Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

MHNYMA TOY σ. ZAΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΛΑΣΚΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28-08-1945

MHNYMA TOY σ. ZAΧΑΡΙΑΔΗ  ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΛΑΣΚΥ

Οι δήθεν δηλώσεις του σε ανταποκρίτρια

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 27, (Του ανταποκριτή μας). ― Ο σ. Ζαχαριάδης έστειλε σήμερα προς τον καθηγητή Λάσκυ, Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας το παρακάτω μήνυμα:

«Διαψεύδω κατηγορηματικά τις δήθεν δηλώσεις μου που η ανταποκρίτρια του ”Μάντζεστερ Γκάρντιαν” κυρία Σπριτζ δημοσίευσε σε απογευματινή μοναρχοφασιστική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης και που τυχόν τηλεγράφησε στο εξωτερικό. Στην κυρία Σπριτζ έδωσα μόνο το κείμενο του λόγου που εκφωνήθηκε και δημοσιεύθηκε εδώ με συγκεκριμένα συμπληρωματικά στοιχειά για τη μοναρχοφασιστική δράση, με άμεση συμμετοχή σ' αυτή των αγγλικών στρατιωτικών αρχών και παρουσίασα πολυμελή επιτροπή χωρικών, θυμάτων της τρομοκρατίας και κουρεμένες γριές γυναίκες.

Ο δημοκρατικός ελληνικός λαός αναμένει τη θετική δημοκρατική συνδρομή και συμπαράσταση του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας. Αποκρούει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του κ. Μπέβιν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει τρομοκρατία της Δεξιάς και ότι οι εκλογές ετοιμάζονται δίχως καλπονοθεύσεις. Οι δηλώσεις του κ. Μπέβιν έγιναν αίτια ν' αποχαλινωθεί ακόμα περισσότερο η τρομοκρατία της Δεξιάς. Από την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας της Βάρκιζας, δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση εξάσκησης βίας από το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ. Αποκαλύφθηκε αδιάψευστα δεκάδες φορές η σκηνοθεσία από μέρους της Δεξιάς τρομοκρατικών πράξεων που θέλανε να αποδώσουν σε μας. Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. αποκήρυξε και διέγραψε ανοιχτά, όταν ακόμα ζούσε, τον ιδρυτή και Γενικό Καπετάνιο του ΕΛΑΣ για παράβαση της συμφωνίας της Βάρκιζας. Κάνουμε ότι είναι δυνατό για ν' αποκατασταθεί στην Ελλάδα ομαλότητα, τάξη και ησυχία. Εκμεταλλευόμενοι την ανεκτικότητα του λαού μας, οι δεξιοί τρομοκράτες με την άμεση υποστήριξη της Κυβέρνησης Βούλγαρη, κάτω από τη γενική καθοδήγηση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, εφαρμόζουν σε βάρος μας ένα καθεστώς εμφυλίου πολέμου. Είναι αδύνατο ο ελληνικός λαός ν' ανεχθεί επ' άπειρο να δολοφονούνται και να φυλακίζονται κατά χιλιάδες οι αγωνιστές του, να καταστρέφονται οι εφημερίδες, οι λέσχες και τα γραφεία των οργανώσεών του, να καταλαμβάνονται με τη βία οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, να εφαρμόζεται φασιστικό καθεστώς στα συνδικάτα του, να βιάζονται τα κορίτσια και οι γυναίκες του, να καταπατούνται οι στοιχειώδεις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του.

Σε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ που του ζήτησε άδεια συγκέντρωσης στο Στάδιο της Αθήνας, ο κ. Βούλγαρης απάντησε: «Είμαι φασίστας και δεν συζητώ». Αυτή η αρχή επικρατεί σήμερα σ' όλη την Ελλάδα. Προειδοποιήσαμε πως αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει άμεσα και ριζικά, θα εφαρμόσουμε στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά της Ελλάδας τα ίδια μέσα που ο μοναρχοφασισμός εφαρμόζει σε βάρος μας. Η υπομονή του λαού έχει εξαντληθεί. Οι αγγλικές αρχές κατοχής μπορούν, αν θέλουν, ν' αποκαταστήσουν τη δημοκρατική τάξη στην Ελλάδα μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες. Αν δε μπορούν, να σηκωθούν να φύγουν, γιατί δεν τις χρειαζόμαστε. Έτσι έχει η κατάσταση στη χώρα μας. Παρακαλούμε να κατέλθετε αμέσως στην Ελλάδα για να δείτε μόνος σας την αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: