Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 04-01-1946

ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

10 χιλ. λαού συγκεντρώθηκαν στο αθλητικό γήπεδο για ν' ακούσουν το σ. Ζαχαριάδη – Η αστυνομία ανακαλεί την άδεια συγκέντρωσης – Οι προκλήσεις του εθνοπροδότη Τσαούς Αντών – Ξυλοκόπημα χιτών από δημοκρατικούς πολίτες.

Οι μοναρχοφασιστικές εφημερίδες «Εμπρός» και «Ακρόπολη» και η ψευτοδημοκρατική «Βήμα», σε πλήρη συμφωνία, γράψανε χθες διάφορα μυθεύματα ότι τάχα ο σ. Ζαχαριάδης αποδοκιμάσθηκε στη Δράμα. Τι πραγματικά έγινε στη μακεδονική αυτή πόλη, που οργιάζει ο μοναρχοφασισμός και η εθνοπροδοσία τύπου Τσαούς Αντών, μας το λέει η πιο κάτω τηλεγραφική ανταπόκριση. Σημειώνουμε όμως – και αυτό σημείο των καιρών – ότι οι εφημερίδες «Βήμα» από τη μια και «Εμπρός» και «Ακρόπολη» από την άλλη βρεθήκαν εντελώς σύμφωνες στην εξύμνηση των κατορθωμάτων των προδοτών του Αντών Τσαούς, που πήραν, εννοείται, διδακτικό μάθημα από το δημοκρατικό λαό της Δράμας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 3. - Ο λαός της Δράμας επεφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή στον αρχηγό του ΚΚΕ σ. Νίκο Ζαχαριάδη που επισκέφθηκε τη Δράμα προχθές. Η είδηση της άφιξής του ηλέκτρισε το δημοκρατικό λαό της μαρτυρικής πόλης, που πλημμύρισε αμέσως τους δρόμους. Η επιτροπή του συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάσθηκε αμέσως μετά την άφιξη του σ. Ζαχαριάδη στις τοπικές αρχές και ζήτησε άδεια για συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Αττικό». Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν την αίθουσα με τη δικαιολογία ότι δίνονταν παραστάσεις για τους στρατιώτες. Ύστερ' από επίμονες όμως προσπάθειες της επιτροπής αναγκάσθηκαν να χορηγήσουν το αθλητικό γήπεδο της Δράμας.

Ο δημοκρατικός λαός της Δράμας μια ώρα μετά τη χορήγηση της άδειας για συγκέντρωση πλημμύρισε το γήπεδο. Πάνω από δέκα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και με τραγούδια και ζητωκραυγές περίμεναν την άφιξη του σ. Ζαχαριάδη.

Φρενιασμένες οι αρχές απ' την πρωτοφανή κοσμοπλημμύρα ανακάλεσαν ξετσίπωτα την άδεια που είχαν δώσει για το γήπεδο και παραχώρησαν την αίθουσα του «Αττικόν». Ο λαός της Δράμας, που κατάλαβε τους σκοπούς τους, συμμορφώθηκε, με παραδειγματική πειθαρχία, στην εξωφρενική αξίωση των αρχών και πήγε συγκεντρωμένος στο «Αττικόν», που η αίθουσά του πλημμύρισε ασφυκτικά και πάνω από 8 χιλιάδες λαού έμειναν συγκεντρωμένοι απ' έξω. Η πειθαρχική στάση του λαού, που ματαίωσε την πρώτη πρόκληση των αρχών, εξενεύρισε περισσότερο τα όργανα της Αστυνομίας και διέλυσαν με τη βια το έξω από το «Αττικόν» συγκεντρωμένο πλήθος.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο αθλητικό στάδιο ....... δέκα τραμπούκοι της «Χ» αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν επεισόδια, αλλά ξυλοκοπήθηκαν και πετάχθηκαν έξω από το γήπεδο.

Οι προκλήσεις των τραμπούκων πήραν μεγαλύτερη έκταση στην αίθουσα του «Αττικόν». Ο εθνοπροδότης Τσαούς Αντών με είκοσι άλλους μπράβους του περιφερότανε προκλητικά στην πλατεία και απειλούσε τον κόσμο. Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας οι χίτες κακοποίησαν δυο πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: