Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 01-01-1946

ΥΨΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ :

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΑΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Οι αυτονομιστές είναι κινούμενα της ντόπιας και εξωβαλκανικής – αντιβαλκανικής αντίδρασης – Απειλή για τη χώρα μας το άσυλο που δίνουμε στους βαλκανικούς συμμορίτες – Συνεργασία και συνεννόηση με τις βαλκανικές Δημοκρατίες

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ .ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

.......................................................................................................

«Δυο βασικά γνωρίσματα χαρακτηρίζουν σήμερα την παγκόσμια κατάσταση: Πάλη και πορεία της προοδευτικής ανθρωπότητας για δημοκρατία και προσπάθεια της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατικής αντίδρασης ν' ανάψει, να σταματήσει, να ματαιώσει, να χαλάσει τη λαϊκοδημοκρατική ανοικοδόμηση σ' όλο το κόσμο και πρώτ' απ' όλα στην Ευρώπη. Στις αντιδραστικές προσπάθειες η δημοκρατική οικογένεια των λαών της Ευρώπης αντιπαρατάσσει την ενότητα και συνεργασία της που αποτελούν εγγύηση για την νίκη της ειρήνης και δημοκρατίας, τη συντριβή του νεοφασισμού, τη λαϊκοδημοκρατική ανοικοδόμηση και πρόοδο. Γίνονται φυσικά προσπάθειες να διασπαστεί η ενότητα αυτή και το διασπαστικό αυτό έργο εξυπηρετούν παλιές στην ουσία, καινούριες στην εμφάνιση, θεωρίες του δυτικού σοσιαλισμού, του δυτικοευρωπαϊκού συνασπισμού, που μονάχα την πλουτοκρατική ολιγαρχική αντίδραση ωφελούν. Ακόμα τις διασπαστικές αυτές προσπάθειες εξυπηρετεί ο παγκόσμιος τροτσκισμός, που ,αφού στα χρόνια πάλης ενάντια στο σοσιαλισμό, έκανε ότι μπορούσε να βλάψει τα κινήματα της Αντίστασης και να ωφελήσει το χιτλεροφασισμό, σηκώνει πάλι σήμερα το κεφάλι σαν άμεσος εντολοδόχος και πράκτορας των λυσσασμένων εχθρών της δημοκρατίας. Η απάντηση που δίνει η προοδευτική ανθρωπότητα με ενιαία εμφάνιση, οργάνωση και δράση πείθει ότι τις προσπάθειες αυτές δεν τις κάνουν οι πλατιές λαϊκές μάζες. Τα Παγκόσμια Συνέδρια των συνδικαλισμένων εργατών, νέων, γυναικών, φοιτητών, και οι αντίστοιχες διεθνείς οργανώσεις που δημιουργήθηκαν αποτελούν φωτεινό σημάδι, προειδοποίηση και εγγύηση ενάντια στην παγκόσμια αντίδραση. Τ' αποτελέσματα της Διάσκεψης της Μόσχας δείχνουν ότι παρ' όλες τις δυσκολίες το έργο της ειρήνης και της συνεννόησης προχωρεί, ακριβώς γιατί το προστατεύει, το στηρίζει, το προωθεί η ακοίμητη επαγρύπνηση και η αποφασιστική οργάνωση της προοδευτικής ανθρωπότητας που αποτελούν καινούργιο γερο χτύπημα στους αντιδραστικούς, φασίστες, εμπρηστές, ταραχοποιούς σ' όλες τις χώρες. Στη χώρα μας συνεχίζεται η μεταδεκεμβριανή κατάσταση, γιατί εξακολουθεί η κατάφωρη αντιλαϊκή αγγλική επέμβαση. Το παλαιοδημοκρατικό κέντρο και η κυβέρνησή του απέτυχαν γιατί δε θέλησαν να στηριχθούν στο λαό, αλλά στράφηκαν αντίθετα ενάντιά του και στηρίχθηκαν στην πλουτοκρατική αντίδραση και την αγγλική υποστήριξη.

Η αγγλική πολιτική εξακολουθεί να ζητά ερείσματα στις αντιλαϊκές δυνάμεις για να τις έχει υποχείριες και να τις κρατά υπάκουες. Αυτό το ρόλο παίζουν σήμερα το δημοκρατικό κέντρο και αδιαμφισβήτητη απόδειξη γι' αυτό είναι η απόλυτη οικονομική υποταγή της κυβέρνησης Σοφούλη στις αγγλικές επιταγές. Θέλουν να επιβάλουν καινούργιο έλεγχο στα κρατικά έσοδα και έξοδα, μας αναγκάζουν να πληρώνουμε τεράστια ποσά για έξοδα αγγλικής στρατιωτικής κατοχής. Μας χρωστούν 110 εκατομμύρια λίρες και τις κρατούν δεμένες χωρίς να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε τόσες ανάγκες. Πρόκειται για καινούργια χωρίς προηγούμενο οικονομική υποδούλωση του τόπου, απαράδεχτη σε κάθε Έλληνα που σέβεται τον εαυτό του και την εθνική του αξιοπρέπεια. Και μονάχα αυτή η οικονομική υποταγή της κυβέρνησης δίπλα στα τόσα άλλα γνωστά στοιχειά, δείχνει ότι η κυβέρνηση, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις και υποσχέσεις των ηγετών της πριν γίνουν υπουργοί, ακολουθεί στραβό δρόμο και γι' αυτό ήταν δικαιολογημένη η απόφαση του ΕΑΜ να αποσύρει την ανοχή που έδωσε στην κυβέρνηση. Τώρα μπαίνει το ερώτημα: Ήταν σωστή η απόφαση να δοθεί η ανοχή; Η απόφαση ήταν σωστή γιατί το ΕΑΜ, σαν υπεύθυνος πολιτικός εκπρόσωπος της δημοκρατικής πλειοψηφίας του λαού, έχει υποχρέωση και καθήκον να ενισχύσει κάθε προσπάθεια που τείνει να μπάσει την Ελλάδα στο δρόμο της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης. Όμως το ΕΑΜ έχει και ιερή απαραβίαστη υποχρέωση να πολεμήσει καθένα που ανοιχτά ή κρυφά, λίγο-πολύ πολεμά και εμποδίζει τη λαϊκή δημοκρατική τακτοποίηση και νοικοκυροσύνη του τόπου. Αυτή η αρχή προκαθόρισε τη στάση του ΕΑΜ. Κάθε βήμα προς την ομαλή πορεία θα έχει την υποστήριξή του. Αυτή τη γραμμή επιβάλουν δυο λόγοι: Ο πρώτος λόγος είναι εσωτερικός και συνδέεται μ' αυτή τη φυσική υπόσταση και ύπαρξη του λαού. Τραβάμε τον κατήφορο που στην άκρη του στέκεται ο γκρεμός, η καταστροφή, ο αφανισμός. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τη χώρα από τον κατήφορο αυτό.

Ο δεύτερος λόγος είναι εξωτερικός. Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα από την απομόνωση που την πνίγει και αποτελεί απειλητικό εθνικό κίνδυνο. Την απομόνωση αυτή δημιούργησε ο μοναρχοπλουτοκρατικός δωσιλογισμός που σμπαραλιάζει και ξεχαρβαλώνει την Ελλάδα εσωτερικά και εξωτερικά και την κάνει πραγματικό κίνδυνο και επιβουλή ενάντια στη Βαλκανική και Ευρωπαϊκή ειρήνη, την ησυχία, τάξη στα Βαλκάνια.

Δεν πρόκειται μονάχα για τη γνωστή ξετσίπωτη ομολογία της «Βραδινής» ότι αν δεν ήταν το Κ.Κ.Ε. θα είχε γίνει κιόλας στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη λαϊκοδημοκρατική Αλβανία. Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία. Ο αχρανίτης Ντίμτσεο παραδίνεται από τον ΕΛΑΣ κανονικά στις επίσημες κρατικές αρχές, περνά στα χέρια των Άγγλων και έπειτα πιάνεται στο έδαφος της δημοκρατικής Βουλγαρίας απασχολούμενος με ανατρεπτική φασιστική συνωμοσία. Δραπετεύουν και άλλοι αχραναγκεσταπίτες από τις ελληνικές φυλακές για να ακολουθήσουν το παράδειγμα και τη δουλειά του Ντίμτσεο. Πόλεις, όπως τα Γιάννενα, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, έγιναν κέντρα αντιβαλκανικής συνωμοσίας. Οι Αλβανοί μπαλίστες, οι οπαδοί του Μιχαήλοβιτς και οι πράκτορες του βουλγαρικού φασισμού βρίσκουν καταφύγιο, υποστήριξη και ενθάρρυνση στη χώρα μας για να βυσσοδομούν και συνωμοτούν λεύτερα απ' εδώ εναντίον των δημοκρατικών καθεστώτων της Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας, και Βουλγαρίας. Από τα καθάρματα αυτά του βαλκανικού φασισμού στρατολογεί τους δολοφόνους της η ντόπια αντίδραση για να πολεμά και τυραννεί τον ελληνικό λαό. Στο Βόλο ο μοναρχοφασίστας λήσταρχος Καλαμπαλίκης στρατολογεί οπαδούς από τους ανθρώπους του Μιχαήλοβιτς. Κάτω από την άμεση καθοδήγηση των γνωστών ξένων δυνάμεων έχουμε μια στενή αντιβαλκανική εμπρηστική συνεργασία του ελληνικού φασισμού με τα συντρίμμια και κατακάθια της άλλης βαλκανικής αντίδρασης.

Στην περιοχή Φλώρινας κατευθύνει αυτή τη δουλειά ένα ξένο προξενείο και ο Άγγλος λοχαγός Έβανς, που ήταν μέλος της αγγλικής αποστολής στον ΕΛΑΣ. Ο Έβανς αυτός, όταν τον Αύγουστο 1944 φούντωσαν οι μάχες του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς, έλεγε στο συμμαχικό στρατηγείο ότι δήθεν ο ΕΛΑΣ αρνήθηκε ν' αναλάβει επιχειρήσεις με τους Γερμανούς και ότι μόνο το τάγμα Γκότσε πολεμούσε με τους Γερμανούς. Στην ίδια περίοδο κι ενώ άρχιζε η κίνηση του Γκότσε ενάντια στον ΕΛΑΣ, ο Έβανς σταμάτησε κάθε ενίσχυση του ΕΛΑΣ και ενίσχυε το Γκότσε. Σήμερα ο Έβανς περιοδεύει με το σφαγιαστή Κολώρα και η ειδικότητά του φαίνεται να είναι ότι χρησιμοποιεί πράκτορές του οχρανίτες σαν αυτονομιστές Μακεδόνες, για να δημιουργεί ζητήματα και προστριβές ανάμεσα στην Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία γύρω στο μακεδονικό ζήτημα. Ο στρατάρχης Τίτο κατάγγειλε σε τελευταίο λόγο του στα Σκόπια, ότι αυτοί που παρουσιάζονται σαν αυτονομιστές είναι πράκτορες, κινούμενα ξενών βαλκανικών συμφερόντων. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τους αυτονομιστές που δουλεύουν στην Ελλάδα. Είναι πράκτορες ξένων εξωβαλκανικών, αντιβαλκανικών συμφερόντων. Αυτό δείχνουν οι πράξεις τους. Στα σλαβομακεδονικά χωριά ορισμένες γκρούπες αυτονομιστών αφήνουν ανενόχλητους τους ανθρώπους του Μαύρου Μετώπου, ενώ κακοποιούν τους αντιπροσώπους του ΕΑΜ. Στις εκλογές των Συνεταιρισμών οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ενεργητικά και παθητικά το Μαύρο Μέτωπο. Οι αυτονομιστές κάνουν ότι μπορούν για να σπείρουν τη διαίρεση και τη διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες και τους Σλαβομακεδόνες και κρατούν σ' ανησυχία τη Μακεδονία και τις βαλκανικές χώρες, όπως συμφέρει μόνο στους εμπρηστές της ειρήνης και τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Αυτά τα απτά στοιχεία δείχνουν ότι η μοναρχοφασιστική δοσίλογη Ελλάδα είναι πραγματικός κίνδυνος για τη βαλκανική ησυχία και ειρήνη.

Φυσικά η κυβέρνηση έχει άμεση ευθύνη για τη κατάσταση αυτή που την ανέχεται και την υποθάλπει. Στις Σέρρες τώρα ακόμα κατεβαίνουν λεύτερα και ανενόχλητα ένοπλοι Βούλγαροι φασίστες. Έρχονται για ανατρεπτική δουλειά μέσα από τη Βουλγαρία, ανεφοδιάζονται, παίρνουν καινούργιες οδηγίες και ξαναγυρίζουν στη Βουλγαρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο ενάντια στο θράσος και την ασχήμια του εφέτη Μανωλιδάκη που εξύβρισε το Στάλιν «φασίστα» και το Τίτο «μεγαλύτερο κτήνος της Βαλκανικής». Έτσι στον τομέα της εξωτερικής πολίτικης η κυβέρνηση Σοφούλη συνεχίζει ουσιαστικά τον τυχοδιωκτισμό του μοναρχοφασισμού.

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η εσωτερική και εξωτερική αποτυχία και χρεωκοπία της κυβέρνησης Σοφούλη υποχρέωσε το ΕΑΜ να δηλώσει ότι αίρει την ανοχή και ν' αναλάβει καινούργιο αγώνα για την ομαλότητα, ησυχία, ενότητα και τη δημοκρατική ομαλή τάξη και εξέλιξη. Πρόκειται για την υπόσταση του λαού της Ελλάδας. Πρέπει να βγούμε από το βούρκο της ατίμωσης, τον ολόπλευρο αφανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν το ΕΑΜ και ολόκληρη η πραγματική Εθνική Αντίσταση μπει στην κυβέρνηση που θα δώσει αποφασιστική στροφή και δημοκρατική δημιουργική πνοή και πορεία στην εξέλιξή μας. Έτσι η αποφασιστική συμμετοχή του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης στην κυβέρνηση είναι άμεση επιτακτική εθνική επιταγή της στιγμής. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μονάχα σαν απαίτηση της λαϊκής πλειοψηφίας. Για να κάνει η λαϊκή πλειοψηφία το αίτημα αυτό δικό της, πρέπει να πεισθεί ότι η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία και χρήσιμη. Σήμερα η ανάγκη αυτής της αλλαγής γίνεται συνείδηση σ' ακόμα πιο πλατεία λαϊκά ρεύματα. Αυτή τη συνείδηση πρέπει να ενισχύσουμε μ' όλα τα μέσα για να φτάσουμε στην αλλαγή, αλλαγή που είναι υψίστη εθνική ανάγκη. Αυτό είναι το νόημα της εαμικής πολιτικής σήμερα και μόνο έτσι η εαμική πολιτική αποχτά πραγματικό νόημα. Δεν υπάρχει σήμερα πιο ιερή υποχρέωση για κάθε εαμίτη, για κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μοναδική εθνική ελληνική εαμική και κομμουνιστική πολιτική. Σήμερα εμείς κάνουμε λαϊκή δημιουργική πολιτική και δεν αποβλέπουμε σε δογματική αυτοϊκανοποίηση έξω από το λαό και την πραγματικότητα. Και όταν από τ' αριστερά προδότες λιποτάχτες της Αντίστασης, τροτσκιστές και απ' τα δεξιά ορισμένοι κακοφτασιδωμένοι σοσιαλιστές κατηγορούν, λένε ότι η πολιτική μας είναι προδοσία στον κομμουνισμό και το σοσιαλισμό, εμείς απαντάμε ότι προδοσία είναι το κάθε τι που διασπά τη λαϊκή ενότητα και εμποδίζει τη ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη. Και αυτοί οι διασπαστές είναι προδότες του λαού, δουλεύουν στα ξένα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, που έχουν συμφέρον να διασπάσουν το λαό, να πολεμούν το ΕΑΜ και την πολίτικη του μ' όλα τα μέσα.

ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΜΑΣ

Μα εμάς μας πολεμούν από την άλλη πλευρά το μακεδονοθρακικό προπύργιό μας, που κρατά άξια, αποτελεσματικά την εαμική σημαία. Προσπαθούν να μας χτυπήσουν, να λερώσουν μ' όλα τα μέσα αυτό το προπύργιό μας, γιατί βλέπουν ότι προχωρούμε σαν παράταξη, κερδίζουμε στο λαό. Είναι γνωστή η προτίμηση της μακεδονοθρακικής αντίδρασης στη συκοφαντία, στη λάσπη. Τελευταία δυνάμωσε εξαιρετικά η εκστρατεία εναντίον μας. Μας λεν προδότες, αυτονομιστές, κατασκόπους. Φυσικά, φωνάζει ο κλέφτης για φοβηθεί ο νοικοκύρης .... Στη παράταξή μας δε θα βρεις δοσίλογους. Στην παράταξη τους δε θα βρεις αξιοπρέπεια, εθνική πατριωτική εντιμότητα. Μας λεν κατασκόπους γιατί φοβούνται, γιατί ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε άγρυπνα, βήμα προς βήμα κάθε ενέργειά τους, ξεσκεπάζουμε κάθε προδοσία τους, κάθε αντεθνικό πούλημα, κάθε πλουτοκρατικό παζάρεμα, δεν τους αφήνουμε να σταθούν σε χλωρό κλαρί. Αυτό το λεν κατασκοπεία μα είναι λαϊκή επαγρύπνηση και άγρυπνη παρακολούθηση των κατασκόπων. Αυτοί είναι οι εγκληματίες και οι σπιούνοι.

Μας λεν αυτονομιστές αυτοί που πούλησαν τη Μακεδονία και τη Θράκη επανειλημμένα. Με τους αυτονομιστές δεν έχουμε καμιά σχέση και γιατί είναι εχθροί τόσο του ελληνικού λαού όσο και των Σλαβομακεδόνων. Εμείς αναγνωρίζουμε στους Σλαβομακεδόνες το πρωταρχικό, ανθρώπινο, δημοκρατικό δικαίωμα να ζουν, να δουλεύουν, ν' αναπτύσσονται στα χώματά τους με παραδόσεις, ήθη και έθιμα των πάτερων τους, αναπόσπαστο και αυτοί κομμάτι της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας. Με τους Σλαβομακεδόνες αυτούς πάμε χέρι με χέρι, ενάντια στο ντόπιο μοναρχοφασισμό, ενάντια στους οχρανίτες αυτονομιστές και ξένους αφέντες που εμπνέουν και πληρώνουν τους αυτονομιστές. Κάθε Έλληνας δημοκρατικός θα συμφωνήσει με την προκήρυξη της αντιφασιστικής οργάνωσης των Σλαβομακεδόνων του Νομού Πέλλης, που καλεί όλους τους εργαζόμενους κατοίκους του νομού ν' αγωνισθούν μαζί για τις λαϊκές ελευθερίες, για ισοπολιτεία, ισονομία, ισοτιμία και γενική πολιτική αμνηστία. Μ' αυτούς θα βαδίσουμε και θα παλέψουμε μαζί για ψωμί, λευτεριά, Νεοελληνική Λαϊκή Δημοκρατία.

Με τις δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας είναι εθνική ανάγκη να μονοιάσουμε, να συνεννοηθούμε. Είναι μωρία, ανοησία να μη αναγνωρίζουμε τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, όταν τις αναγνωρίζει η Αγγλία, η Αμερική, όλος ο κόσμος. Το ζήτημα της Βαλκανικής συνεννόησης είναι ελληνική εθνική ανάγκη. Μπορούμε, πρέπει να συμφωνήσουμε με τις βαλκανικές βορεινές Δημοκρατίες, με βάση την αδελφική συνεννόηση και δημοκρατική ειρηνική λύση όλων των διαφορών που μας χωρίζουν. Αυτό πρώτους εμάς θα ωφελήσει, για να πάψει η απομόνωση, να πάψουμε να είμαστε κίνδυνος για την ειρήνη. Μαζί να εξουδετερώσουμε τις δυνάμεις που σπέρνουν τη διχόνοια και το αλληλοφάγωμα στα Βαλκάνια, να εξοστρακίσουμε την αντιβαλκανική εμπρηστική σκευωρία και συνωμοσία που τόσο απειλεί τους λαούς της Βαλκανικής, που έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με το πνεύμα των συμμαχικών αποφάσεων της Γιάλτας, του Πότσνταμ και της Μόσχας. Έτσι θ' απαλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα που μεγαλύτερη καταισχύνη και ατίμωση την απειλεί, να γίνει δηλαδή προγεφύρωμα ιμπεριαλιστικό ενάντια στη δημοκρατική προοδευτική Βαλκανική Ευρώπη.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ

Τώρα μπορούμε να συνοψίσουμε σε συμπεράσματα την εσωτερική κατάσταση και προοπτική: Αποφασιστική συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση για να βγούμε από το εσωτερικό χαντάκωμα και το εξωτερικό αδιέξοδο. Αυτή είναι σήμερα η ύψιστη εθνική επιταγή. Παλλαϊκή, ολόπλευρη υποστήριξη και πραγματοποίηση της επιταγής αυτής. Η πραγματοποίηση αυτής της επιταγής θα γίνει με τη πάλη για ψωμί, λευτεριά, δημοκρατία, με τη παλλαϊκή ενότητα και ομόνοια. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας: Να παύσει η απαράδεκτη καταστρεπτική για τα λαϊκά συμφέροντα ξενική ανάμιξη στην Ελλάδα. Οι ξένες δυνάμεις πρέπει άμεσα ν' αποσυρθούν για να μείνει ο λαός μόνος κυρίαρχος, ρυθμιστής στον τόπο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: