Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24-10-1945

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ  ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΜΟΝΟ Ο ΕΛΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ

Οι καταθέσεις των σ. Ζαχαριάδη και Σιάντου και

των συναγ. Λούλη, Γρηγοριάδη, Μπακιρτζή, Κύρκου.

ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ

Στην αίθουσα του Α' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου άρχισε χθες η δίκη των διευθυντών του «Ελληνικού Αίματος» Πηνιατόγλου, Βαβολίνη και Μήλιου, που κατηγορούνται για τη δημοσίευση του πλαστού και συκοφαντικού δήθεν συμφώνου μεταξύ του σ. Ζαχαριάδη και του Ρωσογιουγκοσλάβου αξιωματικού Γαβρήλοβιτς. Η δίκη είχε αρχίσει σε προηγούμενη δικάσιμη και είχε αναβληθεί, ύστερα από αίτηση των κατηγορουμένων.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων με επί κεφαλής το δοσίλογο Αβραάμ, για να καλύψει τα συκοφαντικά δημοσιεύματα των κατηγορουμένων, ανατρέχει σε γεγονότα του 1917 και του 1924 που τα πλαστογραφεί κατά το συμφέρον της. Ο κ. Πρόεδρος της παρατήρησε σε μια στιγμή ότι καλά θα κάμει να περιορίζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση και να μην ανατρέχει σε γεγονότα του ... 1821 και του ... 1790 για να στηρίξει τα σημερινά. Προκλητικότατοι όμως και θρασύτατοι οι μοναρχικοί συνήγοροι δημιουργούν επεισόδια έχοντας τη συνδρομή και του ακροατηρίου, που απαρτίζεται στη μεγάλη του πλειοψηφία από χωροφύλακες και εγκάθετους της Χ. Βρίζουν τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής και ο κ. Πρόεδρος αντί να τους επιβάλει τιμωρία και να τους ανακαλέσει στην τάξη, περιορίζεται σε συστήσεις, που οι συνήγοροι δεν τις παίρνουν υπ' όψη τους.

Το δικαστήριο απαρτίζουν οι κ.κ. Μ........ πρόεδρος και ............ και ................. δικαστές. Εισαγγελέας είναι ο κ. Μητσόπουλος. Συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής είναι ο σ. Πορφυρογένης, ο συναγ. Οικονόμου και ο κ. Μ........ζης. Μάρτυρες κατηγορίας οι σ. Ζαχαριάδης, Σιάντος, Καραγιώργης και οι συναγ. Ν. Γρηγοριάδης, Ευσ. Μπακιρτζής, Μιχ. Κύρκος, Στηλ. Κρητικός, Αλκ. Λούλης, Κ. Γαβριηλίδης, Ι. Πασαλίδης και Χατζήμπεης. Την υπεράσπιση των κατηγορουμένων είχαν οι κ.κ. Αβραάμ, Κ. Τσουκαλάς, Παυσ. Λυκουρέζος, Βάλβης, Θεοφίλου κ.α. Μάρτυρες υπεράσπισης είχαν προταθεί όλοι οι αρχηγοί του μοναρχοφασιστικού Μαύρου Μετώπου. Απ' αυτούς παρουσιάστηκαν οι Στυλ. Γονατάς, Απ. Αλεξανδρής, Χ. Τσαλδάρης. Κ. Τσάτσος. Όσοι έμπαιναν υποβάλλονταν σε αυστηρότατο έλεγχο και σωματική ερεύνα.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Η συνεδρίαση άρχισε στις 9 π.μ. Καλείται πρώτος μάρτυς ο σ. Ζαχαριάδης που καταθέτει ότι το δήθεν σύμφωνο είναι ψευδέστατο, πλαστό και δημοσιεύθηκε εν γνώσει της αναλήθειας, με σκοπό συκοφαντικό. Προσθέτει ότι οι κατηγορούμενοι δε δημοσίευσαν το σύμφωνο σαν πληροφορία, αλλά παρουσίασαν το κείμενο σαν αυθεντικό, κι αυτό αποδείχνει τη συκοφαντική τους πρόθεση. Η συκοφαντία αυτή αποτελεί έναν κρίκο σε μια σειρά συκοφαντικά δημοσιεύματα που είδαν το φως από την ημέρα που εκδόθηκε η εφημερίδα των κατηγορουμένων.

Πορφυρογένης (πολ. αγ.) ― Θυμάστε ένα παρόμοιο δήθεν σύμφωνο μεταξύ Ιωαννίδη – Δασκαλωφ;

Ζαχαριάδης ― Το διαβασα στο Νταχάου στο επίσημο όργανο του χιτλερισμού «Φέλκισσε Μπερμπάχτερ». Τα σύμφωνα αυτά τα χάλκευαν η Γκεστάπο και οι κύκλοι της διεθνούς αντίδρασης και οι κατηγορούμενοι εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν τα σχέδια των χιτλερικών και της αντίδρασης αυτής. Η συκοφαντία αυτή κατά του Κ.Κ.Ε. βλάπτει γενικότερα τα συμφέροντα της Ελλάδας και ολόκληρου του έθνους, εφόσον το Κ.Κ.Ε., που έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα, παρουσιάζεται να ζητάει την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και την υλική και ηθική υποστήριξη ξένων κρατών για την πραγματοποίηση των σκοπών τους οποίους το Κ.Κ.Ε. δεν έχει.

Οικονόμου (πολ. αγ.) ― Είναι γνωστό ότι ο Πολιτικός Συνασπισμός του Ε.Α.Μ., στον οποίο μετέχει και το Κ.Κ.Ε., έχει λάβει σαφή θέση επί των εθνικών διεκδικήσεων;

Ζαχαριάδης ― Αληθέστατο.

Οικονόμου ― Ξέρετε ότι μεταξύ του Αντον Τσαούς και των Βουλγάρων υπογράφηκε σύμφωνο, που στρεφόταν κατά του Κινήματος Αντιστάσεως του ελληνικού λαού;

Ζαχαριάδης ― Έχω διαβάσει το αυθεντικό κείμενο του συμφώνου.

Σύνεδρος ― Γνωρίζετε τον αξιωματικό Γαβρήλοβιτς;

Ζαχαριάδης ― Ιδέα δεν έχω.

Ο ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΑΒΡΑΑΜ

Ο συνήγορος της υπεράσπισης Ν. Αβραάμ διαβάζει απόσπασμα από την «Ιστορία του Κ.Κ.Ε.» του σ. Ζαχαριάδη και προσπαθεί με προκλητικό και υβριστικότατο τόνο ν' αποδείξει ότι το Κ.Κ.Ε. είναι εξάρτημα της Κομμουνιστικής Διεθνούς και παίρνει εντολές από τη Σοβιετική Ένωση. Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο θρασύτητας, επιτίθεται προσωπικά εναντίον του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής σ. Πορφυρογένη, που τον αποκαλεί «δολοφόνο και ένοχο εσχάτης προδοσίας»! Ο σ. Πορφυρογένης διαμαρτύρεται λέγοντας ότι δε μπορεί ένας δοσίλογος να τον αποκαλεί ένοχο εσχάτης προδοσίας και ζητεί από το δικαστήριο να απαγγείλει κατηγορία κατά του Αβραάμ. Ο πρόεδρος αρκείται στο να υποδείξει ευπρέπεια και κοσμιότητα στον αποθρασυ..... συνήγορο της υπεράσπισης.

Ζαχαριάδης ― Είναι γνωστό ότι το Κ.Κ.Ε. με τη δράση του και τα δημοσιεύματά του απόδειξε ότι είναι κόμμα πατριωτικό και εθνικό και βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Αυτό δε μπορεί να γίνει με πολιτική που το 1940 έφερε το Χίτλερ στην Ελλάδα. Το Κ.Κ.Ε. με τη διεθνή αλληλεγγύη που επικαλείται, δε μειώνει, αλλά αναπτύσσει τα εθνικά συμφέροντα. Το 1917 μόνο ο Λένιν σηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε κατά του αποκλεισμού που οι Σύμμαχοι εφάρμοσαν κατά του ελληνικού λαού. Όταν επικράτησε η Επανάσταση του Οκτώβρη, το πρώτο διάταγμα που έβγαλε ο Λένιν ήταν η κατάργηση των δανείων της Ελλάδας προς τη Ρωσία και η παραίτηση από προνόμια που η Ρωσία είχε στο Άγιο Όρος. Το 1923 μονό η Σοβιετική Ένωση διαμαρτυρήθηκε για την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς. Γι' αυτό το Κ.Κ.Ε. έβαλε στο πρόγραμμά του και την πολιτική φιλίας με τη Σοβιετική Ένωση.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αβραάμ ― Όταν η σοβιετική κυβέρνηση έχει αναλάβει υπό την προστασίαν της τα προς βορράν κράτη, δεν είναι πιθανόν το Κ.Κ.Ε. να ΕΥΝΟΕΙ τυχόν βλέψεις των κρατών αυτών;

Ζαχαριάδης ― Το Κ.Κ.Ε. έχει διακηρύξει ότι θεωρεί σαν πρωταρχικό καθήκον την ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας και θεωρεί ιερά και απαραβίαστα τα σύνορα της Ελλάδας.

Λυκουρέζος (υπεράσπιση) ― Γνωρίζετε ότι το 1924 γινόταν λόγος για τριχοτόμηση της Μακεδονίας;

Ζαχαριάδης ― Το Κ.Κ.Ε. από το 1931, που εγώ είμαι στη καθοδήγησή του, αποκήρυξε το σύνθημα αυτό και διακήρυξε και διακηρύσσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Άλλα κόμματα παράδωσαν τη Μακεδονία στους ξένους και θα θυμάσθε το Ρούπελ, τη μεραρχία του Γκέρλιτς κλπ.

Λυκουρ. ― Το Σύμφωνο λέει να καταβληθεί προσπάθεια για την ανατροπή της κυβερνήσεως. Τι άλλο κάνετε σεις επί μήνες τώρα;

Ζαχ. ― Το Κ.Κ.Ε. δεν εζήτησε ποτέ τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Ζήτησε πολιτική δημοκρατική κυβέρνηση, χωρίς να συμμετάσχει το ίδιο και διακήρυξε ότι θα υποστηρίξει κάθε δημοκρατική λύση.

Τσουκαλάς (υπεράσπιση) ― Τα κομμουνιστικά κόμματα των ξένων δε ζητούν από τα ραδιόφωνα της Μόσχας και άλλων ξένων χωρών την ανατροπή της ελληνικής κυβερνήσεως;

Ζαχ. ― Ποτέ δεν άκουσα από τη Μόσχα να λέει «Θεσσαλονίκη – Αθήνα!». Ενώ το ραδιόφωνο της Αθήνας είπε «Σόφια – Μόσχα».

Αβραάμ ― Δεν είπαμε Μόσχα.

Ζαχ. ― Το είπατε και το φωνάξατε όλοι του Μαύρου Μετώπου και το είδαμε και γραμμένο.

Τσουκαλάς ― Αυτά που λέτε είναι προδοσία !

Ζαχ. ― Είναι προδοσία αυτό που κάνετε σεις !

Λυκουρέζος ― Λέτε Μακεδονία του Αιγαίου.

Ζαχ. ― Η Μακεδονία είναι και θα είναι ελληνική. Το Κ.Κ.Ε. την προστάτευσε με το αίμα του, τη στιγμή που εσείς την πουλούσατε.

Αβραάμ ― Διαβάζει βιογραφία του Ζαχαριάδη που αναφέρει περιστατικά από τις διώξεις και την παράνομη ζωή του και λέει ότι είναι επαναστάτης.

Ζαχ. ― Όταν το επιβάλλει το συμφέρον της πατρίδας γίνομαι και επαναστάτης και η βιογραφία που μου διαβάσατε μου θυμίζει το παράδειγμα του αρχηγού σας Βενιζέλου που ήταν κι αυτός κάποτε επαναστάτης.

Αβραάμ ― Είπατε ότι δεν θ' ....... τον παράνομο μηχανισμό. Εννοείτε ότι θα τον διατηρήσετε;

Ζαχ. ― Μάλιστα, γιατί ένας αντισυνταγματάρχης ήρθε και μου είπε : Πάρε μέτρα Ζαχαριάδη, γιατί θα σε σκοτώσουν. Ήρθε και αυτός ο νόμος για να πάρει μέτρα ασφάλειας για τη ζωή μου.

Αβραάμ ― Στο τελευταίο σας Συνέδριο έγινε λόγος και για μέλη του κόμματός σας που ανήκουν σε ξένες μειονότητες. Έχουμε μειονότητες στην Ελλάδα;

Ζαχ. ― Γιατί, σεις το αρνείσθε; Ο Γκαλήπ μπέης δεν είναι πολιτευτής των φιλελευθέρων; Υπάρχουν οι μειονότητες των Αρμενίων, των Ελληνομακεδονων και Εβραίων που ήθελε να εξοντώσει ο Γκέρλιτς αλλά δεν το κατάφερε.

Αβραάμ ― Σας κατηγόρησε ..... ........ της ΕΛΔ ότι στο Κ.Κ.Ε. δεν υπάρχει όριο, αφού αποκηρύξατε και τον Άρη Βελουχιώτη.

Ζαχ. ― Υπάρχει όριο, το εθνικό συμφέρον. Ο Άρης δεν πειθάρχησε μετά την Βάρκιζα. Αυτό δείχνει ότι το Κ.Κ.Ε. δε διστάζει να αποκηρύξει οποιοδήποτε στέλεχός του όταν δεν πειθαρχεί στο εθνικό συμφέρον.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος της υπεράσπισης Βάλβης προκαλεί κι άλλο επεισόδιο. Σηκώνεται και απειλεί το σ. Πορφυρογένη που τον αποκαλεί «δολοφόνο». Η πολιτική αγωγή ζητεί από το δικαστήριο να τιμωρηθεί ο θρασύτατος υβριστής, αλλά ο κ. πρόεδρος αρκείται σε συστάσεις.

Τσουκαλάς ― Είπατε ότι όσο ακόμα είναι Άγγλοι στην Ελλάδα δε μπορεί να γίνουν ελεύθερες εκλογές.

Ζαχ. ― Το είπαμε και επικαλεσθήκαμε τη βοήθεια του αγγλικού λαού για να σταματήσουν τα έκτροπα των αγγλικών αρχών κατοχής στην Ελλάδα και να παύσει η σημερινή μεροληπτική στάση τους υπέρ της Δεξιάς.

.......................................................

Ακολουθούν οι καταθέσεις των σ. Σιάντου και των συναγ. Γρηγοριάδη και Μπακιρτζή.

.......................................................................................................................................................

.......................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: