίζει τη λαϊκή δημοκρατική τακτοποίηση και νοικοκυροσύνη του τόπου. Αυτή η αρχή προκαθόρισε τη στάση του ΕΑΜ. Κάθε βήμα προς την ομαλή πορεία θα έχει την υποστήριξή του. Αυτή τη γραμμή επιβάλουν δυο λόγοι: Ο πρώτος λόγος είναι εσωτερικός και συνδέεται μ' αυτή τη φυσική υπόσταση και ύπαρξη του λαού. Τραβάμε τον κατήφορο που στην άκρη του στέκεται ο γκρεμός, η καταστροφή, ο αφανισμός. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τη χώρα από τον κατήφορο αυτό.

Ο δεύτερος λόγος είναι εξωτερικός. Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα από την απομόνωση που την πνίγει και αποτελεί απειλητικό εθνικό κίνδυνο. Την απομόνωση αυτή δημιούργησε ο μοναρχοπλουτοκρατικός δωσιλογισμός που σμπαραλιάζει και ξεχαρβαλώνει την Ελλάδα εσωτερικά και εξωτερικά και την κάνει πραγματικό κίνδυνο και επιβουλή ενάντια στη Βαλκανική και Ευρωπαϊκή ειρήνη, την ησυχία, τάξη στα Βαλκάνια.

Δεν πρόκειται μονάχα για τη γνωστή ξετσίπωτη ομολογία της «Βραδινής» ότι αν δεν ήταν το Κ.Κ.Ε. θα είχε γίνει κιόλας στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη λαϊκοδημοκρατική Αλβανία. Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία. Ο αχρανίτης Ντίμτσεο παραδίνεται από τον ΕΛΑΣ κανονικά στις επίσημες κρατικές αρχές, περνά στα χέρια των Άγγλων και έπειτα πιάνεται στο έδαφος της δημοκρατικής Βουλγαρίας απασχολούμενος με ανατρεπτική φασιστική συνωμοσία. Δραπετεύουν και άλλοι αχραναγκεσταπίτες από τις ελληνικές φυλακές για να ακολουθήσουν το παράδειγμα και τη δουλειά του Ντίμτσεο. Πόλεις, όπως τα Γιάννενα, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, έγιναν κέντρα αντιβαλκανικής συνωμοσίας. Οι Αλβανοί μπαλίστες, οι οπαδοί του Μιχαήλοβιτς και οι πράκτορες του βουλγαρικού φασισμού βρίσκουν καταφύγιο, υποστήριξη και ενθάρρυνση στη χώρα μας για να βυσσοδομούν και συνωμοτούν λεύτερα απ' εδώ εναντίον των δημοκρατικών καθεστώτων της Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας, και Βουλγαρίας. Από τα καθάρματα αυτά του βαλκανικού φασισμού στρατολογεί τους δολοφόνους της η ντόπια αντίδραση για να πολεμά και τυραννεί τον ελληνικό λαό. Στο Βόλο ο μοναρχοφασίστας λήσταρχος Καλαμπαλίκης στρατολογεί οπαδούς από τους ανθρώπους του Μιχαήλοβιτς. Κάτω από την άμεση καθοδήγηση των γνωστών ξένων δυνάμεων έχουμε μια στενή αντιβαλκανική εμπρηστική συνεργασία του ελληνικού φασισμού με τα συντρίμμια και κατακάθια της άλλης βαλκανικής αντίδρασης.

Στην περιοχή Φλώρινας κατευθύνει αυτή τη δουλειά ένα ξένο προξενείο και ο Άγγλος λοχαγός Έβανς, που ήταν μέλος της αγγλικής αποστολής στον ΕΛΑΣ. Ο Έβανς αυτός, όταν τον Αύγουστο 1944 φούντωσαν οι μάχες του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς, έλεγε στο συμμαχικό στρατηγείο ότι δήθεν ο ΕΛΑΣ αρνήθηκε ν' αναλάβει επιχειρήσεις με τους Γερμανούς και ότι μόνο το τάγμα Γκότσε πολεμούσε με τους Γερμανούς. Στην ίδια περίοδο κι ενώ άρχιζε η κίνηση του Γκότσε ενάντια στον ΕΛΑΣ, ο Έβανς σταμάτησε κάθε ενίσχυση του ΕΛΑΣ και ενίσχυε το Γκότσε. Σήμερα ο Έβανς περιοδεύει με το σφαγιαστή Κολώρα και η ειδικότητά του φαίνεται να είναι ότι χρησιμοποιεί πράκτορές του οχρανίτες σαν αυτονομιστές Μακεδόνες, για να δημιουργεί ζητήματα και προστριβές ανάμεσα στην Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία γύρω στο μακεδονικό ζήτημα. Ο στρατάρχης Τίτο κατάγγειλε σε τελευταίο λόγο του στα Σκόπια, ότι αυτοί που παρουσιάζονται σαν αυτονομιστές είναι πράκτορες, κινούμενα ξενών βαλκανικών συμφερόντων. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τους αυτονομιστές που δουλεύουν στην Ελλάδα. Είναι πράκτορες ξένων εξωβαλκανικών, αντιβαλκανικών συμφερόντων. Αυτό δείχνουν οι πράξεις τους. Στα σλαβομακεδονικά χωριά ορισμένες γκρούπες αυτονομιστών αφήνουν ανενόχλητους τους ανθρώπους του Μαύρου Μετώπου, ενώ κακοποιούν τους αντιπροσώπους του ΕΑΜ. Στις εκλογές των Συνεταιρισμών οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ενεργητικά και παθητικά το Μαύρο Μέτωπο. Οι αυτονομιστές κάνουν ότι μπορούν για να σπείρουν τη διαίρεση και τη διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες και τους Σλαβομακεδόνες και κρατούν σ' ανησυχία τη Μακεδονία και τις βαλκανικές χώρες, όπως συμφέρει μόνο στους εμπρηστές της ειρήνης και τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Αυτά τα απτά στοιχεία δείχνουν ότι η μοναρχοφασιστική δοσίλογη Ελλάδα είναι πραγματικός κίνδυνος για τη βαλκανική ησυχία και ειρήνη.

Φυσικά η κυβέρνηση έχει άμεση ευθύνη για τη κατάσταση αυτή που την ανέχεται και την υποθάλπει. Στις Σέρρες τώρα ακόμα κατεβαίνουν λεύτερα και ανενόχλητα ένοπλοι Βούλγαροι φασίστες. Έρχονται για ανατρεπτική δουλειά μέσα από τη Βουλγαρία, ανεφοδιάζονται, παίρνουν καινούργιες οδηγίες και ξαναγυρίζουν στη Βουλγαρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο ενάντια στο θράσος και την ασχήμια του εφέτη Μανωλιδάκη που εξύβρισε το Στάλιν «φασίστα» και το Τίτο «μεγαλύτερο κτήνος της Βαλκανικής». Έτσι στον τομέα της εξωτερικής πολίτικης η κυβέρνηση Σοφούλη συνεχίζει ουσιαστικά τον τυχοδιωκτισμό του μοναρχοφασισμού.

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η εσωτερική και εξωτερική αποτυχία και χρεωκοπία της κυβέρνησης Σοφούλη υποχρέωσε το ΕΑΜ να δηλώσει ότι αίρει την ανοχή και ν' αναλάβει καινούργιο αγώνα για την ομαλότητα, ησυχία, ενότητα και τη δημοκρατική ομαλή τάξη και εξέλιξη. Πρόκειται για την υπόσταση του λαού της Ελλάδας. Πρέπει να βγούμε από το βούρκο της ατίμωσης, τον ολόπλευρο αφανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν το ΕΑΜ και ολόκληρη η πραγματική Εθνική Αντίσταση μπει στην κυβέρνηση που θα δώσει αποφασιστική στροφή και δημοκρατική δημιουργική πνοή και πορεία στην εξέλιξή μας. Έτσι η αποφασιστική συμμετοχή του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης στην κυβέρνηση είναι άμεση επιτακτική εθνική επιταγή της στιγμής. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μονάχα σαν απαίτηση της λαϊκής πλειοψηφίας. Για να κάνει η λαϊκή πλειοψηφία το αίτημα αυτό δικό της, πρέπει να πεισθεί ότι η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία και χρήσιμη. Σήμερα η ανάγκη αυτής της αλλαγής γίνεται συνείδηση σ' ακόμα πιο πλατεία λαϊκά ρεύματα. Αυτή τη συνείδηση πρέπει να ενισχύσουμε μ' όλα τα μέσα για να φτάσουμε στην αλλαγή, αλλαγή που είναι υψίστη εθνική ανάγκη. Αυτό είναι το νόημα της εαμικής πολιτικής σήμερα και μόνο έτσι η εαμική πολιτική αποχτά πραγματικό νόημα. Δεν υπάρχει σήμερα πιο ιερή υποχρέωση για κάθε εαμίτη, για κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μοναδική εθνική ελληνική εαμική και κομμουνιστική πολιτική. Σήμερα εμείς κάνουμε λαϊκή δημιουργική πολιτική και δεν αποβλέπουμε σε δογματική αυτοϊκανοποίηση έξω από το λαό και την πραγματικότητα. Και όταν από τ' αριστερά προδότες λιποτάχτες της Αντίστασης, τροτσκιστές και απ' τα δεξιά ορισμένοι κακοφτασιδωμένοι σοσιαλιστές κατηγορούν, λένε ότι η πολιτική μας είναι προδοσία στον κομμουνισμό και το σοσιαλισμό, εμείς απαντάμε ότι προδοσία είναι το κάθε τι που διασπά τη λαϊκή ενότητα και εμποδίζει τη ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη. Και αυτοί οι διασπαστές είναι προδότες του λαού, δουλεύουν στα ξένα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, που έχουν συμφέρον να διασπάσουν το λαό, να πολεμούν το ΕΑΜ και την πολίτικη του μ' όλα τα μέσα.

ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΜΑΣ

Μα εμάς μας πολεμούν από την άλλη πλευρά το μακεδονοθρακικό προπύργιό μας, που κρατά άξια, αποτελεσματικά την εαμική σημαία. Προσπαθούν να μας χτυπήσουν, να λερώσουν μ' όλα τα μέσα αυτό το προπύργιό μας, γιατί βλέπουν ότι προχωρούμε σαν παράταξη, κερδίζουμε στο λαό. Είναι γνωστή η προτίμηση της μακεδονοθρακικής αντίδρασης στη συκοφαντία, στη λάσπη. Τελευταία δυνάμωσε εξαιρετικά η εκστρατεία εναντίον μας. Μας λεν προδότες, αυτονομιστές, κατασκόπους. Φυσικά, φωνάζει ο κλέφτης για φοβηθεί ο νοικοκύρης .... Στη παράταξή μας δε θα βρεις δοσίλογους. Στην παράταξη τους δε θα βρεις αξιοπρέπεια, εθνική πατριωτική εντιμότητα. Μας λεν κατασκόπους γιατί φοβούνται, γιατί ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε άγρυπνα, βήμα προς βήμα κάθε ενέργειά τους, ξεσκεπάζουμε κάθε προδοσία τους, κάθε αντεθνικό πούλημα, κάθε πλουτοκρατικό παζάρεμα, δεν τους αφήνουμε να σταθούν σε χλωρό κλαρί. Αυτό το λεν κατασκοπεία μα είναι λαϊκή επαγρύπνηση και άγρυπνη παρακολούθηση των κατασκόπων. Αυτοί είναι οι εγκληματίες και οι σπιούνοι.

Μας λεν αυτονομιστές αυτοί που πούλησαν τη Μακεδονία και τη Θράκη επανειλημμένα. Με τους αυτονομιστές δεν έχουμε καμιά σχέση και γιατί είναι εχθροί τόσο του ελληνικού λαού όσο και των Σλαβομακεδόνων. Εμείς αναγνωρίζουμε στους Σλαβομακεδόνες το πρωταρχικό, ανθρώπινο, δημοκρατικό δικαίωμα να ζουν, να δουλεύουν, ν' αναπτύσσονται στα χώματά τους με παραδόσεις, ήθη και έθιμα των πάτερων τους, αναπόσπαστο και αυτοί κομμάτι της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας. Με τους Σλαβομακεδόνες αυτούς πάμε χέρι με χέρι, ενάντια στο ντόπιο μοναρχοφασισμό, ενάντια στους οχρανίτες αυτονομιστές και ξένους αφέντες που εμπνέουν και πληρώνουν τους αυτονομιστές. Κάθε Έλληνας δημοκρατικός θα συμφωνήσει με την προκήρυξη της αντιφασιστικής οργάνωσης των Σλαβομακεδόνων του Νομού Πέλλης, που καλεί όλους τους εργαζόμενους κατοίκους του νομού ν' αγωνισθούν μαζί για τις λαϊκές ελευθερίες, για ισοπολιτεία, ισονομία, ισοτιμία και γενική πολιτική αμνηστία. Μ' αυτούς θα βαδίσουμε και θα παλέψουμε μαζί για ψωμί, λευτεριά, Νεοελληνική Λαϊκή Δημοκρατία.

Με τις δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας είναι εθνική ανάγκη να μονοιάσουμε, να συνεννοηθούμε. Είναι μωρία, ανοησία να μη αναγνωρίζουμε τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, όταν τις αναγνωρίζει η Αγγλία, η Αμερική, όλος ο κόσμος. Το ζήτημα της Βαλκανικής συνεννόησης είναι ελληνική εθνική ανάγκη. Μπορούμε, πρέπει να συμφωνήσουμε με τις βαλκανικές βορεινές Δημοκρατίες, με βάση την αδελφική συνεννόηση και δημοκρατική ειρηνική λύση όλων των διαφορών που μας χωρίζουν. Αυτό πρώτους εμάς θα ωφελήσει, για να πάψει η απομόνωση, να πάψουμε να είμαστε κίνδυνος για την ειρήνη. Μαζί να εξουδετερώσουμε τις δυνάμεις που σπέρνουν τη διχόνοια και το αλληλοφάγωμα στα Βαλκάνια, να εξοστρακίσουμε την αντιβαλκανική εμπρηστική σκευωρία και συνωμοσία που τόσο απειλεί τους λαούς της Βαλκανικής, που έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με το πνεύμα των συμμαχικών αποφάσεων της Γιάλτας, του Πότσνταμ και της Μόσχας. Έτσι θ' απαλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα που μεγαλύτερη καταισχύνη και ατίμωση την απειλεί, να γίνει δηλαδή προγεφύρωμα ιμπεριαλιστικό ενάντια στη δημοκρατική προοδευτική Βαλκανική Ευρώπη.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ

Τώρα μπορούμε να συνοψίσουμε σε συμπεράσματα την εσωτερική κατάσταση και προοπτική: Αποφασιστική συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση για να βγούμε από το εσωτερικό χαντάκωμα και το εξωτερικό αδιέξοδο. Αυτή είναι σήμερα η ύψιστη εθνική επιταγή. Παλλαϊκή, ολόπλευρη υποστήριξη και πραγματοποίηση της επιταγής αυτής. Η πραγματοποίηση αυτής της επιταγής θα γίνει με τη πάλη για ψωμί, λευτεριά, δημοκρατία, με τη παλλαϊκή ενότητα και ομόνοια. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας: Να παύσει η απαράδεκτη καταστρεπτική για τα λαϊκά συμφέροντα ξενική ανάμιξη στην Ελλάδα. Οι ξένες δυνάμεις πρέπει άμεσα ν' αποσυρθούν για να μείνει ο λαός μόνος κυρίαρχος, ρυθμιστής στον τόπο του».

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΗΡΘΕ Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 30-05-1945

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΗΡΘΕ Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Ο ΗΡΩΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΒΡΙΚΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι πατριδοκάπηλοι διαστρέβλωσαν τις ανακοινώσεις του για το Βορειοηπειρωτικό

Ο σ. Ζαχαριάδης είχε πει: «Το Βορειοηπειρωτικό δεν μπορεί να λυθεί με πόλεμο, όπως προτείνουν μερικοί. Το Βορειοηπειρωτικό είναι ζήτημα που θα λύσει ο ίδιος ο λαός της Βορείου Ηπείρου, σύμφωνα με τη συμμαχική πολιτική της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών».

Ο «Ριζοσπάστης» με μεγάλη συγκίνηση και ανέκφραστη χαρά αγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι ο ήρωας αρχηγός του Κ.Κ.Ε. σ. Νίκος Ζαχαριάδης βρίσκεται από σήμερα το πρωΐ στην Αθήνα.

Ύστερα από 9 χρόνια απίστευτων ψυχικών και σωματικών μαρτυρίων στο κάτεργο της Κέρκυρας, στα μπουντρούμια της Ασφάλειας του Μανιαδάκη και στο μεσαιωνικό χιτλερικό στρατόπεδο του Νταχάου, ο μεγάλος Έλληνας, που βασανίστηκε όσο κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός και έδωσε ολόκληρο τον εαυτό του στην υπηρεσία του έθνους, γύρισε ελεύθερος στην αγαπημένη του Αθήνα, που η αδάμαστη λαϊκή ψυχή της χρόνια τον τραγουδάει και τον έχει κάνει θρύλο.

Από την πρώτη στιγμή, που ο λαός της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας έμαθε ότι ο σ. Ζαχαριάδης βρίσκεται στη ζωή, στα εργοστάσια, στους συνοικισμούς, στις λαϊκές συνοικίες, στο κέντρο της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά, σ' όλη την ύπαιθρο έγινε ομαδικό σύνθημα. Έρχεται. Έρχεται ο Ζαχαριάδης. Έρχεται ο Νίκος μας.

Ποτέ Έλληνας πολίτικος δεν συγκέντρωσε μια τέτοια αγάπη και εκτίμηση όσο ο Νίκος Ζαχαριάδης.

ΗΡΘΕ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ο σ. Ζαχαριάδης ήρθε με αεροπλάνο σήμερα το πρωΐ μέσον Νεαπόλεως. Από το Παρίσι έφυγε χθες αεροπορικώς.

Το απόγευμα ο σ. Ζαχαριάδης ήρθε στα γραφεία του «Ριζοσπάστη». Φορούσε τη στρατιωτική στολή των αιχμαλώτων και είναι γερός.

Από τους συντάκτες και συνεργάτες του «Ριζοσπάστη» και τους άλλους συντρόφους που βρίσκονταν στα γραφεία έγινε αντικείμενο θερμότατων εκδηλώσεων. Οι παλιοί συνεργάτες του καταφιλούσαν το σ. Ζαχαριάδη γεμάτοι συγκίνηση και χαρά. Πάντα πρόσχαρος, πάντα γελαστός ο σ. Νίκος ρωτούσε με ενδιαφέρον για όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα, τη μητέρα του, τον αδελφό του, τους παλιούς συνεργάτες του. Για τη μητέρα του ο σ. Ζαχαριάδης έχει μια αληθινή λατρεία.

— Έχω το κόκκαλο της μάνας μου και μπόρεσα και βγήκα γερός, απαντούσε γελώντας στους συντρόφους που έβρισκαν ότι τόσα μαρτυρία δεν το είχαν καταβάλει πολύ.

Κυρίως όμως ήταν η ψυχική αντοχή του, η παλικαρίσια καρδιά του, η βαθιά πίστη του και η μπολσεβίκικη αισιοδοξία του που τον κράτησαν γερό.

Μόλις μαθεύτηκε η είδηση ότι ήρθε ο σ. Ζαχαριάδης στην Αθήνα γενική ήταν η χαρά και η συγκίνηση στο Λαό.

Διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του

Σχετικά με τις δηλώσεις που δημοσίευσε το «Εμπρός» επαληθεύονται όσα έγραψε σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Οι πατριδοκάπηλοι διαστρέβλωσαν εντελώς όσα είπε ο σ. Ζαχαριάδης. Συγκεκριμένα στο Παρίσι διάφοροι ελληνικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική κατάληψη της Βορείου Ηπείρου, δηλ. πολεμική επιχείρηση εναντίον της Αλβανίας, που θα έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με όλους τους Συμμάχους. Πάνω σ' αυτό το σημείο ο σ. Ζαχαριάδης είπε:

— Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτική κατάληψη. Έτσι θα χαντακωθεί. Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι ζήτημα που θα λύσει μόνος του ο λαός της Βορείου Ηπείρου, σύμφωνα με τη διακηρυγμένη πολίτικη των Συμμάχων για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Χ Ρ Ε Ω Κ Ο Π Ι Α

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20.12.1945

Χ Ρ Ε Ω Κ Ο Π Ι Α

Δε συμπληρώθηκε ακόμα μήνας απ' τη μέρα που ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Σοφούλης σχημάτισε την κυβέρνησή του. Και αν έκανε κανένας σήμερα τον απολογισμό για το κυβερνητικό έργο σ' αυτό το διάστημα, το συμπέρασμα θα έπρεπε να είναι μονάχα ένα: η κυβέρνηση παρουσιάζει όχι πια αποτυχία, μα χρεωκοπία. Χρεωκοπία γενική και σ' όλη τη γραμμή. Γιατί η κυβέρνηση του παλαιοδημοκρατικού κέντρου όχι μόνο δε διόρθωσε τίποτα απ' τις ζημίες και καταστροφές που συσσώρευσε στον τόπο η μεταδεκεμβριανή μοναρχοφασιστική ρεμούλα και πλιατσικολογία· όχι μονάχα δε σταμάτησε το κατήφορο που κατρακυλάμε, μα επιτάχυνε ακόμα πιο πολύ το προς τα κάτω κύλισμα.

Σε κανένα απόλυτα τομέα δεν έχουμε καμιά δημοκρατική βελτίωση είτε αλλαγή. Η εκλογική νοθεία συνεχίζεται και χωρίς να παίρνεται υπ' όψη η αποχή του ΕΑΜ, ο κ. πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν, οπωσδήποτε, στις 31 το Μάρτη. Η χίτικη τρομοκρατία στις μέρες της καινούργιας κυβέρνησης δυνάμωσε ακόμα πιο πολύ.

Απέναντι στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης η κυβέρνηση κρατά στάση πιο αντιδραστική και απ' το Βούλγαρη, κουρελιάζει τη Βάρκιζα και χαρακτηρίζει σαν έγκλημα το μεγαλύτερο νεοελληνικό έπος.

Η τάξη δεν έχει αποκατασταθεί σε καμιά γωνιά της χώρας και διώκονται ακόμα, με τον ένα είτε τον άλλο τρόπο, διακόσιες χιλιάδες λαϊκοι αγωνιστές.

Στο στρατό, στα σώματα ασφαλείας, στη δικαιοσύνη και στον άλλο κρατικό μηχανισμό δεν έγινε καμιά ουσιαστική μεταβολή. Ο μοναρχοφασισμός παραμένει αυτού θρονιασμένος και απόλυτος αφέντης. Ο δωσιλογισμός παραμένει παντοδύναμος και αυτός ουσιαστικά κυβερνά την Ελλάδα. Και επειδή ξέρει την αποστροφή και την εχθρότητα του Λαού ζητά να βρει στήριγμα σε ξένες δυνάμεις και για αντάλλαγμα ξεπουλά χοντρικά την Ελλάδα.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η διαχείριση των εξωτερικών μας προβλημάτων. Μέχρι χθες κυριαρχούσε και αυτού απόλυτα ο ξενόδουλος δοσιλογισμός, που ακριβώς γιατί τον χαρακτηρίζει η έλλειψη κάθε ηθικής είτε εθνικής τροχοπέδης, γίνεται εύκολο κινούμενο κάθε ξένου τυχοδιωκτισμού, που έχει συμφέρον να κρατά τη Βαλκανική χερσόνησο σε αδιάκοπη αναταραχή για να πετυχαίνει τους δικούς του σκοπούς. Πριν πάνω-κάτω δυο βδομάδες, η «Βραδυνή» ομολόγησε ότι αν δεν επενέβαινε το ΚΚΕ ο μοναρχοφασισμός ήταν έτοιμος να ρίξει την Ελλάδα σε τυχοδιωκτική περιπέτεια στην Αλβανία. Αυτό ομολογείται κυνικότατα τη στιγμή μάλιστα που Αμερική και Αγγλία αναγνώρισαν την αλβανική κυβέρνηση, και αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα του δοσίλογου μοναρχοφασισμού έχει γίνει πραγματικά κίνδυνος για την τάξη και την ειρήνη στη χερσόνησό μας, πράμα που καταρρακώνει το κύρος και το γόητρό της και τη σπρώχνει σε καινούργιες ταπεινώσεις και εξευτελισμούς σαν κι εκείνους στην εποχή του Πάγκαλου, όταν εισέβαλε στη Βουλγαρία. Και όμως ενώ τόσο εκτεθειμένοι και απομονωμένοι είμαστε απ' την πλευρά της εξωτερικής μας πολιτικής, μέχρι σήμερα η νέα κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα, κυρίως στο ζήτημα της αποκατάστασης των κανονικών σχέσεων με τις βορινές μας βαλκανικές δημοκρατίες, για να καλυτερέψει την κατάσταση αυτή.

Μα εκεί όπου τα πράματα εξελίσσονται σε λαβύρινθο και κυκεώνα είναι το οικονομικό πρόβλημα. Η κυκλοφορία αυξάνει αδιάκοπα. Η δραχμή κατρακυλά το ίδιο. Η ακρίβεια μεγαλώνει και προκαλεί ίλιγγο. Η ανεργία όχι μονάχα δεν ελαττώνεται, μα αυξάνει ακόμα πιο πολύ. Κανένα πρόγραμμα, καμιά πνοή, καμιά θετική δουλειά, καμιά σκέψη για ανοικοδόμηση. Προχειρολογία, επιπολαιότητα και μπαλώματα που, όπως είναι φυσικό, μεγαλώνουν περισσότερο την αβεβαιότητα και το χάος. Ένα μόνο «θετικό» σημείο έχει η κυβέρνηση στο οικονομικό της «πρόγραμμα»: να εξαρτά όλα απ' την εξωτερική ενίσχυση που είναι ουτοπία να την περιμένει σα σωτηρία και που αν θάρθει με την αναρχούμενη και αντιεπιστημονική οικονομική πολιτική που έχουμε, θα καταλήξει μόνο καινούργια βάρη και δεσμά να μας φορτώσει. Έτσι η κυβέρνηση παρουσιάζει ολόπλευρη και κλασσική χρεωκοπία. Και για να εξηγούμαστε: Χρεωκοπία σα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ κυβέρνηση. Γιατί για μια πραγματικά δημοκρατική κυβέρνηση πιο τραγική καταβαράθρωση και αποτυχία δε θα μπορούσε να σταθεί. Για κάθε άλλη κυβέρνηση, σαν τις προηγούμενες μεταδεκεμβριανές, η πολιτική αυτή θάτανε η πιο φυσιολογική. Και μένει τώρα το ζήτημα: που τραβάμε;

Η κυβέρνηση, που, όπως τη χαρακτήρισε κάποιος εργατικός, μοιάζει με ανοργάνωτο συλλαλητήριο, κατόρθωσε να αποξενωθεί απ' το Λάο και θ' ακολουθήσει, το θέλει είτε όχι, και περισσότερο γρήγορα παρά αργά, την τύχη που είχαν οι άλλες μεταδεκεμβριανές προκάτοχές της.

Η χώρα δε μπορεί πια να βαστάξει και άλλους ανεύθυνους αντιλαϊκούς πειραματισμούς. Δεν έχει άλλο περιθώριο. Και μια λύση μένει: να γίνει Αντιπροσωπευτική με αποφασιστική συμμετοχή του ΕΑΜ και της άλλης Εθνικής Αντίστασης.

Στον οικονομικό τομέα μια τέτοια κυβέρνηση θάχε να πάρει ορισμένα σκληρά μα αναγκαία μέτρα, που θα καλυτέρευαν την κατάσταση μέσα σε 24 ώρες.

  1. Θα εξυγίαινε τα δημόσια οικονομικά φορολογώντας βάρια το μεγάλο κεφάλαιο και κατάσχοντας τις περιουσίες των δοσιλόγων και αυτών που πλούτισαν στην κατοχή δίχως καμιά εξαίρεση

  2. Θα σταματούσε κάθε παραπέρα έκδοση χαρτονομίσματος.

  3. Θα θεωρούσε εθνική ιδιοκτησία όλες τις πρώτες ύλες και θα τις έβαζε στη διάθεση της βιομηχανίας. Όποιος βιομήχανος θ' αρνιότανε να δουλέψει με τους όρους που θα του έβαζε η κυβέρνηση, θα έχανε για πάντα την επιχείρησή του που θα δούλευε μετά για λογαριασμό του κράτους. Όποιος έμπορος και βιομήχανος θα δούλευε τίμια και πατριωτικά θάχε απεριόριστη την κρατική υποστήριξη.

  4. Θα σταθεροποιούσε τη δραχμή και τις τιμές – βιομηχανικές και αγροτικές σε μια δίκαιη σχέση – και θα έβαζε τα μεροκάματα και τους μισθούς σε επίπεδα, που να έκαναν υποφερτή τη ζωή των εργατών και μισθωτών. Όποιος θα έκρυβε τρόφιμα είτε θα έκανε μαύρη αγορά θα έχανε μια για πάντα ολόκληρη τη περιουσία του και θα εξοριζότανε σε ξερονήσι.

  5. Θα ενίσχυε κάθε ατομική και ομαδική πρωτοβουλία για την οργάνωση και αύξηση της παράγωγης – αγροτικής, βιοτεχνικής, βιομηχανικής – και για το σκοπό αυτό θα διέθετε όλα τα διαθέσιμα εμπορεύματα και τις χορηγήσεις και πιστώσεις απ' το εξωτερικό.

Αυτά θάταν τα πρώτα μέτρα, μέτρα ικανά να εξασφαλίσουν την πρώτη αναγκαία ηρεμία στον οικονομικό τομέα και τις προϋποθέσεις για παραπέρα πιο παραγωγική δημιουργία. Τα μέτρα αυτά, συμπληρωμένα με σειρά από άλλα που θα εξασφάλιζαν και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και θα κατοχύρωναν μια ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη, θα πετύχαιναν 100 % γιατί θάχαν την υποστήριξη όλου του εργαζόμενου λαού. Μα τα μέτρα αυτά μπορεί να τα εφαρμόσει, με συνέπεια και δίχως κανένα απόλυτo δισταγμό, μόνο μια κυβέρνηση με αποφασιστική συμμετοχή του ΕΑΜ και της άλλης δημοκρατικής αριστεράς. Το ΕΑΜ έκανε ως τα σήμερα πολλές υποχωρήσεις. Μα η κατάσταση δε σηκώνει σήμερα καμιά άλλη υποχώρηση.

Καινούργια, λοιπόν, κυβέρνηση με πραγματική δημοκρατική πνοή. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα. Και αν η κυβέρνηση του παλαιοδημοκρατικού κέντρου θέλει να προσφέρει μια μοναδική μα πραγματικά δημοκρατική υπηρεσία στον τόπο, τότε πρέπει να παραιτηθεί για νάρθουν άλλοι πιο αποφασιστικοί και πιο ικανοί για δημοκρατική λαϊκή πράξη.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14.12.1945

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Συντάκτης μας ζήτησε τη γνώμη του σ. Ζαχαριάδη πάνω στην απάντηση του πρωθυπουργού κ. Σοφούλη σ' επιτροπή γυναικών, που ζήτησε να δοθεί ψήφος στις γυναίκες, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για το ζήτημα αυτό.

Ο σ. Ζαχαριάδης μας δήλωσε τα εξής: «Η απάντηση του κ. Σοφούλη αποτελεί μια υπεκφυγή και τίποτε άλλο, υπεκφυγή που πάει να καλύψει το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων δε θέλει να δοθεί ψήφος στις Ελληνίδες.

Το ζήτημα όμως αυτό μπορεί να λυθεί εύκολα και γρήγορα. Η κυβέρνηση καλεί μια σύσκεψη απ' τα τρία μεγάλα κόμματα που καθορίζει ο νόμος - Λαϊκό, Φιλελευθέρων και Κ.Κ.Ε. - είτε, ακόμα πιο καλά, σύσκεψη των ηγετών όλων των κομμάτων για ν' αποφασίσουν αυτοί αν θα πρέπει να δοθεί ψήφος στις γυναίκες.

Έτσι θα ξεκαθαριστεί και το ζήτημα ποιο κόμμα στην Ελλάδα δε θέλει να δοθεί ψήφος στις Ελληνίδες, δηλαδή ποιο κόμμα θέλει να κρατά τη χώρα μας στην τελευταία βαθμίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μια και είναι γνωστό ότι σήμερα στην Ευρώπη η Ελλάδα – διπλά στις χώρες του φασισμού Ισπανία και Πορτογαλία – είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες».

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24-11-1945

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ

Το Μαύρο Μέτωπο, οι δονκιχώτοι κονταρομάχοι του δεν τόλμησαν. Και δεν τόλμησαν γιατί είδαν ότι ο μπάρμπας τους άλλαξε φύλλο και αυτοί μονάχα στο μπάρμπα υπολόγιζαν και στηρίζονταν. Γιατί δεν τολμούν τώρα «με το λαό» να κάνουν στο σύνταγμα συλλαλητήρια; Τρύπωσαν οι ποντικοί και χωρίς να είναι καιρός ακόμα να χαλαρώσει η λαϊκή επαγρύπνηση, μπορούμε να πούμε ότι αν ο κ. Υπουργός της Δημόσιας Τάξης πιάσει κάπως γερά τα λουριά στην Αστυνομία Πόλεων και στη Χωροφυλακή, οι χίτες και τα χιτάκια θα μείνουν ζαρωμένα.

Αυτή η διαπίστωση επιτρέπει μια κάπως πιο ουσιαστική απασχόληση με την αποστολή και το έργο που έχει να πραγματοποιήσει η καινούργια κυβέρνηση, που σχημάτισε το Δημοκρατικό Κέντρο. Πρέπει απ' την πρώτη στιγμή να το πούμε καθαρά:Απ' την ώρα που γεννήθηκε η κυβέρνηση αυτή βαρύνεται με μια βαριά κληρονομιά: πήρε την αρχή γιατί το θέλησαν οι Άγγλοι. Αυτοί ουσιαστικά της έδωσαν την εξουσία. Αυτό φυσικά αποτελεί μια ακόμα παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Την κληρονομιά αυτή πρέπει η κυβέρνηση να την ξεκαθαρίσει όσο χωράει πιο γρήγορα και ν' αποκαταστήσει τα πράματα έτσι όπως αρμόζει στην εθνική μας αξιοπρέπεια. Όχι γιατί ασχημονούν οι μοναρχοαντιδραστικοί. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Χθες θεοποιούσαν και προσκυνούσαν τους Άγγλους, σήμερα τους σκυλοβρίζουν φραγκολεβαντίνους! Αυτοί οι μαύροι, δε λογαριάζονται. Είναι έξω από κάθε ηθική και εθνική αξιοπρέπεια. Πουλιούνται στον καθένα που πληρώνει, σ' αυτόν που δίνει τα πιο πολλά. Η μοναρχοφασιστική Δεξιά παραμιλά σήμερα, γιατί η επίσημη αγγλική πολιτική κατάλαβε, έστω και τόσο αργά, ότι η ενίσχυση και υποστήριξή του μοναρχοφασισμού ζημίωνε και τη Μεγάλη Βρετανία τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό. Προκαλούσε ακόμα διαμαρτυρίες και αντίδραση του δημοκρατικού λαού μέσα στην ίδια την Αγγλία. Και σήμερα η αγγλική πολιτική κάνει “στροφή”, αλλάζει άλογο. Και δω είναι το σημείο που μας ενδιαφέρει.

Καμιά κυβέρνηση στην Ελλάδα δε μπορεί να πιάσει, να σταθεί, να ριζώσει με την υποστήριξη απ' τα έξω, ακόμα και απ' την Αγγλία. Για να μην αναφερθούμε στα παλιότερα, φτάνει ν' αναφέρουμε τη μεταδεκεμβριανή πείρα: όλες οι κυβερνήσεις είχαν την αγγλική εύνοια και όλες, και οι πέντε, πέσανε παρά την εύνοια αυτή και παρ' όλη την αχαλίνωτη δολοφονική τρομοκρατία, γιατί δεν είχαν εσωτερικό, λαϊκό στήριγμα.

Και η κυβέρνηση του κ. Σοφούλη αντιμετωπίζει απ' την πρώτη στιγμή το ίδιο πρόβλημα. Και θα πρέπει να το λύσει δημοκρατικά. Δηλαδή να ξεχάσει και να σβήσει την αγγλική της προέλευση και να ζητήσει και να βρει ένα εσωτερικό έρεισμα. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο κόμπος. Τα εσωτερικά ερείσματα, που μπορεί να βρει, είναι μόνο δυο: ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της πλουτοκρατίας απ' την μια και ο Λαός ο εργαζόμενος απ' την άλλη. Η πείρα απ' την 4η Αυγούστου (για να μην πάμε πιο μακρυά), απ' την κατοχή, το Δεκέμβρη και τα μεταδεκεμβριανά δείχνει ότι εδώ συμβιβασμός δεν χωρά. Και όποιος θα θελήσει να κάνει έναν συμβιβασμό θα γελάσει και τον εαυτό του και το λαό, για να καταλήξει όργανο της πλουτοκρατίας χωρίς να μπορέσει να διορθώσει και τα χάλια μας περισσότερο απ' ότι τα διόρθωσαν οι Βούλγαρης, Δαμασκηνός, Κανελλόπουλος. Ώστε τα πράγματα στέκουν καθαρά για την κυβέρνηση του κ. Σοφούλη. Και το ίδιο καθαρά προβάλει και η θέση η δική μας. Η δημοκρατική αριστερά υποσχέθηκε απ' την πρώτη στιγμή ανοχή στη κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κέντρου κάτω φυσικά από ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι θ' αποκαταστήσει την εθνική αξιοπρέπεια αποτινάζοντας κάθε ξενική κηδεμονία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε θέλουμε συνεννόηση με την Αγγλία. Αντίθετα, θέλουμε συνεννόηση φιλική, στενή, αδελφική μα πάνω σε βάση δημοκρατική, βάση ισοτιμίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το εσωτερικό έρεισμα που θα ζητήσει και που πρέπει να βρει η κυβέρνηση Σοφούλη, να είναι το λαϊκό και όχι το πλουτοκρατικό.

Να εξηγούμαστε. Το Δημοκρατικό Κέντρο, τώρα που ήρθε στην αρχή, θα ξαναγίνει το καταφύγιο για πολλούς απ' τους πλουτοκράτες, μεγαλοκαρχαρίες, που τώχαν εγκαταλείψει, γιατί νόμιζαν ότι βρίσκουν καλύτερη εξυπηρέτηση στην 4η Αυγούστου, στους Ράλληδες, στον Παπανδρέα -Γόνατά και Σία. Αυτού ο πειρασμός θάναι μεγάλος, γιατί θα ξαναπροβάλουν παλιοί έρωτες. Απ' τις πρώτες κιόλας μέρες στη ζωή της νέας κυβέρνησης διαγράφονται τέτοιες πιθανότητες. Ας πάρουμε, λόγου χάρη, το ζήτημα του Αντιβασιλιά. Η κυβέρνηση ψάχνει κιόλας να βρει κάποιο συμβιβασμό, που θάταν πολιτικά ανήθικος, γιατί θα πάει να καλύψει και να συνεχίσει την ανακτορική ανηθικότητα που τόσο μαστορικά κατόρθωσε να προαγάγει ο μαύρος καλόγερος. Ο Δαμασκηνός δε μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει Αντιβασιλέας. Το ηθικό κλίμα της Ελλάδας δε μπορεί πια να το ανεχθεί. Και έπειτα, υποχείριος όπως είναι της Δεξιάς, γιατί αυτή το κρατά στα χέρια της με τις αποδείξεις του δωσιλογισμού του που κατέχει, θα βάλει μια μέρα τρικλοποδιά στην κυβέρνηση και θα δημιουργήσει πάλι ζητήματα. Αν η κυβέρνηση επιμένει σε συμβιβασμό με τον αρχιεπίσκοπο, αυτό θα πει ότι υποχωρεί αυτή απέναντί του, δηλαδή κάνει υποχωρήσεις στον κόσμο που εκπροσωπεί ο Δαμασκηνός, κόσμο που είναι απολυτά αντιλαϊκός. Το ζήτημα της αντιβασιλείας θα πρέπει να λυθεί ριζικά: Υπάρχουν τρεις παρατάξεις: Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά. Δημιουργείται μια αντιβασιλεία τριμερής με έναν αντιπρόσωπο από κάθε παράταξη. Και η αντιβασιλεία αυτή θα αντιβασιλεύσει ως τις εκλογές, οπότε η εθνοσυνέλευση θα τακτοποιήσει και το ζήτημα αυτό. Ύστερα υπάρχει και κάποιο άλλο ζήτημα. Γίνεται λόγος για υπουργοποίηση του κ. Κανελλόπουλου. Για ποιο λόγο; Ποιον εκπροσωπεί; Και η τέτοια διάθεση δείχνει τάση για υποχωρητικότητα προς τη Δεξιά. Και αυτό φυσικά για μας είναι απαράδεκτο.

Ένα τρίτο. Την κυβέρνηση του κ. Σοφούλη το Μαύρο Μέτωπο θα τη χτυπήσει με τη λίρα. Οπότε είτε θα υποχωρήσει μπροστά στο Μαύρο Μέτωπο, είτε μαζί με το λαό θα χτυπήσει το Μαύρο Μέτωπο.

Έτσι όλα μας φέρνουν πάλι στον ίδιο παρονομαστή: Με την πλουτοκρατία για με το λαό;

Εξηγήσαμε και αναλύσαμε τις δυο προϋποθέσεις για την ανοχή μας. Αν το Δημοκρατικό Κέντρο θέλει και στενά κομματικά να κερδίσει και την Ελλάδα πραγματικά να βοηθήσει, πρέπει, ακολουθώντας με συνέπεια τις επανειλημμένες δημοκρατικές επαγγελίες του, να στηριχθεί στο λαό και μαζί με το λαό να τραβήξει ν' αποκαταστήσει εσωτερικά την ομαλή δημοκρατική ζωή και να μας φέρει σε πραγματικά λεύτερες και ανεπηρέαστες εκλογές. Έτσι βάζει τα θεμέλια για μια ελληνική, λαϊκή πολιτική, που θα ξεκινά και θα στηρίζεται σε ελληνικές προϋποθέσεις, χωρίς να χρειάζεται την παρουσία στον τόπο μας ξένων ένοπλων δυνάμεων που θα πρέπει ν' αποσυρθούν, προσφέροντας έτσι τη δεύτερη πραγματική συμμαχική υπηρεσία στον τόπο, εφόσον τα πράγματα θα δείξουν ότι η πρώτη υπηρεσία, η άρση δηλαδή της υποστήριξης προς το Μαύρο Μέτωπο, γένηκε για να ωφελήσει πραγματικά το λαό και την Ελλάδα. Έτσι με τον πιο καλό, δηλαδή το πιο ελληνικό τρόπο, θα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση του κ. Σοφούλη και το βαρύ φορτίο που κληρονόμησε με τη γένεσή της.

Εμείς ανοίξαμε τα χαρτιά μας. Υποσχεθήκαμε ανοχή και υποστήριξη για κάθε μέτρο που θα εξυπηρετήσει πραγματικά τον τόπο. Είπαμε και κάτι άλλο πιο σημαντικό: ότι θα υποστηρίξουμε ως τις εκλογές και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εφόσον θα φορτώσει τα ανάλογα βάρη και στους πλουτοκράτες.

Τώρα περιμένουμε έργα, χωρίς αυταπάτες μα και χωρίς προκαταλήψεις. Τα έργα θα κρίνουν για την κατεύθυνση της κυβέρνησης και για την τελική στάση τη δική μας. Απεριόριστη και στα τυφλά πίστωση δεν ανοίγουμε σε κανέναν.