Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ο σ. Ν. Ζαχαριάδης «Πραγματικός αρχηγός Κόμματος»

Από τη δίκη στη δικτατορία
Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»,
Με την ευκαιρία της απελευθέρωσης του ηρωικού αρχηγού μας σ. Ν. Ζαχαριάδη, θυμήθηκα ένα επεισόδιο από τη δίκη στο Εφετείο της 4ης Αυγούστου. Παρακολούθησα τότε τη δίκη αυτή από μέρος της Εργατικής Βοήθειας μαζί με το γιατρό Γιώργο Ανδρεόπουλο που τουφεκίστηκε από τους Γερμανούς. Όταν τελείωσαν οι καταθέσεις των μαρτύρων της «κατηγορίας» που ήταν όλοι χαφιέδες της Ειδικής και που στις καταθέσεις του είπαν του κόσμου τις ηλιθιότητες, σηκώθηκε ο ηρωικός μας αρχηγός και ανάμεσα στ’ άλλα, βροντοφώνησε στο φασιστικό δικαστήριο τα παρακάτω λόγια που προξένησαν ρίγη συγκίνησης στους φίλους που παρακολουθούσαν τη δίκη και κατάπληξη στους χαφιέδες και τους δικαστές, που τάχασαν κυριολεκτικά. «Ναι, εγώ είμαι ο αρχηγός του Κομμουνιστικός Κόμματος της Ελλάδας και αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες για την πολιτική του Κόμματος και για όλες τις πράξεις όλων των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος».
Η εντύπωση που προξενήθηκε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν καταπληκτική, είχε δε την απήχησή της στην αγόρευση του συνηγόρου του σ. Ζαχαριάδη κ. Δ. Μπαμπάκου.
«Υπεράσπισα, είπε ο κ. Μπαμπάκος, υπουργούς και πρωθυπουργούς κατηγορουμένους δια την συμμετοχήν των εις το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935. Κανείς απ’ αυτούς δεν είχε το θάρρος και τον ανδρισμόν ν’ αναλάβει την ευθύνην των πράξεών του και των πράξεων των οπαδών του. Απεναντίας όλοι συναγωνίζοντο μεταξύ των, ποιος θα κατηγορήσει την πολιτικήν του κόμματός του και τις πράξεις των οπαδών του. Θα ήθελα πολύ οι κύριοι αυτοί, οι οποίοι κατέλαβαν τα ύπατα της πολιτείας αξιώματα, να ήσαν εδώ αυτήν τη στιγμήν δια να λάβουν ένα μάθημα πολιτικής αγωγής και εντιμότητος από τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Ν. Ζαχαριάδην. Ο κ. Ν. Ζαχαριάδης είναι ένας πραγματικός αρχηγός. Τον παραδέχομαι. Είναι ένα πραγματικός αρχηγός Κόμματος, με συναίσθησιν των ευθυνών του και των καθηκόντων του ως αρχηγού. Είναι ένας Αρχηγός ο οποίος δε θα εδίσταζε να αναλάβει και την ευθύνην αυτού του Τρωικού πολέμου, αρκεί με τούτο να εκάλυπτε και το τελευταίο εκ των μελών του Κόμματος του οποίου είναι Αρχηγός».
Αυτός είναι πράγματι ο Αρχηγός μας σ. Ν. Ζαχαριάδης
ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΝ.
«Ριζοσπάστης», 18 Μάη 1945, σελ. 1

Αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ανασύνταξη”, Αρ. Φύλ. 237 1-15 Νοέμβρη 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: