Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΒΙΝ ΟΤΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΘΕΙ


ΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14-04-1946

Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΒΙΝ
ΟΤΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΘΕΙ
***
ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ
***
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
***

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13 – Στη χθεσινή συγκέντρωση των μελών και στελεχών του ΚΚΕ που έγινε στην αίθουσα του Λευκού Πύργου και που μίλησε ο σ. Ζαχαριάδης, ανάμεσα στις άλλες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν και στις οποίες απάντησε, ήταν και η εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το νόημα της δήλωσης του Μπέβιν ότι τα αγγλικά στρατεύματα θα μείνουν στην Ελλάδα μέχρις ότου φύγουν και όλα τα άλλα συμμαχικά στρατεύματα από την Ευρώπη; Και μπορεί να έχει νομικό ή ηθικό έρεισμα ή είναι μόνο ζήτημα δυναμικό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το να μιλάμε για νομικό ή ηθικό έρεισμα, είναι λίγο παιδιακίστικο. Το νόημα των δηλώσεων του Μπέβιν είναι ότι θα μείνουν στην Ελλάδα όσο θέλουν αυτοί και οι πολιτικοί τους. Εδώ η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης δε χωράει, γιατί εκείνες είναι χώρες που νικήθηκαν και ανήκουν στο εχθρικό στρατόπεδο, ενώ η Ελλάδα είναι σύμμαχη χώρα. Εκτός εάν θεωρεί ο Μπέβιν ότι η «νίκη» του Σκόμπυ το Δεκέμβρη του 44 ενάντια στον ελληνικό λαό μετέθεσε την Ελλάδα στο στρατόπεδο των νικημένων.
Εδώ αυταπάτες δε χωρούν. Με το καλό οι Άγγλοι δεν πρόκειται να φύγουν. Τα μέσα της πάλης για να τους πείσουμε και τους αναγκάσουμε να φύγουν, να μας αφήσουν ήσυχους, είναι πολυποίκιλα. Αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με τη σειρά και εξαντλητικά ώστε να τους κάνουμε το βίο αβίωτο. Αν οι Άγγλοι δημιουργούν κατάσταση αναρχίας στην Ελλάδα, θέλουν να έχουν το δικαιολογητικό ότι μένουν στην Ελλάδα για να κρατούν την τάξη. Πολύ περισσότερο χρησιμοποιούν το δικαιολογητικό αυτό όταν έχουμε Σοφούληδες και Πουλίτσιδες που ζητούν να μείνουν οι Άγγλοι στην Ελλάδα και που λένε ότι οι Άγγλοι είναι Έλληνες με Αγγλική στολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: