Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 15-01-1946

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ  ΣΤΗ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

«ΔΙΧΩΣ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ Η ΑΝΑΡΧΙΑ, ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ, ΝΑ ΠΑΡΑΓΑΓΕΙ, ΝΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ»

Οργάνωση και πάλη για τη ζωή και την επιβίωση. -

Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα. -

Παλλαϊκή ενότητα, ομόνοια, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία. -

Πάντα άγρυπνοι για το τσάκισμα κάθε πραξικοπήματος.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΝ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΛΟΣ, 14. ― Πάνω από 45.000 λαός παρακολούθησε χθες στο γήπεδο της «Νίκης» το λόγο που εξεφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. σ. Ν. Ζαχαριάδης. Το γήπεδο είχε κατακλυσθεί από πολύ νωρίς ασφυκτικά από κόσμο, τόσο του Βόλου, όσο και της γύρω περιοχής.

Στις τρεις ακριβώς έφτασε στο γήπεδο ο σ. Ζαχαριάδης και η Ν.Ε. του Ε.Α.Μ. Η ανθρωποθάλασσα ξέσπασε σε θύελλα χειροκροτημάτων και ενθουσιαστικών εκδηλώσεων με την εμφάνιση του σ. Ζαχαριάδη. Όταν αποκαταστάθηκε σχετική ησυχία, ύστερ' από εισήγηση του συναγ. Ανδρουλιδάκη, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ε.Α.Μ., πήρε το λόγο ο σ. Ζαχαριάδης, που είπε τα εξής:

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Λαέ του Βόλου,

Αυτές τις μέρες περνά ξανά η χώρα μας κρίσιμη πολιτική στιγμή. Την χαρακτηρίζει η προσπάθεια που κάνει η ενωμένη πλουτοκρατική αντίδραση, με τη βοήθεια γνωστόν αντιδραστικών κύκλων του εξωτερικού, να εκβιάσουν μια πραξικοπηματική κατάληψη της αρχής, για να εμποδίσουν την είσοδο του ΕΑΜ στην κυβέρνηση και για να μπορέσουν με εκατόμβες θυμάτων να εφαρμόσουν στην Ελλάδα τα νεοφασιστικά τους σχέδια.

Μπροστά στην απειλή αυτή και ο λαός του Βόλου, του νομού σας, ολόκληρης της Θεσσαλίας πρέπει, μαζί και δίπλα στο λαό όλης της Ελλάδας, να πάρει θέση και μέτρα που θα συμβάλουν και θα βοηθήσουν στην επιβολή της λαϊκής θέλησης.

Αυτό το σκοπό έχει κάθε επαφή που έχουν οι εαμικοί ηγέτες με το λαό. Δηλαδή να πραγματοποιήσει και εξασφαλίσει κάθε φορά την ενότητα στη γραμμή, σκέψη και δράση ανάμεσα στο λαό και στην εαμική ηγεσία του. Που βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα;


Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η χώρα μας παραδέρνει, μοναδική αυτή εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη, μέσα στο χάος, την αναρχία, το ξεχαρβάλωμα. Δεν υπάρχει τομέας, όπου να μην οργιάζει το ξεφάντωμα του δοσιλογισμού. Το κατάντημά μας αυτό επιβάλλει κάθε μέρα και πιο αναγκαίες, επιτακτικές και ζωτικές λύσεις λαϊκές σα μοναδική διέξοδο απ' την καταστροφή. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα πως στεκόμαστε στον κάθε τομέα

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ

Πρώτ' απ' όλα δεν έχουμε στρατό. Ο στρατός που υπάρχει είναι μοναρχοφασιστικό κατασκεύασμα. Όχι γιατί δεν υπάρχουν τίμιοι αξιωματικοί πατριώτες στο σημερινό στρατό. Υπάρχουν και αξιωματικοί. Και υπάρχουν και φαντάροι, πολλοί περισσότεροι φαντάροι. Όμως η ηγεσία του στρατού, τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική, είναι ποτισμένη από το νεοφασιστικό πνεύμα. Είναι δοσμένη στο δωσιλογισμό. Έτσι δε μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα εθνικό στρατό. Δεν είναι στρατός, μα αίσχος και εξευτελισμός, όταν στους 3.000 αξιωματικούς του στρατού οι μισοί δούλεψαν στα τάγματα ασφαλείας και προσκύνησαν το χιτλερικό καταχτητή και από τους άλλους μισούς οι περισσότεροι είναι δημιουργήματα τεταρτοαυγουστιανά και κυρίως ......... και χίτικου νεοφασισμού. Στρατός δε μπορεί να γίνει δίχως την ορμή, το πνεύμα, την πνοή, τον ενθουσιασμό, τις παραδόσεις, τα στελέχη, το ζωντανό υλικό και την πείρα της Εθνικής Αντίστασης του ΕΛΑΣ, που δημιούργησε το μεγαλούργημα το 1940-45.

Και όμως χρειαζόμαστε γερό, τεχνικά συγχρονισμένο, πολιτικά λαϊκοδημοκρατικό με ακμαίο το εθνικό φρόνημα στρατό. Μόνο τέτοιος στρατός μπορεί να εξυπηρετήσει την Ελλάδα. Και τέτοιος στρατός είναι αδύνατο να δημιουργηθεί έξω από την Εθνική Αντίσταση, έξω από το ΕΑΜ και πολύ περισσότερο είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ενάντιά τους.

ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΧΙΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν έχουμε τάξη, ησυχία, ισοπολιτεία. Η χίτικη τρομοκρατία οργιάζει σε όλη τη χώρα. Δίχως το ΕΑΜ στην κυβέρνηση δεν μπορεί να λείψει η αναρχία, να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Να ησυχάσει ο λαός, να δουλέψει, να παραγάγει, να ανοικοδομήσει. Πελαγώσαμε μέσα σ' ένα πρωτοφανέρωτο για την Ελλάδα οικονομικό ξεχαρβάλωμα. Δίχως το ΕΑΜ στην κυβέρνηση λαϊκή οικονομική ανακούφιση και ανόρθωση δε μπορεί να υπάρξει.

Όλες οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τις εκλογές, δείχνουν οι στεκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να πλαστογραφηθεί απόλυτα η λαϊκή θέληση. Μόνο με τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ομαλή πορεία για λεύτερες, αδιάβλητες εκλογές, που θα δώσουν το πραγματικό φρόνημα του λαού. Ολόκληρος ο ξεχαρβαλωμένος κρατικός μηχανισμός, με πρωτοπόρο τη Δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας, δουλεύει για το δοσιλογισμό, την πλουτοκρατία, το Μαύρο Μέτωπο. Μόνο με τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση θα αποκατασταθεί η λαϊκή δημοκρατική τάξη και στον κρατικό μηχανισμό. Σήμερα ο λαός δε βρίσκει ικανοποίηση των πιο ζωτικών αναγκών του, ούτε προστασία, ούτε υγεία, ούτε κατοικία· δε βλέπει με τη σημερινή κατάσταση μια καλή μέρα.

ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μόνο με το ΕΑΜ στην κυβέρνηση όλος ο λαός, εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, διανοούμενοι και επιστήμονες, όλοι οι Έλληνες που σκέπτονται εθνικά και πατριωτικά θα μπορέσουν με κοινή προσπάθεια και σε μια δημοκρατική εναρμόνιση των συμφερόντων τους και τα ιδιαίτερα ζητήματα να λύσουν και τη γενική πρόοδο και ανόρθωση του τόπου να εξασφαλίσουν. Βλέπουμε λοιπόν ότι αν, ύστερα από το διώξιμο του χιτλεροφασίστα καταχτητή και το Δεκέμβρη, η Ελλάδα τράβηξε τον κατήφορο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χτυπήθηκε η Εθνική Αντίσταση και κυβέρνησε ο δοσιλογισμός. Σήμερα, πιότερο από κάθε άλλη φορά, μόνο με τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση μπορεί να γίνει η αρχή για να βγάλουμε το τόπο από το γκρεμό και το λαό από την απόγνωση. Η συμμετοχή του ΕΑΜ στη κυβέρνηση είναι σήμερα η πιο υψηλή και επιτακτική εθνική ανάγκη και πρέπει να γίνει το αίτημα, αίτημα μαχητικό και αγωνιστικό, όλου του λαού.

ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Μα προβάλει το ερώτημα: Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή μας κατάντια, για τον κατήφορο που τραβάμε; Τη βασική, την κύρια και πρωταρχική ευθύνη την φέρνει η επίσημη αγγλική πολιτική στην Ελλάδα, οι αγγλικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές κατοχής στη χώρα μας.

Τι ζητούν οι Άγγλοι στην Ελλάδα; Κανένας Έλληνας, έξω από τους δοσίλογους και τους ταγματαλήτες, δε μπορεί να δώσει μια λογική, ικανοποιητική για το λαό απάντηση. Όταν ο αγγλικός ιμπεριαλισμός θέλησε να ξαναφέρει τα τσιράκια του στην αρχή για να του κάνουν τις δουλείες του, ο στρατηγός Σκόμπυ είχε κανόνια και τανκς, είχε θωρηκτά και ρουκετοβόλα, είχε πυροβολικό και βομβαρδιστικά, είχε μαύρους και μαυροκίτρινους – όλα αυτά τραβηγμένα από το μέτωπο όπου ήσαν χρειαζούμενα στην πάλη ενάντια στον χιτλερισμό – για να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στην ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία. Τότε τα κατάφερε να περάσει τις αλυσίδες – έτσι πίστευε – στο λαό μέσα σε 33 μέρες. Όμως μέσα σε 12 μήνες όχι μόνο δεν κατάφερε να αφοπλίσει και μια ακόμα χίτικη ληστοσυμμορία και ένα ακόμα μοναρχοφασίστα δολοφόνο, μα αντίθετα έκανε όλα όσα μπορούσε για να τους εξοπλίσει, βοηθήσει, τροφοδοτήσει, χρηματοδοτήσει, στηρίξει. Και σήμερα ακόμα η επίσημη αγγλική πολιτική στην Ελλάδα είναι αυτή που εμπνέει κάθε αντιδραστική κίνηση, κάθε αντιλαϊκή ενέργεια του μοναρχοφασισμού. Και το τελευταίο μαυρομετωπίτικο εξάμβλωμα, η συμφωνία Σ. Βενιζέλου – Λαϊκών, γίνηκε με την παρότρυνση και την πρωτοβουλία των Άγγλων αντιδραστικών.

ΤΙ ΖΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ

Ύστερα απ' όλα αυτά, η απάντηση στο ερώτημα, ποιος φταίει για την κατάντια μας, είναι εύκολη. Μα αμέσως προβάλει ένα δεύτερο ερώτημα: Πότε θα φύγουν τέλος πάντων οι Άγγλοι από την Ελλάδα; Τι ζητούν ακόμα στο τόπο μας 16 μήνες ύστερα απ' το διώξιμο του χιτλεροφασίστα καταχτητή, διώξιμο που λαός μας, ο ΕΛΑΣ, πέτυχε όχι μόνο δίχως καμιά βοήθεια, αλλά αντίθετα, με την αντίπραξη της επίσημης τότε Αγγλίας; Τι ζητούν λ.χ. τόσοι Άγγλοι στο Βόλο; Γιατί χρειάζονται; Και μάλιστα πλαισιωμένοι και με Γιουγκοσλάβους του Μιχαήλοβιτς και Μπαλίστες της Αλβανίας. Τι τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς και μάλιστα όταν δημιουργούν επεισόδια σε βάρος του λαού του Βόλου και όταν κρατούν επιταγμένα τα καλύτερα κτίρια της πόλης; Η παρουσία των Άγγλων στην Ελλάδα μόνο ζημίες φέρνει. Ζημίες στη χώρα μας, γιατί η παρουσία τους ενθαρρύνει τους μοναρχοφασίστες και επιτείνει το εσωτερικό χάος και την αναρχία. Ζημίες για την τάξη και την ησυχία στα Βαλκάνια, γιατί η παρουσία τους δυναμώνει τις αντιλαϊκές μηχανορραφίες και τα παλαιά και νεοφασιστικά στοιχεία που δουλεύουν ενάντια στην ειρήνη και τη δημοκρατία τόσο στη Βαλκανική όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έπειτα αυτή η παράταση της κατοχής κάνει νευρικούς τους Άγγλους και τους άλλους στρατιώτες που βρίσκονται σε αγγλική υπηρεσία, που θέλουν μια ώρα αρχύτερα να γυρίσουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους και αυτό δυναμώνει ακόμα πιο πολύ τη γενική νευρικότητα. Έτσι το πρόβλημα στέκει ξεκάθαρο : Ύστερα και από την Συνδιάσκεψη της Μόσχας, που έδωσε τόσο καλά αποτελέσματα για το έργο της ειρήνης και της δημοκρατίας και στα Βαλκάνια, η παραμονή των αγγλικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα είναι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αδικαιολόγητη και βλαβερή για την ειρήνη και τη δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

Γι' αυτό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, προβάλει σήμερα επιτακτικά η εθνική ανάγκη και επιταγή: Για το καλό της Ελλάδας και του λαού μας, για το καλό της δημοκρατίας και της ειρήνης, οι Άγγλοι και οι έγχρωμοι μισθοφόροι και σωματοφύλακές τους πρέπει να μας αφήσουν μόνους και να παν στα σπίτια τους. Και όσο πιο γρήγορα τόσο και πιο καλά.

ΟΙ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τότε μόνο, και μόνο έτσι και οι αγγλοελληνικές σχέσεις θα μπορέσουν να μπουν στο σωστό κανάλι. Στο δρόμο της ισότιμης δημοκρατικής συνεννόησης. Αυτή τη συνεννόηση την προσφέρουμε μα δε τη ζητιανεύουμε. Την προσφέρουμε και πιστεύουμε ότι το ίδιο ανταποκρίνεται στο πραγματικό δημοκρατικό συμφέρον και των δυο λαών. Δεν τη ζητιανεύουμε, γιατί η ξενόδουλη ζητιανιά μπορεί νάναι στόλισμα και επίδειξη για τους πλουτοκράτες μας, όμως δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική αξιοπρέπεια του λαού μας που ποτέ δε στάθηκε ζητιάνος.

Είναι έξω από κάθε αμφιβολία ότι οι σχέσεις μας με την Αγγλία αποτελούν σήμερα τον πιο σημαντικό τομέα μα και το πιο νευραλγικό σημείο στην εξωτερική μας πολιτική. Οι σχέσεις αυτές περνάν σήμερα μια σοβαρή κρίση. Και η σοβαρή αυτή κρίση οφείλεται στο γεγονός, ότι η Αγγλία θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα αποικιακή πολιτική. Αγνοεί το λαό, την Εθνική Αντίσταση και την ελληνική δημοκρατία και στηρίζεται στην πλουτοκρατία, το δοσιλογισμό, το Μαύρο Μέτωπο και το μοναρχοφασισμό. Ο κ. Μακ Νηλ, Άγγλος υφυπουργός για τα εξωτερικά ζητήματα, θέλησε την τέτοια αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική της επίσημης Αγγλίας στη χώρα μας να τη δικαιολογήσει με το ότι το Κ.Κ.Ε. «δεν απέβαλε ακόμα τη μαχητική του νοοτροπία ώστε να μεταβληθεί σε κόμμα πολιτικών ήρεμων επιδιώξεων». Το συμπέρασμα που «λογικά» θα πρέπει να βγει από την τέτοια διαπίστωση του κυρίου Μακ Νηλ, πρέπει να είναι ότι με ένα τέτοιο κόμμα δε μπορεί η Αγγλία να ρθει σε συνεννόηση. Μα ο ίδιος ο κ. Μακ Νηλ ξεσκεπάζει μόνος στις ίδιες του δηλώσεις το πραγματικό νόημα της θέσης του συγης απέναντι στο Κ.Κ.Ε. Λέει ότι «εάν χάσωμεν την Ελλάδα θα χάσωμεν τόσον την Ιταλίαν όσων και την Τουρκίαν και ότι η Αγγλία χρειάζεται την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα στέκει “μεταίχμιον” στη Μεσόγειο. Μα έτσι ο κ. Μακ Νηλ, το πρόβλημα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία, το τοποθετεί πάνω σε μια βάση ιμπεριαλιστική, αποικιακή, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Και από τη μεριά αυτή ο κ. Μακ Νηλ έχει απόλυτο δίκαιο με τον υπαινιγμό του εναντίον το Κ.Κ.Ε. Γιατί το Κ.Κ.Ε. ποτέ δε γίνει όργανο και κινούμενο ξενικής ιμπεριαλιστικής πολίτικης στην Ελλάδα και από την πλευρά αυτή θα διατηρήσει για όσο διάστημα είναι αναγκαίο τη «μαχητική του νοοτροπία». Αν ο κ. Μακ Νηλ ψάχνει να βρει στην Ελλάδα όργανα και φορείς για την αποικιακή του πολιτική, θα πρέπει να ψέξει να τους βρει σε άλλη κατεύθυνση. Το Κ.Κ.Ε. ποτέ δε θα γίνει όργανο οποιασδήποτε ξενικής πολιτικής στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι θέλουμε να αναπτύξουμε ισότιμες, φιλικές, δημοκρατικές σχέσεις και με τους Άγγλους και με τους Ρώσους. Μα αυτό δε σημαίνει υποταγή απέναντί τους. Αντίθετα σημαίνει διατήρηση της αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας μας και απέναντι στους Άγγλους και απέναντι στους Ρώσους δίχως καμιά πολιτική διάκριση, προτίμηση είτε προκατάληψη. Για το Κ.Κ.Ε., για τους κομμουνιστές της Ελλάδας, τα εθνικά λαϊκά δημοκρατικά συμφέροντα της ελληνικής πατρίδας, η Ελλάδα, στέκει μοναδική και πιο ψηλά από κάθε άλλο. Αυτό σαν απάντηση γι' αυτούς που συκοφαντούν ότι το Κ.Κ.Ε. βρίσκεται κάτω από οποιαδήποτε ξενική επιρροή. Μα η τελευταία ομιλία του κ. Μακ Νηλ έχει ένα πολύ πιο βαθύ νόημα, σχετικά με την εσωτερική μας πολιτική. Πρώτο ψάχνει να ξεψαχνίσει όλους εκείνους που θάθελαν να γίνουν πιστά τσιράκια των αγγλικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στην Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη. Μα το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Μακ Νηλ σε μια στιγμή που η εσωτερική μας πολιτική κρίση πάλι φουντώνει και που σαν επιτακτική εθνική ανάγκη προβάλει να μπει το ΕΑΜ στην κυβέρνηση, κάνει ύποπτους υπαινιγμούς εναντίον του Κ.Κ.Ε. αποβλέποντας έτσι στο να διασπάσει το ΕΑΜ και να ευκολύνει την προσπάθεια των Βενιζέλου – Μαύρου Μετώπου να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να καταλάβουν την αρχή. Έχουμε έτσι μια καινούργια κατάφωρη και απαράδεκτη επέμβαση της αγγλικής πολιτικής στα εσωτερικά μας που θα πρέπει να μας κάνει πολύ προσεκτικούς. Και για να τελειώνουμε με τον κ. Μακ Νηλ, πρέπει να του θυμίσουμε ότι όταν μιλά για «μαχητική νοοτροπία του Κ.Κ.Ε.» ξεχνά τα κανόνια του Σκόμπυ τον περασμένο Δεκέμβρη, την αγγλική ένοπλη κατοχή στην Ελλάδα, το αφήνιασμα και σήμερα ακόμα της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας στη χώρα μας, που χρηματοδοτείται, υποστηρίζεται και οπλίζεται από τις αγγλικές αρχές κατοχής και την αδιάκοπη και σκανδαλώδη επέμβαση, που εφαρμόζει η αγγλική πολιτική στην Ελλάδα υπέρ του Μαύρου Μετώπου και της αντίδρασης. Ας ξεκαθαρίσει πρώτα ο κ. Μακ Νηλ αυτά τα «μικροζητήματα» και μετά ας μιλά για «μαχητική νοοτροπία του Κ.Κ.Ε.». Όταν πρόκειται για εθνικά λαϊκά συμφέροντα και για την εθνική λευτεριά και ανεξαρτησία το Κ.Κ.Ε. ήταν και παραμένει το πιο πρωτοπόρο και το πιο μαχητικό κομμάτι του λαού μας. Μα για την εσωτερική μας κατάντια δε φταίνε μόνο οι ξένοι. Οι Άγγλοι βρίσκουν στη χώρα μας υπάκουα και πιστά τσιράκια, τα ίδια που δούλευαν, το ίδιο υπάκουα και πιστά, και στους Γερμανοιταλούς. Είναι η δοσίλογη πλουτοκρατία, που δεν έχει πατριωτικό όσιο και εθνικό ιερό και ο πουλημένος και χρεοκοπημένος πολιτικός κόσμος, που δε πρόσφερε μέχρι σήμερα στο τόπο άλλο από ξεπούλημα, ταπεινώσεις, εξευτελισμούς και αφανισμό. Αυτός ο κόσμος κινιέται πάλι ύστερα από το Δεκέμβρη για να κυβερνήσει και χαντακώσει ξανά. Τα μεταδεκεμβριανά έργα του τα ξέρουμε. Σήμερα την κατάντια και τη χρεοκοπία του παλιού αυτού πολιτικού κόσμου τη χαρακτηρίζουν, ανάμεσα στα άλλα, και δυο ακόμα χτυπητά «κλασσικά» γεγονότα. Το πρώτο είναι η πολιτική ασχημοσύνη και αγυρτεία του Σ. Βενιζέλου που με ξενική έμπνευση και επιταγή πάει να στήσει όλη την παλαιοκομματική φαυλοκρατική αρτηριοσκλήρωση ενάντια στην καινούργια Ελλάδα. Τον εξευτελισμό του και το πέσιμό του το αποδίδει χτυπητά μια αντιπαραβολή, μια σύγκριση του ανάξιου γιού προς τον παλιό δημιουργικό πατέρα. Στα 1909 ο Ελεύθ. Βενιζέλος ζητούσε να συνενωθεί αυτό που προοδευτικό και πρωτοπόρο είχε τότε η Ελλάδα ενάντια στην πιο μαύρη τότε αντίδραση και πισωδρόμηση.

Στα 1936 στη συνεργασία με το Μεταξά και στα 1945 στις ερωτοτροπίες του με το Μαύρο Μέτωπο ο επίγονος προσπαθεί να συσπειρώσει αυτό που σκοτεινό, μαύρο, δοσίλογο, και νεοφασιστικό έχει η Ελλάδα ενάντια στο Έθνος, το Λαό, την πατρίδα. Προσπαθεί να κηλιδώσει ταπεινωτικά το κάποτε μεγάλο κόμμα των φιλελευθέρων, δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Ένα δεύτερο γεγονός που δείχνει την κατάντια και τη χρεωκοπία του παλιού πολιτικού κόσμου είναι το θράσος και η αναίδεια που έχουν τα οικτρά ναυάγια της 4ης Αυγούστου που με επικεφαλής τον οπερετικό και φαντασιόπληκτο Νικολούδη πάνε να φτιάξουν μεταξικό κόμμα. Φυσικά μόνο στη μεταδεκεμβριανή Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αν θα συμβαίνουν για πολύ ακόμα αυτό θα εξαρτηθεί, πρώτ' απ' όλα, από τις αποφάσεις και τους αγώνες σας, από τις αποφάσεις και τους αγώνες ολόκληρου του Λαού.

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ Ν' ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Τα δυο αυτά «δείγματα» παλαιοδημοκρατικού ξεπεσμού δείχνουν ότι το πρωταρχικό, βασικό και μοναδικό θα μπορούσε κανείς να πει γνώρισμα που χαρακτηρίζει τον αντίπαλο σε μας πολιτικό κόσμο, είναι η άρνηση, ο αντι..... , η αντιλαϊκοτητα, η καταφυγή σε όλα τα μέσα και τα πιο ανήθικα πολιτικά, για να βλάψουν το Λαό και για να σώσουν τα φλουριά τους.

Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα για να πετύχουν τα σκοτεινά τους σχέδια. Μα πρέπει να ξέρουν ότι ο λαός με καθοδηγητή του το ΕΑΜ είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει αποφασιστικά και να τους τσακίσει μέχρι εκμηδένιση. Σπρώχνουν αυτοί και οι ξένοι πάτρωνοί τους τα πράγματα σε λύσεις βίαιες, φασιστικές. Σήμερα ακόμα οι ηγέτες του Μ.Μ. δηλώνουν πως κι αν ακόμα η αριστερά πάρει την πλειοψηφία, δε θα παραδώσουν την αρχή γιατί συχνά η μειοψηφία είναι πιο δημοκρατική από την πλειοψηφία. Βλέπετε ότι ετοιμάζονται. Αν τολμήσουν, θα αναγκασθούν να πληρώσουν. Και θα πληρώσουν ακριβά. Δεν απειλούμε κανένα. Μα δε φοβόμαστε και κανένα. Γελιούνται πολύ, γελιούνται .......... όσοι νομίζουν και όσοι πιστεύουν ότι μπορούν επ' άπειρο να λογαριάζουν στην ανοχή και την υποχωρητικότητά μας. Ακόμα γελιούνται και κείνοι, που τις προειδοποιήσεις μας τις περνούν για μπλόφες. Η πολιτική τους, εμπνευσμένη και πληρωμένη από τους ξένους, φέρνει την Ελλάδα στον όλεθρο, στο βάραθρο. Και χρέος υπέρτατο και ιερό κάθε Έλληνα πατριώτη είναι να κάνει όλα όσα περνούν από το χέρι του για να σταματήσει τον κατήφορο αυτό. Εμείς το χρέος μας αυτό θα το εκτελέσουμε για μια ακόμα φορά ως το τέλος και όπως χρειάζεται. Γιατί το χρέος αυτό πηγάζει άπω το λαό και το δίκαιο.

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ

Τι ζητάμε; Τι θέλουμε; Ποιο είναι αυτό το δίκαιο; Ζητάμε να αναγνωρισθεί και στο λαό μας το πιο απλό, το πιο πρωταρχικό, το πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα: το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος και μόνος του για τον τόπο του, για τις τύχες του, για το μέλλον του. Δεν το ζητάμε αυτό σα χάρη. Γιατί χάρη δε χρωστάμε σε κανένα. Είναι δικαίωμα που κατακτήσαμε με θυσίες και αίμα. Το δικαίωμα αυτό πήγε να μας το πνίξει μια χτηνώδης ιμπεριαλιστική επέμβαση τον περασμένο Δεκέμβρη. Και ο δοσιλογισμός βιάστηκε τότε να γιορτάσει τα επινίκια. Όμως ήρθε η ζωή και η πραγματικότητα και του χάλασε τα σχέδια.

Και η πραγματικότητα αυτή, δηλαδή η δωδεκάμηνη πράξη του μεταδεκεμβριανού παρασιτισμού στην Ελλάδα με τη ρεμούλα, το αφήνιασμα και τις καταστροφές του, έδειξε για μια ακόμα φόρα, όχι μόνον ότι ο δοσίλογος παλαιοκομματισμός και η μαυρομετωπίτικη αντίδραση είναι απόλυτα ανίκανοι να φτιάξουν άλλο τίποτα από γενικό αφανισμό, ξεπούλημα και εξευτελισμό, μα και ότι η επικράτησή τους θα σήμαινε και την εξαφάνισή μας σαν λεύτερου λαού και ανεξάρτητου κράτους. Έδειξε ακόμα ότι οι αγώνες του εαμικού κόσμου για τα λαϊκά δίκαια ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας. Ότι ο Δεκέμβρης ήταν απόλυτα δίκαιος γιατί ήταν απόλυτα λαϊκός. Και ότι αν υπάρχει για την Ελλάδα ένας δρόμος σωτηρίας, αυτός είναι ο δρόμος που άρχισε η Εθνική Αντίσταση ενάντια στο χιτλεροφασίστα καταχτητή – που συνέχισε το ΕΑΜ το Δεκέμβρη ενάντια στη καινούργια, την εγγλέζικη κατοχή και ενάντια στο μεταδεκεμβριανό αφήνιασμα του δοσίλογου μοναρχοφασισμού και που πάει να ολοκληρώσει με την ανοικοδόμηση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Και αν σήμερα ακόμα βρίσκονται «σοσιαλιστές» και διακηρύχνουν ότι ο ελληνικός λαός τον περασμένο Δεκέμβρη έπρεπε να καταθέσει τα όπλα δίχως πάλη, δείχνουν, οι σοσιαλιστές αυτοί, ότι δεν έχουν καμιά επαφή με την ελληνική λαϊκή ψυχή και ότι κηρύττουν διδασκαλίες που είναι ξένες προς την Ελλάδα και το λαό, προς την ελληνική δημοκρατία και ανεξαρτησία για την οποία εμείς θα συνεχίσουμε τους λαϊκούς μας αγώνες. Και η πραγματικότητα και η ζωή έδειξε και δείχνει ότι και στα 1940 – 44 και στο Δεκέμβρη και μεταδεκεμβριανά και σήμερα βρισκόμαστε σε επαφή και αρμονία με τη λαϊκή ψυχή. Θέλουμε τάξη και ισοπολιτεία. Ομόνοια και συνεργασία με όλους που θέλουν το καλό της Ελλάδας. Θέλουμε ειρήνη, δημοκρατία, ανόρθωση.

Θέλουμε λεύτερες εκλογές και δηλώνουμε ότι θα τα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους και ας είναι τα πιο συντριπτικά για μας. Αν εξασφαλισθεί ισοπολιτεία και ελεύθερη πορεία προς δημοκρατικές εκλογές θα βοηθήσουμε και θα υποστηρίξουμε δίχως επιφύλαξη, με πειθαρχία και δημοκρατική υπάκοη, όλα τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν στην εσωτερική ομαλότητα και ησυχία.

Από μας κανένας δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Και παρά τα λάθη, τα σφάλματα και τις υπερβασίες που κάνανε πολλοί οπαδοί μας στο παρελθόν, δείξαμε πάντα ότι εξυπηρετούμε τίμια, ντόμπρα, παστρικά, χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες, το λαό και το τόπο και ότι ξέρουμε να δημιουργούμε, να ανοικοδομούμε, να χτίζουμε.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Στο τέτοιο μας έργο δεχόμαστε τη συνεργασία και τη σύμπραξη με όλους τους Έλληνες πατριώτες, όποιοι και αν είναι, φτάνει μόνο να βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας και του Έθνους.

Μια απαίτηση μόνο προβάλλουμε σήμερα: Να μπει το ΕΑΜ στην Κυβέρνηση· γιατί η ζωή έδειξε ότι μόνο αυτό μας δίνει την εγγύηση ότι θ' αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Αυτή η απαίτηση είναι σήμερα η πιο υψηλή εθνική ανάγκη. Και είναι στα χέρια του Λαού να την επιβάλει με τον όγκο και την πάλη του. Γιατί, ας μη ξεχνάμε ποτέ, τίποτα δε μπορούμε να πετύχουμε δίχως οργάνωση και πάλη. Η λαϊκή οργάνωση και η πάλη είναι η εγγύηση και το στήριγμα της Δημοκρατίας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Και τώρα καταλήγω: Βασικό Λαϊκοδημοκρατικό καθήκον για το Λαό του Βόλου, του νομού σας, για ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι να παλέψει μαζί με ολόκληρη την άλλη Ελλάδα.

― Στη μαυρομετωπίτικη ενότητα της δοσίλογης πλουτοκρατίας να αντιτάξει την παλλαϊκή εθνική ενότητα. Δεν διώχνουμε κανένα. Δεν μνησικακούμε ενάντια σε κανένα. Και με τους χθεσινούς αντιπάλους θα συνεργασθούμε, φτάνει μόνο η συνεργασία αυτή να ωφελεί το Λάο και τον Τόπο. Απλώνουμε το χέρι της συνεννόησης σε κάθε τίμιο Έλληνα, σε κάθε αγνό πατριώτη. Ο λαϊκός διχασμός ωφελεί μόνο τους εκμεταλλευτές πλουτοκράτες, ντόπιους και ξένους. Με τη λαϊκή ενότητα μπορούμε να σώσουμε το Λαό και τον Τόπο.

― Παλέψτε για την επιβίωσή σας. Έτσι όπως παλεύει όλη η Ελλάδα κάτω από την καθοδήγηση των πρωτοπόρων λαϊκών οργανώσεων. Μην αφήνετε να σας κλέβουν τα είδη της Ούνρα που ανήκουν στο Λαό, ούτε να σαπίζουν στις αποθήκες. Η διεξαγωγή και ο έλεγχος των διανομών να γίνεται από τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις.

― Υπερασπίστε με τη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα τις ελευθερίες σας. Μην αφήνετε να θίγουν τη ζωή, την τιμή, την περιουσία, τις οργανώσεις σας, τις εφημερίδες, τις λέσχες, τα γραφεία των οργανώσεών σας. Κάθε φασιστικό χέρι που σηκώνεται για να χτυπήσει πρέπει να πέφτει κάτω ξερό. Όποιος από ξένο χωριό έρχεται σε άλλο για να δείρει και δολοφονήσει πρέπει να φεύγει τσακισμένος. Όποιος από το ίδιο χωριό τρομοκρατεί τους χωριανούς, πρέπει, κάτω από το γενικό ξεσήκωμα, να αναγκάζεται να φύγει από το χωρίο , πρέπει να του γίνεται η ζωή στο χωριό αβίωτη. Όποιος κάνει απόπειρα να δολοφονήσει θα πρέπει αυτό να το πληρώνει με τη ζωή του. Για το Λαό του Βόλου, του Πηλίου, της Θεσσαλίας, είναι ζήτημα ζωής και τιμής να ξεμπερδεύει μια για πάντα με τους Καλαμπαλίκηδες, τους Σουρλήδες και τους ομοίους τους. Ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να διαφωτίσουμε τους παρασυρμένους, εκείνους που δεν τρομοκρατούν γιατί πουλήθηκαν, μα από παραπλάνηση ακολουθούν τους πληρωμένους δολοφόνους τρομοκράτες.

― Το ΕΑΜ πρέπει να μπει στην Κυβέρνηση για να πάμε έτσι με τάξη, ισοπολιτεία και ομαλότητα σε λεύτερες, αδιάβλητες εκλογές όπου ο Λάος θα αποφασίσει κυριαρχικά για την κυβέρνηση και το μέλλον του.

― Νάστε πάντα άγρυπνοι και έτοιμοι. Το Μαύρο Μέτωπο ετοιμάζεται, πάντα καιροφυλακτεί, οργανώνει πραξικόπημα. Θέλει να εγκαθιδρύσει ξανά το φασισμό στην Ελλάδα. Ματαιώστε με όλα τα μέσα, μέχρι τη γενική απεργία και την ένοπλη πάλη, κάθε απόπειρα, από όποια μεριά και αν έρχεται, να εγκαθιδρύσει φασιστικό καθεστώς.

― Παλλαϊκή απαίτηση πρέπει να γίνει να πάψει η ανάμιξη των ξένων στα εσωτερικά μας. Τα αγγλικά στρατεύματα κατοχής πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι σε θέση, καλύτερα από κάθε άλλο λαό, να κυβερνηθούν μόνοι τους και να τακτοποιήσουν το νοικοκυριό τους έτσι όπως συμφέρει στο Λαό, στον τόπο, έτσι όπως απαιτεί η εθνική τιμή και ανεξαρτησία.

― Ενότητα – ομόνοια – ανεξαρτησία – Δημοκρατία ας είναι η μαχητική κραυγή μας.

Ενωμένος και αποφασιστικός ο Λαός θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, θα τσακίσει κάθε αντίδραση και θα νικήσει. Έχετε πίστη στις δυνάμεις σας και εμπιστοσύνη στο ΕΑΜ και την καθοδήγησή του και το μέλλον θάναι δικό μας όταν θα παλέψουμε έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: