Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΗΡΘΕ Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 30-05-1945

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΗΡΘΕ Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Ο ΗΡΩΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΒΡΙΚΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι πατριδοκάπηλοι διαστρέβλωσαν τις ανακοινώσεις του για το Βορειοηπειρωτικό

Ο σ. Ζαχαριάδης είχε πει: «Το Βορειοηπειρωτικό δεν μπορεί να λυθεί με πόλεμο, όπως προτείνουν μερικοί. Το Βορειοηπειρωτικό είναι ζήτημα που θα λύσει ο ίδιος ο λαός της Βορείου Ηπείρου, σύμφωνα με τη συμμαχική πολιτική της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών».

Ο «Ριζοσπάστης» με μεγάλη συγκίνηση και ανέκφραστη χαρά αγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι ο ήρωας αρχηγός του Κ.Κ.Ε. σ. Νίκος Ζαχαριάδης βρίσκεται από σήμερα το πρωΐ στην Αθήνα.

Ύστερα από 9 χρόνια απίστευτων ψυχικών και σωματικών μαρτυρίων στο κάτεργο της Κέρκυρας, στα μπουντρούμια της Ασφάλειας του Μανιαδάκη και στο μεσαιωνικό χιτλερικό στρατόπεδο του Νταχάου, ο μεγάλος Έλληνας, που βασανίστηκε όσο κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός και έδωσε ολόκληρο τον εαυτό του στην υπηρεσία του έθνους, γύρισε ελεύθερος στην αγαπημένη του Αθήνα, που η αδάμαστη λαϊκή ψυχή της χρόνια τον τραγουδάει και τον έχει κάνει θρύλο.

Από την πρώτη στιγμή, που ο λαός της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας έμαθε ότι ο σ. Ζαχαριάδης βρίσκεται στη ζωή, στα εργοστάσια, στους συνοικισμούς, στις λαϊκές συνοικίες, στο κέντρο της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά, σ' όλη την ύπαιθρο έγινε ομαδικό σύνθημα. Έρχεται. Έρχεται ο Ζαχαριάδης. Έρχεται ο Νίκος μας.

Ποτέ Έλληνας πολίτικος δεν συγκέντρωσε μια τέτοια αγάπη και εκτίμηση όσο ο Νίκος Ζαχαριάδης.

ΗΡΘΕ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ο σ. Ζαχαριάδης ήρθε με αεροπλάνο σήμερα το πρωΐ μέσον Νεαπόλεως. Από το Παρίσι έφυγε χθες αεροπορικώς.

Το απόγευμα ο σ. Ζαχαριάδης ήρθε στα γραφεία του «Ριζοσπάστη». Φορούσε τη στρατιωτική στολή των αιχμαλώτων και είναι γερός.

Από τους συντάκτες και συνεργάτες του «Ριζοσπάστη» και τους άλλους συντρόφους που βρίσκονταν στα γραφεία έγινε αντικείμενο θερμότατων εκδηλώσεων. Οι παλιοί συνεργάτες του καταφιλούσαν το σ. Ζαχαριάδη γεμάτοι συγκίνηση και χαρά. Πάντα πρόσχαρος, πάντα γελαστός ο σ. Νίκος ρωτούσε με ενδιαφέρον για όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα, τη μητέρα του, τον αδελφό του, τους παλιούς συνεργάτες του. Για τη μητέρα του ο σ. Ζαχαριάδης έχει μια αληθινή λατρεία.

— Έχω το κόκκαλο της μάνας μου και μπόρεσα και βγήκα γερός, απαντούσε γελώντας στους συντρόφους που έβρισκαν ότι τόσα μαρτυρία δεν το είχαν καταβάλει πολύ.

Κυρίως όμως ήταν η ψυχική αντοχή του, η παλικαρίσια καρδιά του, η βαθιά πίστη του και η μπολσεβίκικη αισιοδοξία του που τον κράτησαν γερό.

Μόλις μαθεύτηκε η είδηση ότι ήρθε ο σ. Ζαχαριάδης στην Αθήνα γενική ήταν η χαρά και η συγκίνηση στο Λαό.

Διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του

Σχετικά με τις δηλώσεις που δημοσίευσε το «Εμπρός» επαληθεύονται όσα έγραψε σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Οι πατριδοκάπηλοι διαστρέβλωσαν εντελώς όσα είπε ο σ. Ζαχαριάδης. Συγκεκριμένα στο Παρίσι διάφοροι ελληνικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική κατάληψη της Βορείου Ηπείρου, δηλ. πολεμική επιχείρηση εναντίον της Αλβανίας, που θα έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με όλους τους Συμμάχους. Πάνω σ' αυτό το σημείο ο σ. Ζαχαριάδης είπε:

— Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτική κατάληψη. Έτσι θα χαντακωθεί. Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι ζήτημα που θα λύσει μόνος του ο λαός της Βορείου Ηπείρου, σύμφωνα με τη διακηρυγμένη πολίτικη των Συμμάχων για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: