Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28-07-1945

Ορισμένοι [................ .......... ................. ..............] βάζουν τις μέρες αυτές για μια ακόμα φορά επιτάχτηκα στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής μας το πρόβλημα για μια πολιτική αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει μια πλέρια ανικανότητα και χρεοκοπία. Ουσιαστικά από πρώτη αρχή δεν είναι παρά ένα ετεροκίνητο στα χέρια του ΣΑΝ και της μοναρχοφασιστικής κλίκας. Η Ελλάδα στέκει κιόλας μπροστά σε αδιέξοδο και η αντιδραστική δεξιά απόδειξε με τα έργα της, την καθημερινή πράξη της, ότι μόνο στο χειρότερο, μονάχα στην ολοκληρωτική καταστροφή μπορεί να την οδηγήσει. Σχετικά με την εξωτερική θέση της η Ελλάδα, βαλκανικά, ευρωπαϊκά και διεθνώς βρίσκεται σε μια απομόνωση που ολοένα και μεγαλώνει χάρη στον αντεθνικό τυχοδιωκτισμό που εφαρμόζει η μοναρχοφασιστική αντίδραση με την υποστήριξη που της δίνει η κυβέρνηση.

Την τέτοια κατάσταση και θέση της χώρας μας την καθορίσαν και την υπογράμμισαν έντονα δυο παράγοντες του δημοκρατικού κόσμου. Ο αρχηγός των Προοδευτικών κ. Καφαντάρης και ο κ. Σοφιανόπουλος. Και οι δυο έβαλαν και τόνισαν την ανάγκη για μια άμεση κυβερνητική αλλαγή. Την αλλαγή αυτή την επιβάλουν όχι μονάχα οι γνωστοί εσωτερικοί λόγοι. Είναι και μια επιτακτική απαίτηση, που μας βάζει η παγκόσμια και πρώτ' απ' όλα η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Ζητάν απ' την Ελλάδα να αποκαταστήσει μια ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη. Πάνω στο πνεύμα της Γιάλτας και δίχως καμιά αμφιβολία και μάλιστα πιο επίμονα ακόμα πάνω στο πνεύμα του Πότσνταμ. Και την ωριμότητα αυτής της απαίτησης τη φώτισαν έντονα και αδιαμφισβήτητα και οι αγγλικές εκλογές που τ' αποτελέσματά τους έπεσαν σαν εκμηδενιστικός καταπέλτης πάνω στα κούφια κεφάλια του μοναρχοφασιστικού μας πάνθεου. Η ιστορία θα πρέπει ν' αναφέρει κάπου σαν υποσημείωση, ότι απ' την πλευρά της εξωτερικής πολίτικης τους Τόρρυδες τους χαντάκωσαν περισσότερο από κάθε άλλον, όχι μόνο η πολιτική τους στην Ελλάδα και η δυναμική τους επέμβαση στα εσωτερικά μας τον περασμένο Δεκέμβρη μα, ίσως ακόμα περισσότερο, οι φίλοι τους οι μοναρχοφασίστες εδώ σε μας, που όλα τους τα εγκλήματα, την τρομοκρατία και τις δολοφονίες τα παρουσίαζαν σα νάναι εγκριμένα και εμπνευσμένα απ' τις αγγλικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές στον τόπο μας.

Μπορούμε λοιπόν δίχως κανένα δισταγμό να υποστηρίζουμε, ότι εσωτερικά και εξωτερικά η σημερινή στιγμή είναι η πιο ευνοϊκή και ώριμη για μια κυβερνητική αλλαγή που θ' αποκαταστήσει την Ελλάδα στην παγκόσμια δημοκρατική συνείδηση και θα την προφυλάξει από εθνικά παραστρατήματα και καταστροφές. Και ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι σήμερα για μας κρίσιμη μα και κατάλληλη, ο καθένας που φέρνει λίγες είτε περισσότερες ευθύνες για τις τύχες της χώρας αυτής, πρέπει να καθαρίσει, όσο χωράει πιο ανοιχτά, τη θέση του. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη σημερινή τραγική εσωτερική κατάσταση και την οικτρή εξωτερική μας θέση; Ποιος στέκεται εμπόδιο σε μια εσωτερική αλλαγή προς ομαλή δημοκρατική εξέλιξη με πολιτική αντιπροσωπευτική κυβέρνηση;

Θάταν λάθος αν για κύριους υπεύθυνους καθορίζαμε το ΣΑΝ και τους χίτες και τους Γρίβες και τα άλλα κινούμενα που οργανώνουν πραξικοπήματα και δολοφονίες. Αυτοί δεν είναι παρά μονάχα τα εκτελεστικά όργανα που εξυπηρετούν ξένα, αντιλαϊκά συμφέροντα. Οι πλουτοκράτες εκμεταλλευτές, οι συνεργάτες με τον καταχτητή και οι δωσίλογοι, με λίγα λόγια η χρηματιστική ολιγαρχία· αυτοί είναι οι παράγοντες εκείνοι, που φτιάσαν την 4η Αυγούστου. Που πούλησαν την Ελλάδα στους γερμανοφασίστες καταχτητές. Και που σήμερα θέλουν με το στανιό και με τη βία να ξαναφέρουν το Γκλύξμπουργκ και να ξαναφτιάσουν το μοναρχοφασιστικό τεταρτοαυγουστιανό καθεστώς. Και πίσω απ' την ολιγαρχία αυτή, τη χρηματιστική, στέκονται οι πολιτικά υπεύθυνοι.

Πρώτος και καλύτερος ο Μακαριώτατος Αντιβασιλέας. Πρέπει να του το πούμε καθαρά και ξάστερα: Φέρνει βαριά και συντριπτική την ευθύνη για τα σημερινά χάλια που καταντήσαμε. Σκεπάζει και καλύπτει, προστατεύει και ενισχύει το δοσιλογισμό, την εθνική προδοσία του αντιδραστικού τυχοδιωκτισμού, την τρομοκρατία και τα πραξικοπηματικά σχέδια της μοναρχοφασιστικής δεξιάς. Αυτός κρατά και την κυβέρνηση, που κάθε άλλο παρά εθνικά και λαϊκά συμφέροντα εξυπηρετεί. Ο Μακαριώτατος, που δεν προήλθε από τη θέληση του λαού και δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτόν και η κυβέρνηση που διορίσθηκε από ξένη, εξωελληνική δύναμη και που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Μακαριωτάτου, αποτελούν τέτοιο εμπόδιο, που θα πρέπει να βγει από τη μέση, αν θελήσουμε ν' αποκαταστήσουμε στην Ελλάδα ομαλή δημοκρατική εξέλιξη.

Δεύτερος υπεύθυνος: Το Μαύρο Μέτωπο του ............. Γονατά, και το Λαϊκό Κόμμα που σ' όλο το διάστημα της κατοχής πρόσφερε στον καταχτητή τα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη για την προδοσία, τη συνθηκολόγηση και τη συνεργασία με το χιτλεροφασισμό. Το Λαϊκό Κόμμα, σαν ιστορία, παράδοση, ιδεολογία, πολιτική πράξη και δράση είναι το 100% κόμμα της προδοσίας και του ξεπουλήματος της χώρας. Δεν έχει καμιά απόλυτα σχέση με το εθνικό αίσθημα και συμφέρο. Είναι κόμμα που πάντα ήταν ως το κόκαλο πουλημένο στους ξένους, στο βαρόνο Σεγκ στα 1914-17, στο Νουμπάχερ στα 1941-44 και σ' άλλους ξένους εμπνευστές και χρηματοδότες, πάντα ύποπτο για εθνική προδοσία. Είναι το κόμμα, που στα 1916 παράδωσε στους Γερμανοβουλγάρους την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ολόκληρο σώμα ελληνικού στρατού. Είναι το κόμμα που φέρνει την κύρια ευθύνη για την προδοσία και συνθηκολόγηση του 1941 και για τη συνεργασία του 1941-44. Το Λαϊκό Κόμμα σαν καθοδήγηση και πολιτική δεν είναι ούτε ήταν πότε κόμμα εθνικό – ελληνικό και πρέπει να εξοστρακισθεί απ' την εθνική και λαϊκή ζωή και ανάπτυξή μας. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όλοι οι αντιδραστικοί του Μαύρου Μετώπου με επί κεφαλής τον αποστάτη της δημοκρατίας και ταγματαλήτη δοσίλογο Γονατά.

Μα εδώ δεν τελειώνει ακόμα ο κατάλογος. Μια βαρύτατη και ανεξαγόραστη ευθύνη φέρνει προσωπικά ο αρχηγός των Φιλελεύθερων κ. Σοφούλης. Αυτός προσωπικά τις μέρες αυτές τορπίλισε και ματαίωσε όλες τις προσπάθειες που γένηκαν για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση. Αν ακόμα στέκει ο κ. Βούλγαρης, είναι γιατί τον στήριξε ο κ. Σοφούλης. Τον αρχηγό των Φιλελευθέρων τον βαρύνουν απ' τον καιρό της κατοχής στοιχεία πολύ βαριά, γράμματα και τηλεγραφήματα καταθλιπτικά και εξουθενωτικά. Για να διακοπεί η θλιβερή συνέχεια απ' το κοντινό επιβαρυντικό παρελθόν ο κ. αρχηγός των Φιλελευθέρων, πρέπει να κάνει αποφασιστική στροφή προς τη δημοκρατία και το λαϊκό θέλημα. Αν δεν το κάνει, τότε θα τον βαρύνει προσωπικά εκμηδενιστική ευθύνη.

Αυτοί είναι οι εσωτερικοί παράγοντες, οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση. Φυσικά υπάρχει και ο απ' έξω παρεμβατισμός, που, όπως τόνισε πολλές φόρες το Κ.Κ.Ε., αν έλειπε, η εσωτερική μας κατάσταση θάλλαζε ριζικά μέσα σε 24 ώρες. Μα ο εξωτερικός αυτός παράγοντας έβρισκε εύκολα όργανα τους πιο πάνω εσωελληνικούς υποταχτικούς του. Και ύστερα, ο παράγοντας αυτός έπαθε προχθές στην Αγγλία μια συντριπτική πανωλεθρία, που κάνει βάσιμη την ελπίδα ότι η Αγγλία, που έχει στην ελληνική Μεσόγειο πολύ ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα, που σήμερα κανένας δε μπορεί να της αμφισβητήσει, θα αλλάξει μέθοδες πολιτείας στη χώρα μας. Μια τέτοια αλλαγή ανταποκρίνεται απόλυτα στα πραγματικά συμφέροντα της Αγγλίας και του λαού της και επιβάλλεται γιατί αυτό είναι το νόημα που πρέπει να βγάλουμε απ' τη προχθεσινή εκλογική ετυμηγορία του αγγλικού λαού.

Το συμπέρασμα είναι καθαρό. Εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ευνοϊκές για μια κυβερνητική αλλαγή. Τώρα μάλιστα που στο Πότσνταμ οι τρεις Μεγάλες Δημοκρατίες βάζουν τα θεμέλια για το δημοκρατικό ειρηνικό μέλλον στην Ευρώπη και σ' όλον τον κόσμο.

Οι πολιτικές δημοκρατικές προσωπικότητες που πήραν την πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί η κυβερνητική αλλαγή, ας προχωρήσουν αποφασιστικά, χωρίς ν' ακούν αντιλαϊκές συμβουλές και δίχως να επηρεάζονται από αντιδραστικούς πειρασμούς.

Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ν' αποκατασταθεί ησυχία και τάξη και οι λαϊκές δημοκρατικές ελευθερίες. Να χαλιναγωγηθεί ο μοναρχοφασισμός και ο δωσιλογισμός. Ν' αποκατασταθεί το κίνημα Αντίστασής και να δοθεί γενική πολιτική αμνηστία. Να εξασφαλισθεί η δημοκρατική τάξη στο στρατό, στα σώματα ασφαλείας, στο κρατικό μηχανισμό. Να κάνουμε λεύτερες εκλογές για κυρίαρχη συνταχτική συνέλευση που θα δώσει το δημοκρατικό καταστατικό χάρτη της χώρας και τη λαϊκή εξουσία για τη λαϊκή ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Μια κυβέρνηση πολιτική αντιπροσωπευτική πρέπει να σχηματισθεί αμέσως για να πραγματοποιήσει τις πιο πάνω απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζονται για να εξασφαλισθεί η δημοκρατική ομαλότητα στην Ελλάδα που θα φέρει στη λαϊκή της ανοικοδόμηση και αναδημιουργία και στο κατοχύρωμα των εθνικών λαϊκών μας δικαίων.

Το Κ.Κ.Ε. δηλώνει πως δίχως καμιά φιλοδοξία θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις όλους εκείνους που αποβλέπουν σε μια τέτοια κυβερνητική μεταβολή.

Κάθε καθυστέρηση και αναβολή συσσωρεύει τους κίνδυνους και μεγαλώνει τις απειλές και τις ζημίες εσωτερικές και εξωτερικές.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: