Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ο Σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 10-08-1945

rizos100845

Ο Σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Νιούς Κρόνικλ» πάνω στο τηλεγράφημα του κ. Άτλυ, ο σ. Ζαχαριάδης έδωσε την παρακάτω απάντηση:

Το τηλεγράφημα του Άγγλου πρωθυπουργού κ. Άτλυ επιβάλλει σήμερα στο Κ.Κ.Ε. και νομίζω σ' όλον τον κόσμο της δημοκρατικής Αριστεράς μια κατάσταση αναμονής. Ο κ. Άτλυ βάζει μια σωστή βάση, που μπορεί να συνοψισθεί έτσι: Να εξασφαλισθεί στην Ελλάδα ομαλή εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη για να φτάσουμε σε λεύτερες και ανεπηρέαστες εκλογές. Ο ελληνικός Λαός και ο κόσμος της Αντίστασης δε θέλουν σήμερα τίποτα άλλο.

Η επιφύλαξή μας δεν αφορά τον κ. Άτλυ, μα τους Κυβερνήτες της Ελλάδας. Πιστεύει ο κ. Άτλυ ότι ο κ. Βούλγαρης, που κυβερνά την Ελλάδα εδώ και τέσσερες μήνες και την κατάντησε στα σημερινά ανεκδιήγητα χάλια της, στο ερχόμενο τετράμηνο θάναι καλύτερος;

Πιστεύει ότι ο κ. Βούλγαρης, που σε αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. δήλωσε επίσημα ΟΤΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, ότι είναι σε θέση να την εφαρμόσει σήμερα καλλίτερα από ότι την εφάρμοσε στο τετράμηνο που μας πέρασε; Πιστεύει ο κ. Άτλυ ότι ο κ. Βούλγαρης, που προχθές ακόμα, όταν κιόλας ήξερε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του Άγγλου πρωθυπουργού, δήλωσε ιταμότατα σε αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. : «ΕΙΜΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΩ», ότι είναι σε θέση να είναι από σήμερα λιγότερο αντιδραστικός απ' ότι ήταν μέχρι σήμερα; Ξέρει ακόμα ο κ. Άτλυ ότι, από τις 26 του Ιούλη, που ανάλαβε την αρχηγία της αγγλικής Κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος και πολύ περισσότερο από την ήμερα που έστειλε το τηλεγράφημά του στον Μ. Αντιβασιλέα, η τρομοκρατία της μοναρχοφασιστικής Δεξιάς έχει στην Ελλάδα αποκορυφωθεί και δολοφονίες, βασανιστήρια, συλλήψεις, φυλακίσεις, βιασμοί και ακρωτηριασμοί γίνονται σ' όλες τις γωνίες της χώρας και μέσα στην καρδιά της Αθήνας;

Ξέρει ακόμα ο κ. Άτλυ, όταν υπαινίσσεται στο τηλεγράφημά του, για τις υπερβολές ΚΑΙ της Αριστεράς, ότι δεν υπάρχει κανένα απόλυτα συγκεκριμένο στοιχείο, άλλο από ψευτιές και προκλήσεις που οργανώνει η ίδια η Δεξιά με τα κρατικά όργανα και τις μοναρχικές ληστοσυμμορίες σε βάρος του Κ.Κ.Ε. και του Ε.Α.Μ.;

Ξέρει ακόμα ο κ. Άτλυ, ότι το Κ.Κ.Ε. δε δίστασε δημόσια και ανοιχτά ν' αποκηρύξει και να καταδικάσει και αυτόν τον ιδρυτή και αρχηγό του ΕΛΑΣ Βελουχιώτη γιατί δεν αναγνώρισε τη Βάρκιζα;

Θα μπορούσαμε να θέσουμε και άλλα πολλά ανάλογα ερωτήματα. Μα και αυτά φτάνουν.

Θα θέλαμε μόνο να κάναμε τον κ. Άτλυ προσεκτικό πάνω σε δυο σημεία: Πρώτο, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας τις τελευταίες ακριβώς μέρες εκδηλώθηκε στην παμψηφία του σχεδόν ενάντια στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση και για μια Κυβέρνηση που θα προέρχεται απ' τα πολιτικά Κόμματα και το Κίνημα Αντίστασης.

Δεύτερο, η παραμονή του κ. Βούλγαρη σαν πρωθυπουργού αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό Λαό και δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τη θέληση και τα αισθήματά του.

Πάντως εμείς θα περιμένουμε, γιατί δεχόμαστε αυτό που προτείνει ο κ. Άτλυ. Θα πρέπει μονάχα να έχει τη δύναμη να κάνει να πραγματοποιηθούν αυτά που προτείνει.

Εμείς πιστεύουμε πως έχει τη δύναμη. Γιατί, αν πραγματικά θέλουν οι αγγλικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στην Ελλάδα, η κατάσταση εδώ σε μας θα μπορούσε μέσα σε 24 ώρες να αλλάξει αποφασιστικά προς το καλό, δηλαδή, δημοκρατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: