Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΤΟ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΜΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21-08-1945

ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΤΟ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΜΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

ΚΑΒΑΛΑ, 20 (Του ανταποκριτή μας). - Ο λαός της ηρωικής εργατούπολης υποδέχθηκε το Σάββατο βράδυ μέσα σ' αληθινό παραλήρημα ενθουσιασμού και πρωτοφανών εκδηλώσεων τον αρχηγό του Κ.Κ.Ε. σ. Ζαχαριάδη και τους ηγέτες του Πολιτικού Συνασπισμού των Κομμάτων του Ε.Α.Μ. Η υποδοχή ήταν αληθινά αποθεωτική. Η παραλία και οι γύρω δρόμοι κατακλύσθηκαν ασφυκτικά από πλήθη λαού που ζητωκραυγάζον υπέρ του ΕΑΜ και της Δημοκρατίας. Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα των αρχών, ολόκληρη η Καβάλα βρέθηκε στο πόδι και με στέφανα, λουλούδια και τραγούδια περίμενε την άφιξη του πλοίου «Κορινθία». Οταν ο σ. Ζαχαριαδης και οι ηγετες του ΕΑΜ αποβιβαστηκαν, η ανθρωποθαλασσα ξεσπασε σε χειροκροτηματα και ζητωκραυγες.

― Ζήτω ο Ζαχαριάδης !

― Μήτσο (για τον Παρτσαλίδη) κάλως όρισες στην πατρίδα σου !

Τα πλήθη όρμησαν στ' αυτοκίνητα που επέβαιναν οι ηγέτες και με μεγάλη δυσκολία κατορθώθηκε ν' ανοίξει δίοδος για να περάσουν, ενώ χιλιάδες λαού παρακολουθούσαν ζητωκραυγάζοντας και χειροκροτώντας. Στα γραφεία του Ε.Α.Μ, που κατευθύνθηκαν, δέχθηκαν αμέσως επιτροπές. Μετά τη διάλυση του πλήθους, μοναρχικοί μπράβοι επιτέθηκαν άνανδρα σε ομάδες και τραυμάτισαν δυο γυναίκες και δυο επονίτες.

Η Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. απηύθυνε χαιρετισμό στο λαό Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που τόσο υπέφερε και τόσες θυσίες πρόσφερε στον αγώνα για τη λευτεριά.

Η αστυνομία απαγόρευσε συγκέντρωση σ' ανοιχτό χώρο κι επέτρεψε μόνο συγκέντρωση σε κλειστό χώρο. Έτσι χθες Κυριακή έγιναν δυο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στους κινηματογράφους «Τιτάνια» και «Αττικόν». Η πόλη της Καβάλας στρατοκρατήθηκε. Πυκνές περιπολίες γύριζαν στους δρόμους κι απαγορεύτηκε η συγκέντρωση του λαού έξω από τις αίθουσες των κινηματογράφων.

Στο «Αττικόν» μίλησαν ο σ. Ζαχαριάδης και οι συναγ. στρατηγός Γρηγοριάδης και Γαβριηλίδης. Στον «Τιτάνια» μίλησαν ο σ. Παρτσαλίδης και ο συναγ. Κύρκος. Εγκρίθηκαν ψηφίσματα με τα οποία ο λαός της Καβάλας ζητάει : Απομάκρυνση της κυβέρνησης Βούλγαρη και αντικατάστασή της από αντιπροσωπευτική με συμμετοχή του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης. Κατάπαυση της τρομοκρατίας, ομαλή εξέλιξη της δημοκρατικής ζωής, εξασφάλιση ελευθεριών. Ο λαός της Καβάλας δηλώνει ότι αρνείται να εκδώσει εκλογικά βιβλιάρια και θα απόσχει από τις εκλογές αν γίνουν κάτω από την τρομοκρατία των μοναρχοφασιστών.

Ο σ. Ζαχαριάδης και οι ηγέτες του ΕΑΜ δεχθήκαν στα γραφεία του Κ.Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. και του Α.Κ.Ε. εκατοντάδες επιτροπές από την πόλη και την ύπαιθρο. Ο λαός της Ξάνθης και της Κομοτηνής καλεί τους ηγέτες του Ε.Α.Μ. να επισκεφθούν τις πόλεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: