Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22-08-1945

Από το λόγο του σ. Ζαχαριάδη

ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ  ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ  ΣΑΝ ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΙΚΟΚΟΙΡΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ

ΚΑΒΑΛΑ, 21 (Του ανταποκριτή μας) ― Ο σ. Ζαχαριάδης στον πολιτικό λόγο, που εκφώνησε προχθές στην πόλη μας, τόνισε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της νικήτριας Ευρώπης, που βγαίνει από τον πόλεμο μαδημένη από τις επιτυχίες του νικηφόρου αγώνα των λαών. Πρωταρχικό πρόβλημα, που μπαίνει σήμερα στον ελληνικό λαό, είναι, συνεχίζοντας την ηρωϊκή του πάλη, να κατακτήσει τη θέση που του ανήκει ανάμεσα στους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης. Το καθήκον αυτό είναι δύσκολο, αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο ελληνικός λαός τα έβαλε παλικαρίσια με τους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους προδότες και νίκησε, η εξωελληνική όμως επέμβαση θέλησε ν' αφαιρέσει ένοπλα τις κατακτήσεις του. Άμεσα τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εμπόδια που δεν αφήνουν την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη. Το πρόβλημα αυτό μπαίνει γιατί η Αγγλία των Τόρρυδων νομίζει, πιστεύει ότι στα ελληνικά κόμματα και στον ελληνικό λαό μπορεί να συμπεριφέρεται σαν αφέντης προς δούλο. Αυτή ήταν η συμπεριφορά της Αγγλίας στα ελληνικά κόμματα από το 1821 έως το 1941 όταν μέσα από τους αγώνες για τη λευτεριά ξεπήδησε το ΕΑΜ, που έβαλε στην Αγγλία, τον ελληνικό λαό και όλο τον κόσμο τούτη την καινούργια αρχή: Για να ζήσει η Ελλάδα ανεξάρτητη και για να ευτυχήσει πρέπει να πάψει η σχέση δούλου προς κατακτητή, αφέντη προς σκλάβο ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η Αγγλία που λέει ότι έχει συμφέροντα στρατηγικά στη Μεσόγειο και χρειάζεται την Ελλάδα, πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ίσος προς ίσο. Ο κ. Τσόρτσιλ δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να καταλάβει αυτό το πράγμα και επιδίωξε να επιβάλλει το παλιό καθεστώς δούλου προς αφέντη. Έτσι άρχισε καινούργια πάλη για την κατοχύρωση και ολοκλήρωση της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας. Τούτος ο αγώνας είναι δύσκολος, μα άλλη λύση δεν υπάρχει.

Θα πρέπει να ζητήσουμε η νέα αγγλική κυβέρνηση να συμπεριφέρεται δημοκρατικά σαν ίσος προς ίσο και πάνω σ' αυτή τη βάση να συνεννοηθούμε.

Μέσα στο σπίτι μας δεν θέλουμε ξένους. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γίνει νοικοκύρης. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια τέτοια συνεννόηση είναι το γεγονός ότι τα αστικά κόμματα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται προς τους Άγγλους σαν δούλοι και τους κάνουν έτσι να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν την παλιά κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλη δύναμη για να μας βγάλει από την κατάσταση αυτή παρά η Λαϊκή Δημοκρατία».

Μιλώντας για το ζήτημα των εθνικών δικαίων ο σ. Ζαχαριάδης είπε :

«Η ανικανότητα του ...... της Δεξιάς σπρώχνει σε αφηνιασμένο τυχοδιωκτικό σωβινισμό. Μιλούν για εθνικά δίκαια αυτοί που πούλησαν και παράδωσαν επανειλημμένα τη Θράκη και την Καβάλα. Αυτοί που δεν πήγαν ποτέ να πολεμήσουν! Σ' αυτούς τους ανθρώπους αρνούμαστε το δικαίωμα να λέγονται Έλληνες. Είναι πουλημένοι και δούλοι.

Με την εθνική πολιτική του κ. Βούλγαρη που χαντακώνει την Ελλάδα δεν έχουμε καμιά σχέση. Αν υπάρχει δυνατότητα να επιτύχουμε την ικανοποίηση των εθνικών μας δικαίων, αυτό δεν θα το επιτύχουμε μόνο με τους Άγγλους. Αυτοί που πιστεύουν αυτό το πράγμα ξεπουλούν την Ελλάδα. Να μη ξεχνούν ότι θέλουμε την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα. Με αντιπροσωπευτική κυβέρνηση θα συνεννοηθούμε με τους βαλκανικούς λαούς και θα λύσουμε δημοκρατικά όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: