Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Σ. Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ” ΛΟΝΔΙΝΟΥ


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27-03-1946

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Σ. Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
ΜΕ ΤΟΝ “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ” ΛΟΝΔΙΝΟΥ

«ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΜΠΑΫΡΟΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ
ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΗΜΕ-
ΡΑ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΜΑΣ»

ΛΟΝΔΙΝΟ, 24 (Του ανταποκριτή μας). - Η ανταπόκριση που δημοσίευσε την Κυριακή ο «Παρατηρητής» του απεσταλμένου του κ. Χιού Μάσσιγκαμ, περιέχει συνέντευξη με το σ. Ν. Ζαχαριάδη. Ο ανταποκριτής δίνει μια σύντομη βιογραφία του σ. Ζαχαριάδη και συνεχίζει: Ο Ζαχαριάδης μου τόνισε ότι μιλά μόνο εξ ονόματος του ΚΚΕ και όχι του ΕΑΜ. Το ΚΚΕ είναι πρόθυμο να παραιτηθεί προσωρινά από το αίτημα για την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού. Αν γινόταν μόνο εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, δινόταν προθεσμία εγγραφής των αποκλεισθέντων και αμνηστία ώστε να αποφυλακισθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να σταματήσει ο διωγμός χιλιάδων πολιτών, ο Ζαχαριάδης θα οδηγούσε τους οπαδούς του στις κάλπες έστω και με ματωμένα κεφάλια. Αν το ΕΑΜ δεχθεί αυτή την πολιτική γραμμή, μου εξέθεσε ο Ζαχαριάδης, αυτό θα αποτελούσε εσχάτη παραχώρησή του για την εξασφάλιση ομαλών εξελίξεων. Νομίζω όμως, συνεχίζει ο κ. Μάσινγκαμ, ότι αν αναβληθούν οι εκλογές πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού, έστω κι αν το ΕΑΜ δεν επιμένει. Συνεχίζοντας ο ανταποκριτής εκφράζει την προσωπική του δυσπιστία ως προς τα αισθήματα των Κομμουνιστών απέναντι των Άγγλων. Παραθέτει όμως σχετική δήλωση του Ζαχαριάδη, που τονίζει ότι οι Κομμουνιστές δεν αντιπαθούν όλους τους Άγγλους.
ΣΗΜ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ – Στο τελευταίο αυτό σημείο η πλήρης απάντηση του σ. Ζαχαριάδη στο σχετικό ερώτημα του ανταποκριτή είναι η ακόλουθη:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επικρατεί η διάδοση ότι μισείτε τους Άγγλους. Είναι σωστό αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά δεν είναι σωστό. Σωστό είναι ότι δεν αγαπώ τους Άγγλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα να την κάνουν εγγλέζικη αποικία. Για τον αγγλικό λαό τρέφω μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση. Αγαπώ τον Μπάιρον. Προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ τους Άγγλους δημοκράτες που συντελούν τόσο για την υπόθεση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Με το αξιότιμο κ. Λέβυ, σε τούτο δω το δωμάτιο, δίχως δυσκολία και προσποίηση, μιλήσαμε την ίδια δημοκρατική σοσιαλιστική γλώσσα. Ο Πόλλ... είναι προσωπικός μου φίλος. Δεν αγαπώ τον Έλγιν που μας έκλεψε τις αρχαιότητες από τον Παρθενώνα, τον Τσώρτσιλ και αυτούς που θέλουν σήμερα να κλέψουν τη λευτεριά μας.
Θ. ΔΟΓΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: