Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 31-08-1945

Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

«Ο ελληνικός λαός ενώνεται σ' ενιαίο αδιάσπαστο σύνολο όπως στην κατοχή. Η Λαϊκή Δημοκρατία δεν αποκρούει κανέναν. Έξω από το μέτωπο θα μείνουν μονάχα οι άνθρωποι του Μαύρου Μετώπου, οι προδότες και μεγαλοκαρχαρίες. Να είστε έτοιμοι στην πρόσκληση του ΕΑΜ για νέους σκληρούς αγώνες».

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 30, (Του ανταποκριτή μας), ― Ο λαός της Νάουσας επεφύλαξε χθες πάνδημη και αποθεωτική υποδοχή στο σ. Ζαχαριάδη και τον συναγ. Γαβριηλίδη. Οι δυο ηγέτες έφτασαν στη Νάουσα το μεσημέρι στις 12.30 χωρίς καμιά προειδοποίηση και σταμάτησαν μπροστά στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου ζητώντας να ιδούν τους υπεύθυνους του τοπικού ΕΑΜ. Τρεις κοπέλες που έτυχαν εκεί, μόλις έμαθαν ποιοι είναι ρίχτηκαν στους δρόμους φωνάζοντας με χαρά:

― Ήρθε ο Ζαχαριάδης !

Σε λίγα λεπτά όλη η πόλη δονήθηκε από πρωτοφανή λαϊκό συναγερμό. Τα εργοστάσια έκλεισαν και οι εργάτες συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν τους Εαμικούς ηγέτες. Οι αγρότες που βρίσκονταν στα χωράφια, ειδοποιήθηκαν επίσης ο ένας με τον άλλο κι έτσι μέσα σε λίγη ώρα χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν γύρω στους αρχηγούς ζητωκραυγάζοντας, χειροκροτώντας από συγκίνηση. Ο σ. Ζαχαριάδης παρακάλεσε το πλήθος να διαλυθούν και δέχτηκε μόνο επιτροπές.

Στις 5 το απόγευμα έγινε στο γήπεδο συγκέντρωση πρωτοφανή στα χρονικά της Νάουσας. Όλοι οι κάτοικοι – άνδρες, γυναίκες, παιδιά πήραν μέρος σ' αυτήν. Ο ενθουσιασμός του λαού ήταν αφάνταστος. Σωστό παραλήρημα χαράς τον συγκλόνιζε.

Πρώτος μίλησε ο συναγ. Γαβριηλίδης, που ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξ αιτίας της φοβερής τρομοκρατίας.

Ύστερα εκφώνησε βαρυσήμαντο λόγο ο σ. Ζαχαριάδης. Στην αρχή ανέπτυξε την εσωτερική κατάσταση και τόνισε την ένταση της τρομοκρατίας και την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το χάος.

Δήλωσε ότι, το Κ.Κ.Ε. θα ήταν έτοιμο να υποστηρίξει την κυβέρνηση Βούλγαρη, αν η πολιτική της παρουσίαζε για το λαό ένα φωτεινό σημάδι. Πρόσθεσε ότι επειδή δεν υπάρχει τέτοιο φωτεινό σημάδι, η καταπολέμηση της κυβέρνησης Βούλγαρη αποτελεί πρώτιστη εθνική ανάγκη.

«Κατηγορούν», συνέχισε ο σ. Ζαχαριάδης, «το ΚΚΕ ότι σπέρνει τον εθνικό διχασμό. Αυτό είναι ψέμα. Η εθνική ενότητα, η ψυχική, ιδεολογική, λαϊκή και πατριωτική ενότητα και αλληλεγγύη που σφυρηλάτησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, συνεχίζεται σήμερα και βρίσκει επιστέγασμα και κατοχύρωση στο σημερινό αγώνα για τάξη, ησυχία, ομαλότητα, ειρήνη, δουλειά και ανοικοδόμηση. Όπως στην Κατοχή δέθηκε αδιάσπαστα σ' ένα ενιαίο σύνολο κάθε Έλληνας με Έλληνα, έτσι δένεται και σήμερα στην πάλη για την απόλαυση των καρπών της νίκης. Η λαϊκή εθνική ενότητα είναι σήμερα πραγματικότητα απαραίτητη και αναγκαία για τη Λαϊκή Δημοκρατία. Η ενότητα αυτή θα πλαταίνει ακόμα, γιατί η Λαϊκή Δημοκρατία δεν αποκρούει κανένα. Και θα δεχτεί και την τελευταία στιγμή στους κόλπους της, δίχως μνησικακία και χαιρεκακία και τον τελευταίο παρασυρμένο εργαζόμενο που θα ιδεί το σωστό δρόμο και θάρθει στις γραμμές της. Έξω από το μέτωπο της ενότητας θα μείνουν μονάχα οι άνθρωποι του Μαύρου Μετώπου, οι προδότες, οι δοσίλογοι, οι μοναρχοφασίστες και οι μεγαλοκαρχαρίες εκμεταλλευτές.

Να φύγει η κυβέρνηση Βούλγαρη και να σταματήσει ο εξωτερικός παρεμβατισμός

Για να νικήσει η Λαϊκή Δημοκρατία πρέπει να παλέψουμε να φύγει η κυβέρνηση Βούλγαρη, να δοθεί γενική αμνηστία στους εθνικούς αγωνιστές, να διαλυθεί ο ΣΑΝ και να σχηματισθεί Αντιπροσωπευτική Κυβέρνηση που θα κάνει εκλογές συντακτικής συνέλευσης με αναλογική.

Για να πετύχουμε αυτά χρειάζεται να σταματήσει ο κατάφωρος αντιλαϊκός εξωτερικός παρεμβατισμός όχι γιατί δεν είμαστε Αγγλόφιλοι, μα γιατί η εθνική μας αξιοπρέπεια με την ελληνική έννοια της ανεξαρτησίας, δεν συμβιβάζεται με τέτοιες εξωτερικές παρεμβάσεις όπως οι αγγλικές στην Ελλάδα. Δηλώνουμε πάλι στην Αγγλία ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σαν ίσοι προς ίσοι, δημοκρατικά και όχι σαν αφέντης με δούλο. Μια τέτοια συμφωνία είναι η μόνη που συμφέρει και στην Αγγλία, γιατί θα γίνει με τον ελληνικό λαό, μα είναι και απαραίτητη για να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της ομαλότητας. Αλλιώς θα συνεχισθεί η μοναρχοφασιστική αποχαλίνωση και αναρχία και τότε ο λαός, αν δεν θέλει να πέσει η πατρίδα μας σε τέτοιο αφανισμό, θα αναγκαστεί να απαντήσει με τα ίδια μέσα για να επιβάλει το δίκιο του.

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕ

Δεν πρόκειται για απειλή, γιατί δεν έχουμε ανάγκη από απειλές. Ούτε απειλήσαμε με εμφύλιο πόλεμο, γιατί τον εμφύλιο πόλεμο τον εκβιάζουν από επτά μήνες τώρα μονόπλευρα σε βάρος μας. Είπαμε μόνο τα «σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη». Αν μερικοί παλαιοκομματικοί αρχηγοί της Αθήνας, που είναι περισσότερο γέροι παρά ανόητοι, πιστεύουν και εξογκώνουν τις συκοφαντίες που σκαρώνει η μοναρχοφασιστική προπαγάνδα, τόσο το χειρότερο γι' αυτούς. Τα γεγονότα είναι καθαρά: Εκφωνήθηκαν λόγοι και δημοσιεύθηκαν τα κείμενά τους. Οι κύριοι αυτοί, όπως και οι γνωστές ψευτοδημοκρατικές εφημερίδες της Αθήνας, αντί να ιδούν τα κείμενα, πιάστηκαν απο την πλαστογραφία μιας μοναρχοφασιστικής φυλλάδας της Θεσσαλονίκης και εύρυναν το αντιδημοκρατικό μέτωπο. Αλλά το πράγμα έχει την εξήγησή του: Τρομοκρατημένοι οι κύριοι αυτοί από το ....... λαϊκό συναγερμό, αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη δημοκρατία και ζητάν να αποκαταστήσουν επαφή με τη μοναρχική Δεξιά και το Μαύρο Μέτωπο.

ΑΝΤΙΕΑΜΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Μόνο αυτή την έννοια μπορούν να έχουν οι δηλώσεις τους. Τα πρώτα βήματα αυτής της συνεννόησης θα είναι μια αντιδημοκρατική αντιλαϊκή αντιεαμική συσπείρωση, όπου θα μαζευτεί κάθε καρυδιάς καρύδι. Με τη τέτοια συσπείρωση, που εμπνέει και καθοδηγεί ξένος δάκτυλος, θα θελήσουν να νικήσουν το λαό. Το ξαναλέω: Αν οι κύριοι αυτοί πέσουν τόσο χαμηλά τόσο το χειρότερο γι' αυτούς.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Εμείς θα προχωρήσουμε. Και όπως το καιρό της κατοχής, παρά τις ταλαντεύσεις, τους δισταγμούς και τις συνθηκολογήσεις τους μπροστά στον καταχτητή και πάρα την αντίπραξή τους, το ΕΑΜ δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε και το Κίνημα της Αντίστασης νίκησε, έτσι και τώρα, παρά τις λιποταξίες και τις προδοσίες, η Δημοκρατία θα επιβληθεί και θα νικήσει ενάντια σ' όλους τους εχθρούς της, γιατί το θέλει ο λαός. Φτάνει μόνο ο λαός τη θέλησή του αυτή να την εξασφαλίσει με ανάλογη παλλαϊκή οργάνωση και δράση σε κάθε εργοστάσιο, επιχείρηση, χωριό, σπίτι, συνοικία, συνοικισμό, πόλη. Τέτοια οργάνωση δείξατε σεις με το σημερινό σας προσκλητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: