Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28-08-1945

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΑΜΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΑΝ

ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27, (Του ανταποκριτή μας). ― Οι τρεις μεγαλύτεροι συνοικισμοί της Θεσσαλονίκης, Τούμπα, Επτάλοφος και Καλαμαριά, που στάθηκαν προπύργια του αγώνα για τη λευτεριά σ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, αποθέωσαν χθες σε τρεις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις τους ηγέτες του ΕΑΜ. Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν την απόφαση ν' αγωνισθούν για τη λευτεριά και τη δημοκρατία. Στη Τούμπα, που ο σ. Ζαχαριάδης την αποκάλεσε Μακεδονικό Στάλινγκραντ, πάνω από 30.000 λαού, με αφάνταστες εκδηλώσεις ενθουσιασμού και χαράς, συγκεντρώθηκαν για να χαιρετίσουν και ν' ακούσουν το σ. Ζαχαριάδη και το συναγ. Κύρκο. Μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού μίλησαν ο σ. Ζαχαριάδης και οι συναγ. Κύρκος και Πασσαλίδης.

Ο σ. Ζαχαριάδης ανάπτυξε τα τοπικά ζητήματα και τις ανάγκες των κάτοικων και σύστησε στο λαό να οργανωθεί γύρω από τη Λαϊκή Επιτροπή. Συνεχίζοντας ο σ. Ζαχαριάδης, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού και θύελλα χειροκροτημάτων, είπε τα εξής:

«Η σημερινή συγκέντρωσή μας δεν μοιάζει με εκείνες που οργάνωνε παλιά ο παλιός πολιτικός κόσμος. Σήμερα ερχόμαστε σε επαφή με το λαό για ν' αποφασίσουμε και καθορίσουμε μαζί τα μέσα και τους δρόμους, που θ' ακολουθήσουμε. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και κρίσιμη και πρέπει το ανώτατο λαϊκό δημοκρατικό επιτελείο, το ΕΑΜ, νάχει την έγκρισή σας για την πολιτική και τη δράση που χαράζει. Ο εαμικός συναγερμός, που συγκλονίζει σήμερα τη Μακεδονία, από τη μια άκρη έως την άλλη, εκφράζει την απόφαση του λαού να επιβάλει τη θέλησή του ενάντια σε κάθε αντίδραση, είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό. Δεν πειράζουμε κανένα, δεν είμαστε όμως ξενόδουλοι. Απεναντίας, ο ελληνικός λαός, είναι ένας λαός από τους πιο φιλόξενους του κόσμου, μα μισεί τον καθένα, όσο μεγάλος κι αν είναι, σαν επιβουλεύεται την ανεξαρτησία και τη λευτεριά του.

Προχθές από το λαϊκό βήμα της Θεσσαλονίκης, κάναμε, μελετημένα και ψύχραιμα, μια προειδοποίηση που κατατάραξε τους εχθρούς μας. Έχουν άδικο όσοι νομίζουν πως απειλούμε, κι ακόμα πιο πολύ, όσοι νομίζουν πως τα λόγια μας είναι κούφια. Σαν λαός, που έδωσε όσα και κάθε άλλος για τη κοινή υπόθεση της λευτεριάς και της δημοκρατίας, ο ελληνικός λαός θέλει ν' απολαύσει όλα όσα απολαμβάνει σήμερα ο κάθε λαός της Ευρώπης από την κοινή νίκη. Αυτή είναι η παλλαϊκή απαίτηση και ο ελληνικός λαός, που τόσα έδωσε για την λευτεριά του, θα δώσει και όλα όσα ακόμα χρειάζονται για την δημοκρατία. Θέλουμε τάξη, ομαλότητα, λεύτερες εκλογές, δημοκρατία. Μα γελιούνται όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν ατελείωτα να βρίζουν, να δολοφονούν, να κλέβουν και να αφανίζουν το λαό και την Ελλάδα. Είμαστε σε θέση, στηριγμένοι στο λαό, να επιβάλλουμε με τα ίδια μέσα, που χρησιμοποιεί ο δολοφονικός μοναρχοφασισμός ενάντιά μας, τη λαϊκή δημοκρατική θέληση. Με την Αγγλία, είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε, λαϊκά, δημοκρατικά, σαν ίσος προς ίσο και όχι σαν αφέντης προς άποικο. Αν η Αγγλία αυτό δεν το θελήσει και συνεχίσει την πολιτική της που καλύπτει, βοηθά και ενισχύει το μοναρχοφασισμό και την τρομοκρατία και καταβαραθρώνει τον τόπο, τότε αυτοί θα φέρουν την ευθύνη. Είμαστε λαός τίμιος, ήσυχος, εργατικός, υπομονετικός. Μονάχα δεν δεχόμαστε να μας θίγουν τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία μας.

Για την υπεράσπισή της, είμαστε όλοι ενωμένοι και θα επιβάλλουμε το σεβασμό της σε όλους, ξένους και ντόπιους, κι ας κοστίσει όσο θέλει».

Στο συνοικισμό Επταλόφου έγινε ταυτόχρονα άλλη συγκέντρωση με συμμετοχή πάνω από 12.000 λαού. Μίλησαν μέσα σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις ενθουσιασμού ο σ. Παρτσαλίδης και ο συναγ. Γαβριηλίδης τονίζοντας την κατάσταση που επικρατεί, τους αγώνες που πρέπει να γίνουν, και τα καθήκοντα του λαού. Τρίτη μεγαλειώδη συγκέντρωση έγινε στην Καλαμαριά όπου μίλησαν ο σ. Παρτσαλίδης και οι συναγ. Γαβριηλίδης και Πασσαλίδης. Στη συγκέντρωση της Καλαμαριάς πήραν μέρος 10.000 λαού. Σ' όλες τις συγκεντρώσεις εγκρίθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την τρομοκρατία που ασκούν οι μοναρχικοί σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών και αποχής από τις εκλογές του Βούλγαρη.

Επίσης παλλαϊκές συγκεντρώσεις έγιναν στο Κιλκίς και στην Έδεσσα. Στο Κιλκίς μίλησαν ο σ. Παρτσαλίδης και οι συναγ. Κύρκος και Γαβριηλίδης. Στην Έδεσσα μίλησαν οι συναγ. στρατηγός Γρηγοριάδης, Παπαδημήτρης, Μαραγκός και Καρυωτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: