Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22-08-1945

ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ , Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ !

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά 6 ώρες περίμεναν τον αρχηγό του Κ.Κ.Ε. ― Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες άφησαν τις δουλείες τους. ― Με λουλούδια, τραγούδια και δάφνες τον έφεραν θριαμβευτικά στα γραφεία του Ε.Α.Μ.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21. (του ανταποκριτή μας) ― Με παραλήρημα ενθουσιασμού ο ηρωϊκός και ακατάβλητος δημοκρατικός λαός της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε σήμερα τον τιμημένο Αρχηγό του Κ.Κ.Ε. σ. Ζαχαριάδη και τους ηγέτες του ΕΑΜ. Από το μεσημέρι ολόκληρη η πόλη και ιδιαίτερα οι συνοικίες και οι συνοικισμοί προετοιμάζονταν για την υποδοχή. Από τις 3 το απόγευμα πλήθη κόσμου ― άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, κάθε τάξης, χαρούμενοι και με στεφάνια και λουλούδια στα χέρια, τραγουδώντας άρχισαν να κατεβαίνουν προς την παραλία. Ολόκληρη η πόλη αντηχούσε από το τραγούδι του Αρχηγού και του τραγούδια του αγώνα και της λευτεριάς.

Όσο περνούσε η ώρα πυκνώνονταν και πολλαπλασιάζονταν οι ογκώδεις μάζες του λαού, που διέσχιζαν όλους τους δρόμους της πόλης κατεβαίνοντας στη παραλιακή λεωφόρο. Εργάτες που άφησαν τις δουλείες τους, υπάλληλοι που άφησαν τα γραφεία τους, γυναίκες, νέοι, γεροί αγρότες, αγρότισσες από τα γύρω χωριά, με τις γραφικές τους ενδυμασίες συνέρρεαν στην παράλια. Ποτέ η Θεσσαλονίκη δε γνώρισε παρόμοιο λαϊκό συναγερμό.

ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Στις 6 το απόγευμα ολόκληρη η πλατεία της προκυμαίας, η παραλιακή λεωφόρος, η πλατεία Ελευθερίας, η οδός Βενιζέλου, είχαν κατακλυσθεί ασφυκτικά από κόσμο, που περίμενε τον κατάπλου της «Κορινθίας» τραγουδώντας, ενώ άλλες χιλιάδες λαού εξακολουθούσαν να καταφθάνουν με λουλούδια, στεφάνια, πλακάτ με επιγραφές : «Κάλως ήλθατε!». Από τα γύρω μέγαρα ρίχνονταν χιλιάδες τρικ με χαιρετιστήρια συνθήματα οργανώσεων.

Όταν στις 6 το απόγευμα η «Κορινθία» επλεύρισε στην προβλήτα, ολόκληρη η ανθρωποθάλασσα ξέσπασε σ' ουρανομήκεις ζητωκραυγές και θυελλώδη χειροκροτήματα. Αμέσως ανέβηκε στο πλοίο και χαιρέτησε τους ηγέτες αντιπροσωπεία του ΕΑΜ Μακεδονίας. Κατόπιν ο σ. Ζαχαριάδης και οι άλλοι ηγέτες του ΕΑΜ κατέβηκαν στην προβλήτα, όπου χαιρετίσαν τις αντιπροσωπείες των Κομμάτων του ΕΑΜ, εργατικών, υπαλληλικών, βιοτεχνικών, επαγγελματικών οργανώσεων, επιστημόνων, διανοουμένων, νέων, θυμάτων, αγωνιστών Κινήματος Αντίστασης. Οι αντιπροσωπείες προσέφεραν στους ηγέτες ωραιότατες ανθοδέσμες. Μετά οι ηγέτες του ΕΑΜ ανέβηκαν στ' αυτοκίνητα και βγήκαν στην παραλία, για να πάνε στα γραφεία του ΕΑΜ.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Είναι κατώτερες κάθε περιγραφής οι συγκινητικές εκδηλώσεις που επακολούθησαν όταν ο σ. Ζαχαριάδης και οι άλλοι ηγέτες βρέθηκαν μέσα στην ανθρωποθάλασσα του δημοκρατικού λαού της Θεσσαλονίκης. Ο λαός σκέπασε κυριολεκτικά τα αυτοκίνητα με ανθοδέσμες, στεφάνια και δάφνες. Απερίγραπτες εκδηλώσεις χαράς, ενθουσιασμού, συγκίνησης και αγαλλίασης έγιναν πρωτοφανείς για τα χρονικά της Θεσσαλονίκης.

ΖΗΤΩ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο λαός σήκωσε στα χέρια το σ. Ζαχαριάδη που τον οδήγησε στα γραφεία του ΕΑΜ, ενώ η ανθρωποθάλασσα ξεσπούσε σε ζητωκραυγές :

― Ζήτω ο Αρχηγός !

― Ζήτω οι ηγέτες του ΕΑΜ !

― Ζήτω η Δημοκρατία !

Μια ώρα χρειάστηκε για να διασχίσουν τ' αυτοκίνητα διαδρομή ενός χιλιομέτρου μέχρι τα γραφεία του ΕΑΜ. Στο μεταξύ στα γραφεία του ΕΑΜ είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες λαού και περίμεναν να δουν τους ηγέτες του λαού.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ

Λυσσασμένοι οι μοναρχικοί από τη μεγαλειώδη εκδήλωση του κόσμου για τους αγαπημένους του ηγέτες, έβαλαν τα όργανά τους να χτυπήσουν το λαό. Έτσι μόλις πλησίαζαν τ' αυτοκίνητα στα γραφεία του ΕΑΜ, όργανα του ...ου αστυνομικού τμήματος έριξαν πυκνά πυρά κατά του πλήθους για να διαλυθεί και να τρομοκρατήσουν το λαό. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες. Στο μεταξύ έφτασαν στα γραφεία του ΕΑΜ οι ηγέτες ενώ μυριάδες λαού που έμειναν επί ώρες έξω από τα γραφεία ζητωκραύγαζαν με έξαλλο ενθουσιασμό.

Τηλεγραφήματα οργανώσεων προς το σ. Ζαχαριάδη

Στο σ. Ν. Ζαχαριάδη και την Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. έστειλαν τηλεγραφήματα : Από τη Θεσ/νίκη η Ένωση εργατών σφαγείων, το Σωματείο αρτεργατών η «Αναγέννηση», ο Σύνδεσμος αλλαντοτεχνητών, το Σωματείο μηχανοξυλουργών, το Συνδικάτο εργατών μετάλλου, το Σωμάτιο εργατών αλιπάστων και κονσερβών, το Σωματείο κλωστοϋφαντουργών, το Συνδικάτο υπάλληλων καταστημάτων τροφίμων, η Ένωση εμποροϋπαλλήλων, το πανκαπνεργατικό Σωματείο, η βιομηχανική Ένωση οικοδόμων, η Επιτροπή εργατών αγγλικών υπηρεσιών, το Σωματείο υπαλλήλων καφεζυθεστιατορίων, η Ένωση τυπογράφων, ο Σύνδεσμος τεχνητών βοηθών ζαχαροπλαστών, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία κουρέων εργατών, η Παμμηχανική Ένωση Βορείου Ελλάδας, η αχτίδα μεταφοράς της Κ.Ο.Θ. Του Κ.Κ.Ε., το παράρτημα ΕΑΜ Τζινάρ και η Εθνική Αλληλεγγύη Θεσ/νίκης. Καταγγέλλουν τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας και των στρατιωτικών αρχών εναντίον των αγωνιζομένων για τα οικονομικά τους ζητήματα εργατών Θεσ/νίκης και διαμαρτύρονται για τη μη επίλυση των ζητημάτων τους και για τη δολοφονική επίθεση.

― Από τη Καλαμάτα, με τηλεγραφήματα, τα σωματεία λιμενεργατών, ναυπηγοξυλουργών, αλιέων και εργολάβων λιμένος, διαμαρτύρονται για το νέο κύμα τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε στην Καλαμάτα και ζητούν να σχηματισθεί αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.

― Η σύσκεψη προέδρων εργατικών οργανώσεων Καρδίτσας της 6/8/45 με ψήφισμα διαμαρτύρεται για τη τρομοκρατία και ζητεί τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

― Επίσης έστειλαν τηλ/ματα από τη Θεσ/νίκη τα σωματεία τυροκόμων, εργατών σταφιδοζύμης, μακαρονοεργατών και αρχιεργατών, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αλληλεγγύης Μακεδονίας, καθώς και υπόμνημα το Σωματείο ....εργατών Θεσ/νίκης, που διαμαρτύρονται για τη γνωστή δολοφονική επίθεση των αρχών κατά των εργατών Θεσ/νίκης και αξιούν το σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

― Το Σωματείο εργατοϋπαλλήλων καπνοβιομηχανίας Πειραιά έστειλε υπόμνημα, που εκθέτει σχετικά με την έναρξη της υπηρεσίας Συνεταιρισμού καπνοβιομηχάνων και παρακαλεί να παρθούν μέτρα προστασίας για 300 οικογενειάρχες που απειλούνται ν' απολυθούν.

Επίσης οι παρακάτω Οργανώσεις έστειλαν υπομνήματα και ψηφίσματα που ζητούν την κατάπαυση της τρομοκρατίας, την επίλυση των ζητημάτων τους, και το σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης :

Η Ένωση εργατών και εργατριών κλωστοϋφαντουργίας και βαφείων Πειραιά. Ο Σύνδεσμος εργατοτεχνιτών και υπάλληλων ζυθοποιίας και ψυγείων Θεσ/νίκης. Η γενική συνέλευση καπνεργατών και καπνεργατριών στιβαδόρων Ξάνθης. Η πανεργατική συγκέντρωση Ιωαννίνων της 12. ... .43. Το τμήμα του ΕΑΜ Τσιμισκή. Η Εθνική Αλληλεγγύη Κουλέ Κασέ, Καμάρας και Αγίου Δημητρίου Θεσ/νίκης. Το ΕΑΜ Τυρνάβου. Οι κάτοικοι Πηδάσου (Μεθώνης) και η περιφερειακή επιτροπή του Κ.Κ.Ε. Λήμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: