Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22-08-1945

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

(ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ κ. ΜΠΕΒΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21. (Του ανταποκριτή μας) ― Ο αρχηγός του Κ.Κ.Ε. σ. Ζαχαριάδης έκαμε στους δημοσιογράφους τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Υπάρχουν ορισμένα τεκμήρια που επιτρέπουν να κρίνει κανείς το λαϊκό φρόνημα. Πρώτο είναι τα αποτελέσματα των εκλογών στα εργατικά συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά, όπου είχαμε ένα πανηγυρικό δημοψήφισμα για τη Λαϊκή Δημοκρατία. Το δεύτερο είναι το μήνυμα που μας έρχεται από τις εκλογές στους γεωργικούς συνεταιρισμούς. Το χωριό βαδίζει μαζί με την εργατιά στον ίδιο σκοπό. Τρίτο είναι η υποδοχή μας στην Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Για μένα έχει κριθεί η τύχη της δεξιάς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα βρει τα μέσα να επιβάλει αντιπροσωπευτική κυβέρνησή του με συμμετοχή του Κινήματος Αντίστασης. Μόνο τέτοια κυβέρνηση μπορεί να κάνει εκλογές λεύτερες και μόνο σε τέτοιες εκλογές θα πάρει μέρος η δημοκρατική αριστερά».

Σχετικά με το λόγο του κ. Μπέβιν είπε:

«Οι δηλώσεις του κ. Μπέβιν έρχονται σε αντίθεση με τη θέληση του ελληνικού λαού. Ο Βούλγαρης μόνο φασιστικές εκλογές μπορεί να κάνει. Αν δεν το πιστεύει ο κ. Μπέβιν, μπορούμε να του δώσουμε μια απόδειξη. Να στείλει «Ινκόγνιτο» εκατό βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε εκατό χωριά της Ελλάδας, όπου να εκδηλωθούν απλώς σαν δημοκρατικοί και αν ένας γυρίσει το λιγότερο με γερό κεφάλι, τότε θα δεχθούμε να πάρουμε μέρος στις εκλογές του Βούλγαρη. Από τη μέρα που έστειλε ο Άτλυ το δεύτερο τηλεγράφημά του και έδωσε το χρίσμα στο Βούλγαρη, η τρομοκρατία της δεξιάς μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Το ίδιο θάχουμε ύστερα από τις δηλώσεις του κ. Μπέβιν. Πρέπει νάναι βέβαιος γι' αυτό. Αναλαβαίνει αυτή την ευθύνη; Για μένα ένα είναι βέβαιο: Αν οι Άγγλοι θέλανε, η κατάσταση στην Ελλάδα, θάλλαζε ριζικά μέσα σε 24 ώρες. Τη βασική ευθύνη για τη σημερινή αναρχία στην Ελλάδα τη φέρνουν οι αγγλικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές κατοχής. Αυτό το ξέρει ο ελληνικός λαός μα θα πρέπει να το μάθει και ολόκληρη η οικουμένη. Οι δηλώσεις του κ. Καφαντάρη με βρίσκουν απόλυτα αλληλέγγυο. Οι παλαιοδημοκρατικοί αρχηγοί θα πρέπει να κάμουν ένα ακόμα βήμα εμπρός και να φτάσουν στο συντονισμό της δράσης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για τη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: