Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ. Ν.Ζ. ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ συν. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ + ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ του ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12-08-1945

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ. Ν.Ζ. ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ συν. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ

Ο συναγωνιστής Τσιριμώκος, άλλος μηνύων Αχιλλεύς «απαντάει» στη «βίαιη» επίθεση που έκανε «εναντίον της ΕΛΔ – ΣΚΕ και του καθηγητή Σβώλου, ο συναγων. Ζαχαριάδης».

Δημοσιεύουμε τη μακρόσυρτη απάντηση, όχι από καθήκον δημοκρατικό, γιατί όποιος τη διαβάσει θα καταλάβει ότι ο τρόπος της μας απαλλάσσει απ' την υποχρέωση αυτή. Το κάνουμε όμως γιατί είναι τόσο χαραχτηριστική που αξίζει το κόπο για να τη διαβάσουν κυρίως τα μέλη της ΕΛΔ – ΣΚΕ και να κατατοπισθούν πάνω στη γραμμή της καθοδήγησής τους.

Λοιπόν ο συναγ. Τσιριμώκος και μαζί του η ΕΛΔ – ΣΚΕ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΜΑ ΥΠΕΚΦΕΥΓΕΙ. Και δεν απαντά αν και το ζήτημα είναι απλό μα γι' αυτόν πολύ δύσκολο: Περνάμε μια κρίσιμη στιγμή. Η δεξιά κρατά ύστερα απ' το Δεκέμβρη την αρχή στα χέρια της και ξαναχτίζει γοργά το φασισμό στην Ελλάδα. Το παλαιοδημοκρατικό κέντρο ταλαντεύεται σιγοντάροντας ουσιαστικά τη δεξιά, με λίγες έντιμες εξαιρέσεις. Η δημοκρατική αριστερά συσπειρώνεται και δίνει τη μάχη για την αντιπροσωπευτική, τη Βάρκιζα, τη Γιάλτα, τις λεύτερες εκλογές, τη Λαϊκή Δημοκρατία.

Τι κάνει η ΕΛΔ – ΣΚΕ; Συνεχίζει την αποχή που εγκαινίασε με τη ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ της απ' το ΕΑΜ ύστερα απ' το Δεκέμβρη. Αυτή είναι η ουσία και η πραγματικότητα. Και η αποχή αυτή όπως και η λιποταξία εκείνη, μόνο την αντίδραση ωφελούν. Σ' αυτό το βασικό σημείο ο συναγ. Τσιριμώκος ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ.

Όπως μονάχα την αντίδραση ωφελεί το γεγονός ότι η ΕΛΔ – ΣΚΕ παίρνει απέναντι στο ΕΑΜ, στα κόμματά του, στο ΚΚΕ και την Επιτροπή Συντονισμού για το σχηματισμό αντιπροσωπευτικής την ίδια θέση που παίρνει και η μοναρχοφασιστική αντιδραστική δεξιά. Και να η απόδειξη: Η ΕΛΔ – ΣΚΕ, το ίδιο όπως και η μοναρχική αντίδραση το ίδιο όπως και ο συναγ. Τσιριμώκος στην «απάντησή» του ισχυρίζονται όλοι ότι δεν υπάρχει δημοκρατική αριστερά και ΕΑΜ κλπ παρά μονάχα το ΚΚΕ και τα δημιουργήματά του. Κατά συνέπεια ο,τι γίνεται απ' τα αριστερά και με οποιοδήποτε τρόπο και αν εμφανίζεται δεν είναι παρά ΚΚΕ: Και το ΕΑΜ, και ο ΕΛΑΣ, και η αριστερά των Φιλελευθέρων, και το Αγροτικό Κόμμα και ο Κύρκος και ο Γεωργαλάς και ο Τζερμιάς, όλοι, τέλος πάντων.

Ο σκοπός είναι ολοφάνερος. Είναι η προσπάθεια να δυσφημιστεί και κατασυκοφαντηθεί ο αγώνας της Λαϊκής Δημοκρατίας: Δεν πρόκειται, μας λένε, παρά για άπατη του ΚΚΕ, όλοι αυτοί δεν παλεύουν για τη Δημοκρατία παρά για το κομμουνισμό! Κατά συνέπεια όσοι θέλουν να παλέψουν για τη Δημοκρατία να φύγουν απ' αυτούς, όπως φύγαμε και μεις και νάρθουν σε μας !

Αυτό είναι το νόημα της γραμμής της ΕΛΔ – ΣΚΕ. Και αν ο συναγ. Τσιριμώκος το λέει κάπως σκεπασμένα, η επαρχιακή «Ηχώ» του το επαναλαμβάνει πιο καθαρά:

«Οι κομμουνιστές παρά τη νέα εκστρατεία που κάμουν για δημοκρατικούς δήθεν αγώνες και κοινοβουλευτικά καθεστώτα, δεν εγκαταλείπουν τις παλιές τους μέθοδες, της δυναμικής επικράτησης και της επιβολής αστυνομικού κράτους. Απόδειξη αδιάσειστη για τούτο είναι οι εσωτερικές καταστάσεις βίας που δημιουργήθηκαν στη Ρουμανία, στη Σερβία, στη Βουλγαρία και την Πολωνία, χώρες στις οποίες καταργήθηκε κάθε δημοκρατική εκδήλωση και δημοκρατική λειτουργία και εξαπολύθηκε άγρια τρομοκρατία σε βάρος πολιτικών προσώπων και κομμάτων δημοκρατικών που δεν δέχτηκαν την κηδεμονία των κομμουνιστών και τη συνεργασία τους»

Από άρθρο «του σ. Λ. Μυλωνά» στο «Σοσιαλιστή» της 2 Ιούλη του 1945 «Εβδομαδιαίο όργανο της περιφερειακής Επιτροπής Μακεδονίας της ΕΛΔ – ΣΚΕ».

Το κείμενο είναι καθαρό και δείχνει ποιος πρωτάρχισε τη βίαιη επίθεση που αναφέρει ο συναγ. Τσιριμώκος για να περιοριστούμε σήμερα μονάχα σε ένα στοιχείο. Μα δείχνει και κάτι άλλο: Ότι θα μπορούσε κανένας να προκηρύξει διαγωνισμό ανάμεσα στο «Σοσιαλιστή» της ΕΛΔ – ΣΚΕ και το «Ελληνικό Αίμα» για το ποιος θα γράψει καλλίτερα απ' τη πλευρά αυτή. Μπορεί ο καθένας να συγκρίνει τα κείμενα και ν' απονείμει έπαθλα. (Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μαινόμενος «Σοσιαλιστής» της ΕΛΔ ξεχνά ότι στις δημοκρατικές κυβερνήσεις Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας κλπ παίρνουν μέρος και τα επίσημα σοσιαλιστικά κόμματα στις χώρες αυτές που τόσο ξεδιάντροπα βρίζει ο «Σοσιαλιστής» της ΕΛΔ – ΣΚΕ).

Ο συναγ. Τσιριμώκος προβάλλει και άλλους ισχυρισμούς. Είναι αλήθεια ότι το Μάρτη πρότειναν «διακομματική επιτροπή» μα και η πρόταση εκείνη ακολουθούσε την ίδια γραμμή: αγνοούσε και τορπίλιζε το ΕΑΜ, πράμα απαράδεχτο για κάθε δημοκρατικό Έλληνα και προσπαθούσε το ζήτημα να το κάνει ζήτημα κομματικής εμπορίας ανάμεσα στην ΕΛΔ και το ΚΚΕ αποκλείοντας όλα τα άλλα κόμματα. Φυσικά αυτό δεν έγινε δεκτό.

Είναι ακόμα σωστό ότι πριν λίγο καιρό η ΕΛΔ πρότεινε συνεργασία ΕΡΓΑΣ και Σοσ. Συνδικαλ. παράταξης. Μα η πρόταση απόβλεπε σε συνεργασία ΜΟΝΟ κατά τις εκλογές στις διοικήσεις των εργατικών σωματείων. Απόβλεπε, δηλαδή, η ΕΛΔ μόνο στο να εκλέξει οπαδούς της στις συνδικαλιστικές διοικήσεις με τους ψήφους του ΕΡΓΑΣ. Εμείς αντιπροτείναμε η συνεργασία να γίνει πάνω σ' ένα κοινό πρόγραμμα εργατικής και συνδικαλιστικής πολιτικής και η ΕΛΔ – ΣΚΕ την πρότασή μας αυτή την απέρριψε. Και στην πρόσκληση για την τελευταία σύσκεψη για την αντιπροσωπευτική η ΕΛΔ – ΣΚΕ απάντησε με τη διασπαστική της αντισύσκεψη.

Ο συναγ. Τσιριμώκος όμως σκόπιμα μπερδεύει ένα απλό ζήτημα: Πολιτική ενότητα και πολιτική συνεργασία. Ακόμα στην Ελλάδα δε μπήκε ζήτημα πολιτικής – οργανωτικής ενότητας σοσιαλιστών και κομμουνιστών. Μπαίνει όμως επιταχτικά το ζήτημα πολιτικής συνεργασίας. Τέτοια συνεργασία υπάρχει σήμερα στη Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, παντού δηλαδή όπου προπολεμικά η σοσιαλδημοκρατία ήταν αποφασιστική και ιθύνουσα δύναμη. Την συνεργασία αυτή την αρνιέται εδώ σε μας η ΕΛΔ – ΣΚΕ που προπολεμικά δεν υπήρχε και που σήμερα διασπά την ενότητα του κοινού δημοκρατικού αγώνα. Ίσως το γεγονός αυτό, ότι η ΕΛΔ δεν έχει προπολεμική ύπαρξη και πείρα να εξηγά την τέτοια στάση της και τα τέτοια λάθη της, ενώ τα σοσιαλιστικά κόμματα στις άλλες χώρες, διδαγμένα απ' τα λάθη τα προπολεμικά, όχι μόνο συνεργάζονται με τα ΚΚ, μα σε μια σειρά από χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Νορβηγία πραγματοποιούν την ενότητα όχι μόνο απ' τα κάτω (μέχρι τώρα στη Γαλλία) μα και απ' τα πάνω. Όσο για τον ισχυρισμό ότι το ΚΚΕ ζητά μόνο προσχώρηση στις γραμμές του, την απάντηση θ' αφήσουμε να τη δώσουν τα άλλα κόμματα που συνεργάζονται με το ΚΚΕ.

Για την ΕΛΔ – ΣΚΕ θα πούμε τούτο:

  1. Στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας η ΕΛΔ – ΣΚΕ πήρε 4 απ' τους 6 υπουργούς της αριστεράς με 2 μόνο του ΚΚΕ παρά την κομματική μηδαμινότητά της και σε βάρος των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ.

  2. Ο συναγ. Σβώλος χωρίς κανένα δισταγμό εκλέχτηκε πρόεδρος της ΠΕΕΑ χάρη στο ότι το ΚΚΕ δεν πρόβαλλε καμιά κομματική φιλοδοξία.

  3. Είναι γνωστή η δήλωση του ΚΚΕ για υποταγή στη δημοκρατική πλειοψηφία του ΕΑΜ, δήλωση που πραγματοποιήθηκε και με το πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας, παρότι το ΚΚΕ στο κεφάλαιο των εθνικών διεκδικήσεων είχε σοβαρές αντιρρήσεις.

  4. Το συναγ. Τσιριμώκο θάπρεπε να τον χαρακτηρίζει περισσότερη αξιοπρέπεια όταν βρίζει όλους τους συνεργάτες του ΕΑΜ σαν όργανα και κινούμενα του ΚΚΕ. Δε σέβεται τουλάχιστον τον παλαίμαχο και άδολο σοσιαλιστή αγωνιστή Πασσαλίδη;

Και για να τελειώνουμε. Μια απάντηση ζητάμε απ' τον συναγ. Τσιριμώκο και την ΕΛΔ – ΣΚΕ:

Είναι το ΕΑΜ και Επιτροπή Συντονισμού για το σχηματισμό αντιπροσωπευτικής το πιο πλατύ συνεπές και μαζικό κίνημα της δημοκρατικής αριστεράς και ο πιο έγκυρος εκπρόσωπος του κινήματος Αντίστασής; Τολμά να το αρνηθεί; Τότε γιατί η ΕΛΔ – ΣΚΕ μένει έξω απ' το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα; Γιατί σαμποτάρει συστηματικά το ΕΑΜ; Γιατί διασπά τον κοινό αγώνα της λαϊκής δημοκρατικής αριστεράς;

Κατά τα άλλα παραμένει για απάντηση το πρώτο ερώτημά μας που ο συναγ. Τσιριμώκος άφησε αναπάντητο.

«Μια και δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφορά τακτικής και πολιτικής, γιατί η διάσπαση αυτή στη δράση της δημοκρατικής αριστεράς; Την επιβάλουν τα συμφέροντα του Λαού της Ελλάδας, της Δημοκρατίας; Για συμφέρει μόνο στη ντόπια και ξένη αντίδραση;»

Σχετικά με την εξήγηση που ζητά για το «ετερόφωτο και ξενοκίνητο», είναι πολύ απλή : H ΕΛΔ – ΣΚΕ είναι ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ. Δηλαδή περιμένει να «ζήσει» απ' τα λάθη των άλλων και σήμερα περιμένει να γίνει «μεγάλο κόμμα» (!) για τι εκέρδισε το Εργατικό Κόμμα στην Αγγλία !! Και για να πάρει το χρίσμα κατασκευάζει ένα διασπαστικό μωσαϊκό σαν κομμάτι απ' το κίνημα Αντίστασης. Γι' αυτό η ΕΛΔ – ΣΚΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα ετερόφωτο ή ξενοκίνητο, εσωτερική ζωτικότητα δεν έχει.

Κατά τα άλλα δεχόμαστε τη μάχη που προτείνει ο συναγωνιστής. Στη μάχη αυτή θα πεισθεί απ' τα γεγονότα ότι κόμμα μεγάλο γίνεται μόνο με δουλειά, αγώνες και ανασκούμπωμα μέσα στο Λαό και για το Λαό και ότι Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ελλάδα, σοβαρό και υπολογίσιμο, θα γίνει μόνο μαζί με το ΕΑΜ, δηλαδή, μαζί με το Λαό. Αλλιώς δε θα γίνει ποτέ. Η ΕΛΔ – ΣΚΕ πατά τη σάπια σανίδα.

Ν.Ζ.

Στερνόγραφο: Για το ποιος βρίζει ας κρίνουν όσοι διαβάζουν τα κείμενα. Να βρίζουμε δεν έχουμε καμιά ανάγκη. Βρίσιμο σημαίνει αδυναμία. Και είναι γνωστό ποιος είναι ο αδύνατος. Εμείς κάνουμε μόνο πολιτική πολεμική ωφέλιμη στο Λαό και στη Δημοκρατία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ συν. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ

Το γράμμα του συναγ. Ηλία Τσιριμώκου, στο οποίο απάντησε με το πιο πάνω άρθρο ο σ. Ζ. , έχει ως εξής :

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»,

Δεν πρόκειται να σου μεταδώσω την κατάπληξη ολόκληρου του αριστερού κόσμου και τη μεγαλη ................ της Αντίστασης για την απρόκλητη όσο και βίαιη επίθεση που έκανε εναντίον της ΕΛΔ-ΣΚΕ και του καθηγητή Σβώλου ο συν. Ζαχαριάδης. Πρόκειται μόνο να διατυπώσω με «δημοκρατική ειλικρίνεια» μια απάντηση στα ουσιώδη σημεία – απάντηση που γράφεται από καθήκον προς τον λαό που πιστεύει και ελπίζει στην Αριστερά.

Ο συν. Ν.Ζ. βάζει για το κόμμα μας το δίλημμα: «Ειλικρινά με το ΕΑΜ, είτε ενάντιά του με τη λογής – λογής Αντίδραση», γιατί μόνο με το ΕΑΜ μπορεί να γίνει δημοκρατικός αγώνας κλπ και η ΕΛΔ πρέπει ν' αφήσει τα «σκαμπανεβάσματα και τις διασπαστικές ενέργειες». Και ζητά να καθορίσουμε τη θέση μας. Ευχαρίστως.

Η ΕΛΔ και το ΣΚΕ αποχώρησαν από το ΕΑΜ γιατί δεν ήθελαν να εξακολουθήσουν ένα οργανωτικό θεσμό που ήταν χρήσιμος για το εθνικοαπελευθερωτικό επαναστατικό αγώνα, μα, ύστερα απ' την απελευθέρωση ήταν περιττός και περιόριζε την ανάπτυξη των κομμάτων εις βάρος του αριστερού κινήματος. Έτσι, η ΕΛΔ και ΣΚΕ (όπως και το ΕΙΚΕ και το ανεξάρτητο ΑΚΕ) δήλωσαν πως θα μείνουν ανεξάρτητα κόμματα, που θ' αγωνισθούν για τα δικαιώματα της Εθνικής Αντίστασης, για την αποκατάσταση των ελευθεριών, τη Δημοκρατία, για τον ηθικό καθαρμό, για τη Λαϊκή Δημοκρατία, για το Σοσιαλισμό. Στη διακήρυξη του ενοποιημένου κόμματός μας διατυπώνεται ρητά πως «Θα συνεργασθούμε με κάθε κόμμα πάνω σε θέματα όπου συμπίπτουν οι σκοποί μας».

Τις διαφορές μας απ' το Κ.Κ.Ε. πολλοί δεν την καταλαβαίνουν. Μα ο αρχηγός του Κ.Κ.Ε. τις ξέρει. Είναι διαφορές που κάνουν ώστε παντού να υπάρχουν Κ.Κ. και Σοσιαλιστικά Κόμματα. Έχουμε όμως και άμεσους σκοπούς που συμπίπτουν; Βεβαίως ! Πάνω σ' αυτούς δεν αρνηθήκαμε ποτέ κατ' αρχήν τη συνεννόηση. α) Το Μάρτη προτείναμε στο ΚΚΕ να γίνει η επιτροπή της Βάρκιζας Διακομματική Επιτροπή για την εποπτεία της εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας – αποτελώντας όργανο συντονισμού όλων των ενεργειών για την αποκατάσταση των λαϊκών ελευθερίων και τη προστασία των δικαιωμάτων της Εθνικής Αντίστασης. Το ΚΚΕ δε δέχθηκε, όπως δε δέχθηκε την ανασυγκρότηση του ΕΑΜ πάνω σε διαφορετικές βάσεις και την έκδοση κοινής διακήρυξης των κομμάτων του ΕΑΜ που προτείναμε. β) Προ δυο μηνών προτείναμε έγγραφα τη συνεργασία της Σοσιαλιστικής παράταξης με τον ΕΡΓΑΣ. Δε πήραμε καμιά απάντηση. γ) Προχθές ακόμα, στην πρόσκληση για τη σύσκεψη που οργάνωσε το ΚΚΕ, απαντήσαμε έγγραφα, πως δεν κρίναμε απαραίτητη τη συμμετοχή μας αφού οι απόψεις μας είναι πολύ γνωστές μα είμαστε έτοιμοι ναρθούμε σ' επαφή με το Π.Γ. του ΚΚΕ και τη Γραμματεία του ΕΑΜ για ν' ανταλλάξουμε γνώμες πάνω στις ενέργειες που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν για τη πολιτική κρίση. Και απάντηση σ' αυτό υπήρξε η επίθεση του Ν. Ζ.

Γιατί γίνονται αυτά το καταλαβαίνει ο καθένας εύκολα. Το μόνο που πραγματικά θέλει το ΚΚΕ είναι κάθε φορά η υπαγωγή όλων στο σχήμα που αυτό εφευρίσκει και εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Δεν ζητάει συνεργασία, αλλά προσχώρηση. Και πως το ΚΚΕ εννοεί τη συμμαχία μέσα σ' ένα ενιαίο πολιτικό οργανισμό το έχουμε ζήσει τέσσερα χρόνια. Τελευταία είδαμε και πως φέρεται στις πολιτικές δυνάμεις που καλεί να συνεργασθούν μαζί του. Ξέρουμε την κρυφή καθοδήγηση που θίγεται από καιρό και έχει φτάσει έως μέσα στις φύλακες, πως η ΕΛΔ τούτο και το ΣΚΕ τ' άλλο, και «μην το ρωτάς» και «περάσαν στην αντίδραση» και «ο Σβώλος δε στέκεται καλά» και «ο Τσιριμώκος χάλασε» και «ίσως η Ιντέλιτζενς» και άλλα παρόμοια. Και τώρα βλέπουμε πως δεν αρκείται πια το ΚΚΕ ούτε σ' αυτή τη τακτική, ούτε στο να δημιουργεί σοσιαλιστικές ή άλλες ταμπέλες για να εμφανίζει τους σοσιαλιστες ............ ....................., για να παρουσιάζει κόμματα ........... .............. ... ...... .... ....... ή και ............... .... .... πληρώματα, για να δικαιολογείται ο τίτλος Συνασπισμός - ............. .................... ........................ .

Τώρα πέρασε κατ' ευθείαν και στην επίθεση.

Γιατι; Γιατι ..... ........... ........ ....... ...... ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΙ ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Όπου υπάρχει τέτοιο (Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία κλπ) το ΚΚΕ ζητάει να ενωθεί μαζί του. Όπου δεν υπάρχει δεν θέλει ν τ' αφήσει να γίνει. Προτιμάει να κάνει μέτωπο με μικρά κόμματα που βρίσκει ή που δημιουργεί. Ένα πραγματικά αυτόνομο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν το θέλει. Γι' αυτό και μόλις είδε πως υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για τη μαζικοποίηση του Κόμματός μας – ενωμένο και με άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις – έσπευσε να το χτυπήσει, να το συκοφαντήσει, να σπείρει τη δυσπιστία γύρω του στις μάζες, για να μείνει το ΚΚΕ μόνος εκφραστής του Σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Κι είναι σημάδι των καιρών, πως αυτή η επίθεση γίνεται την επομένη των αγγλικών εκλογών, που τόση τόνωση έδωσαν στα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Το Σοσιαλιστικό όμως ρεύμα υπάρχει. Και το Σοσιαλιστικό Κόμμα θ' αναπτυχθεί. Και είναι μάταιη η επίθεση. Γι' αυτό γίνεται βίαιη, σκαιή, άδικη. Είναι λύπη να βλέπει κανείς έναν αρχηγό κόμματος σαν τον σ. Ζ. να μεταχειρίζεται το ύφος με το οποίο έγραψε το άρθρο του. Δεν πρέπει να τον μιμηθούμε πρώτον γιατί δεν μπορούμε και δεύτερον για να το βοηθήσουμε να ξαναβρεί την ψυχραιμία του. Θα παραλείψουμε όλους τους βαρείς υπαινιγμούς του και τα «ετερόφωτα» και τα «ξενοκίνητα» που είναι χρέος τιμής να τα πει καθαρά για ν' απαντήσουμε κι εμείς ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι ετερόφωτοι και ξενοκίνητοι.

Θα έπρεπε ο Ν. Ζ. Να μη λησμονήσει πως μιλάει γι' ανθρώπους και κόμματα που για να μείνουν πιστοί στο στρατόπεδό τους, και να μη ωφελήσουν την αντίδραση, έκαναν βαρύτατες θυσίες κομματικού συμφέροντος, ακόμα και προσωπικής αξιοπρέπειας – όπως ύστερα απ' το Λίβανο, όπως στα Δεκεμβριανά. Θα έπρεπε ακόμα, έστω και για χάρη της δικής του σοβαρότητας, να μην ονομάζει «διάσπαση» την συνεργασία τριών ομοειδών κομμάτων που έχουν ενότητα γραμμής και προοπτική ενότητας – συνεργασία που δεν είναι ούτε .......... του ΕΑΜ ούτε αντί – ΕΑΜ. Ούτε «διασπαστική» (!) ενεργεία τη μη συμμετοχή σε μια σύσκεψη του ΚΚΕ !

Και θα πρέπει να ρωτήσει και να μάθει την εντύπωση που έκανε η δική του επίθεση αυτή την ώρα – αν αυτή δεν προκαλεί το αίσθημα της «διάσπασης» και της ωφέλειας της ντόπιας και ξένης αντίδρασης...... Ένα βήμα ακόμα – και ο Ζ. θα γράψει πως είμαστε «Σοσιαλφασίστες». Ένα βήμα ακόμα και θα κηρύξει την «Ανεξάρτητη ηγεσία» ..... Πόσα χρόνια πίσω μας φέρνει η φρασεολογία του Ζ. Ξαναζούν όλα τα θλιβερά λάθη του παρελθόντος.

Μα εμείς πρέπει να εξηγηθούμε ........ ....... παντός. Αυτό το δίλημμα ΕΑΜ – Αντίδραση δεν υπάρχει. Δεν μπορεί το ΚΚΕ να μονοπωλεί την Αριστερά και τη Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία (που η ΕΛΔ διατύπωσε τις γενικές γραμμές της απ' το καλοκαίρι του 1941) και το Σοσιαλισμό. Προχθές ακόμα ο Ζ. δήλωνε πως γίνεται ...... ...... του Πλαστήρα για τη Δημοκρατία. Πως σήμερα ΜΟΝΟ με το ΕΑΜ μπορεί να είναι ο συνεπής δημοκρατικός;

Μα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υπάρξει και θα μαζικοποιηθεί. Σ' αυτή την πραγματικότητα πρέπει να συνηθίσει από τώρα ο συναγ. Ζαχαριάδης. Και να καταλάβει πως οι συνεργασίες πραγματικά ανεξάρτητων κομμάτων στηρίζονται στους κοινούς σκοπούς, την αμοιβαία κατανόηση, στον ειλικρινή αλληλοσεβασμό. Δεν εκβιάζονται ούτε με διλήμματα, ούτε με «μπαράζ», ούτε με οργίλο ύφος. Πέρα από την ηγεσία του ΚΚΕ εμείς είδαμε πάντα τη λαϊκή μάζα, το συμφέρον της και το ψυχικό της μεγαλείο. Για χάρη της κάναμε και θα κάνουμε πολλές θυσίες. Και υποχωρήσαμε, και σιωπήσαμε και κάναμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Μα η ηγεσία του ΚΚΕ θα πρέπει να ξέρει πως, αν ακολουθήσει, τον ντορό του μονοπωλίου, της συκοφαντίας, του εκβιασμού ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΧΗ. Η ηγεσία του ΚΚΕ θα φέρνει ακέραια την ευθύνη απέναντι του Λαού, που δεν περιμένει τέτοιες μάχες σήμερα, απέναντι του κόσμου της Αντίστασης, απέναντι των ίδιων της των οπαδών για μια διένεξη που θ' αναγνωριστεί από την 13η Ολομέλεια σα «λάθος εξτρεμιστικού χαρακτήρα». Τέλος, είναι ένα πράγμα που έπρεπε τελείως ν' αποφύγει ο Ζ. Την προσπάθεια να σβήσει τους Λαϊκούς μας αγώνες. Δεν είναι σε κανενός το χέρι να μας αφαιρέσει τους τίτλους μας της Αντίστασης και να περιφρονήσει τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τους φυλακισμένους μας. Την αντίσταση δε μπορεί κανείς να τη μονοπωλήσει. Η προσπάθεια δε ζημιώνει εμάς, μα εκείνον που την έκανε. Δεν μας εκπλήσσει όμως. Προχθές ακόμα ο εαμικός κόσμος είδε την ηγεσία του ΚΚΕ να μεταβάλλει μέσα σε 24 ώρες «τον ηρωϊκό αρχηγό των ανταρτών», τον Άρη, σε δειλό, δηλωσία .... Μιζέρια .... Φαίνεται πως για την ηγεσία του ΚΚΕ δεν υπάρχει κανένα όριο. Μα πρέπει κάποτε να υπάρξει.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΗΛ. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: