Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ» ΜΟΥ

Χωρίς τίτλοΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14-7-1945, σελ. 1

Η σημερινή ελληνική δικαιοσύνη με καλεί μπροστά της σαν κατηγορούμενο. Δικαίωμά της. Μα απέναντι στον ελληνικό Λαό παρουσιάζομαι μόνο σαν κατήγορος. Και κατηγορούμενος είναι το εσωτερικό καθεστώς μας, οι μωροί πολιτικά και τυχοδιωκτικοί εθνικά παράγοντες, εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τα χάλια τα ανεκδιήγητα, που ο τόπος μας σήμερα παρουσιάζει, εσωτερικά και εξωτερικά.

Το ότι υπάρχει στην Ελλάδα και δρα στρατιωτικός σύνδεσμος είναι παγκόσμιο μυστικό που, όπως φαίνεται, μονάχα η ελληνική δικαιοσύνη το αγνοεί. Την ύπαρξη την κατάγγειλε ανοιχτά ο δημοκρατικός πολιτευτής κ. Τσουδερός, που παράδωσε, μάλιστα, στην κυβέρνηση και το καταστατικό του συνδέσμου αυτού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της σημερινής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του ομολόγησε ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα απομεινάρια και υπολείμματα του στρατιωτικού συνδέσμου. Είναι ο ίδιος εκείνος σύνδεσμος που ιδρύθηκε στον καιρό της 4ης Αυγούστου για να εξασφαλίσει από κάθε λαϊκή απειλή τη διχτατορία του Μεταξά και το θρόνο του Γκλύξμπουργκ. Τους ιδίους σκοπούς επιδιώκει και σήμερα: να ξαναφέρει τη 4η Αυγούστου και τον Γκλύξμπουργκ. Ο πρώτος μυστικός σύμβουλος του Μεταξά Διάκος και ο περιβόητος Μανιαδάκης αλληλογραφούν με το Γρίβα και τους παράγοντες του στρατιωτικού συνδέσμου. Δίνονται εντολές και κατευθύνσεις. Και το πιο χαραχτηριστικό και ανησυχητικό είναι ότι η σημερινή ελληνική δικαιοσύνη καλύπτει και προστατεύει όλες αυτές τις προσπάθειες και οργανώσεις που αποβλέπουν σε μια βίαιη παλινόρθωση του Γκλύξμπουργκ και της 4ης Αυγούστου με τους ίδιους νόμους που για αυτοπροστασία της είχε σκαρώσει η διχτατορία του Μεταξά! Μ' αυτούς τους νόμους με δικάζει σήμερα!

Βεντήρης, Λιώσης, Λάϊος,Γρίβας και Αντωνακέας, αυτοί οργανώνουν και διευθύνουν την τρομοκρατία σ' όλην την Ελλάδα. Και αυτοί είναι ο στρατιωτικός σύνδεσμος, το κεφάλι του. Πάει ο Βεντήρης στην Κρήτη αμέσως ξεσπά και αυτού, που ήταν ήσυχο νησί μέσα στον ελληνικό κυκεώνα της τρομοκρατίας, η δολοφονική δράση της αντίδρασης. Ο Γρίβας κυβερνά σήμερα και διακηρύσσει ανοιχτά και ξετσίπωτα: Η Βάρκιζα είναι μόνο απ' την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα κυβερνάω εγώ!

Μέσα στο στρατό ο στρατιωτικός σύνδεσμος κυριαρχεί απόλυτα, καταρτίζει όπως θέλει τους πινάκες, ξεκαθαρίζει το σώμα των αξιωματικών όπως του συφέρνει, κρατώντας μόνον εκείνους που τον υπηρετούν πιστά. Πριν λίγες μέρες ο υπουργός των Εσωτερικών κάλεσε το Γρίβα και του σύστησε ησυχία και προσωρινή κάλμα. Ο Γρίβας αρνήθηκε και έφυγε απειλώντας. Η κυβέρνηση και οι αγγλικές αρχές, που ξέραν πολύ καλά ότι ετοιμάζεται πραξικόπημα, διέταξαν γενική επιφυλακή σ' όλο το Κράτος. Και όλοι γνωρίζουν ότι το πραξικόπημα αυτό το οργανώνει και το κατευθύνει ο στρατιωτικός σύνδεσμος, ο Βεντήρης, ο Λάϊος και ο Γρίβας. Μπροστά στη γενική κατακραυγή η κυβέρνηση έγκρινε μια συνταχτική πράξη, που στρέφεται, τυπικά τουλάχιστον, ενάντια στις ένοπλες δολοφονικές ομάδες, που κατάρτισαν και καταρτίζουν, εξόπλισαν και εξοπλίζουν οι πραξικοπηματίες αυτοί !

Όλα αυτά είναι πασίγνωστα. Τα ξέρει και τα παραξέρει, μάλιστα, και το εξωτερικό. Και, φαίνεται, πως μόνο η ελληνική δικαιοσύνη τ' αγνοεί. Γι' αυτό και παραπέμπει το «Ριζοσπάστη» και μένα σε δίκη. Επειδή δημοσιεύσαμε ένα γράμμα, που μας έστειλε ένας τίμιος και πατριώτης αξιωματικός του στρατού, που το συμφέρον της πατρίδας τόβαλε πάνω από κάθε άλλο. Φυσικά, ο υφυπουργός των Στρατιωτικών κύριος Δράκος αρνιέται ότι στρατιωτικός σύνδεσμος υπάρχει. Μα τόσο καταθορυβήθηκε απ' τις αποκαλύψεις του αντισυνταγματάρχη, που κάλεσε τους αξιωματικούς του και τους σύστησε να είναι λιγότερο φλύαροι και πιότερο προσεκτικοί γιατί ακούν και άλλοι τις επικίνδυνες φλυαρίες !

Αυτά για το στρατιωτικό σύνδεσμο. Μα το κατηγορητήριο περιλαμβάνει και μια ακόμα κατηγορία. Το γράμμα του αντισυνταγματάρχη μιλούσε και γι' αυτά που άκουσε ο αξιωματικός αυτός για τις προετοιμασίες που γίνονται για μια εισβολή στη Βορ. Ήπειρο.

Πρώτ' απ' όλα, οι δυο μάρτυρες κατηγορίας, ο υπουργός των Στρατιωτικών κ Δράκος και ο αρχηγός του επιτελείου κ. Δρομάζος στις ένορκες καταθέσεις τους δεν αρνούνται ότι στα ελληνοαλβανικά σύνορα συγκεντρώθηκαν και κινήθηκαν ελληνικές δυνάμεις, λένε, μόνο, ότι αυτό έγινε για λόγους συνοριακής ασφάλειας.

Ύστερα, τις μέρες εκείνες, μια σειρά από ελληνικές εφημερίδες, όπως το «Εμπρός», η «Καθημερινή» και το «Ελληνικό Αίμα», καλούσαν ανοιχτά να καταληφθεί άμεσα και βίαια η Βόρεια Ήπειρος απ' τις ένοπλες ελληνικές δυνάμεις.

Τρίτο, είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι ο Γρίβας και ο στρατιωτικός σύνδεσμος κατάρτιζε και καταρτίζει, έστειλε και στέλνει ειδικά ένοπλα αποσπάσματα από χίτες και παρόμοιους στην Ήπειρο, που για σκοπό έχουν να επαναλάβουν το πείραμα του Ζωγράφου στα 1912.

Τέταρτο, το πιο χειροπιαστό, η συγκέντρωση πούγινε την Κυριακή στο «Κεντρικό» και που ο πραγματικός οργανωτής και εμψυχωτής της ήταν η παρέα του Γρίβα, δηλαδή ο στρατιωτικός σύνδεσμος. Στη συγκέντρωση αυτή, που τη μετάδωσε στις άκρες του κόσμου ο κρατικός, επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός, πήρε μέρος και αρχηγός κόμματος και μέλος της επιτροπής, που καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο κ. Γονατάς. Στη συγκέντρωση αυτή γρύλιζαν οι εγκάθετοι και οι πουλημένοι: «Να πάμε αμέσως να τη καταλάβουμε τη Βόρειο Ήπειρο», «Σόφια – Μόσχα» ! Και ο κ. Γονατάς χειροκροτούσε.

Και η ελληνική δικαιοσύνη δεν επεμβαίνει ενώ τόσο αντεθνικά και επίσημα εκτίθεται η Ελλάδα. Και όμως παραπέμπει και δικάζει γιατί βρεθήκαν Έλληνες πατριώτες αξιωματικοί και πολίτες της Ελλάδας που κατάγγειλαν ανοιχτά αντεθνικούς τυχοδιωκτισμούς και έτσι πρόλαβαν εθνικές καταστροφές και εξευτελισμούς.

Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα. Το όνομα του κ. αντισυνταγματάρχη. Ο κ. Εισαγγελέας των Πλημμελειοδικείου θέλησε να το μάθει. Μα μια τέτοια ερώτηση ηθικά δε στέκει. Γιατί η ουσία δε βρίσκεται στο όνομα του αξιωματικού μα σ' αυτά που καταγγέλει. Και αυτά είναι αληθινά. Η ηθική τάξη επιβάλει το όνομα να μη δημοσιευθεί. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Δεύτερο, αν το όνομα δημοσιευθεί θα διατρέξει κίνδυνο η ζωή του γιατί η αντίδραση θα επιδιώξει να τον δολοφονήσει. Και η πείρα μας έδειξε ότι σε κάτι τέτοια συνήθως πετυχαίνει. Τρίτο, αν κοινοποιηθεί το όνομα, στο μέλλον άλλοι αξιωματικοί θα διστάσουν να ξανακαταγγείλουν επικίνδυνες για το έθνος προθέσεις και ενέργειες. Και η εθνική ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη. Και μια απόδειξη για το ότι σωστά δε δημοσιεύτηκε το όνομα είναι και το γεγονός ότι βρέθηκαν και άλλοι τίμιοι και πατριώτες αξιωματικοί, που γράψαν και αυτοί γράμματα και κατάγγειλαν, μα τη φορά αυτή πολύ πιο θετικά και συγκεκριμένα γεγονότα και ονόματα. Θα τα δημοσιεύσουμε και αυτά αν χρειαστεί.

Υπάρχει, τώρα, ένα τέταρτο τελευταίο ζήτημα. Ένας αρχηγός κόμματος δεν ενεργεί συνήθως όπως στην περίπτωση αυτή έκανε την ενέργειά του ο Ζαχαριάδης. Θάπρεπε το γράμμα να δοθεί στην κυβέρνηση ή να διαβαστεί στην επιτροπή των Εξωτερικών. Ρωτάμε τώρα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Το γραμμα θάμπαινε στο χρονοντούλαπο, ο αντισυνταγματάρχης θα διώχνονταν απ' το στρατό, ή θα πάθαινε κάτι χειρότερο και ... οι δράστες θα συνέχιζαν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

Ένα πολιτικό κόμμα έναν αποκλειστικό προορισμό έχει : να εξυπηρετεί το Λαό και τον τόπο του πάνω από κάθε άλλο κομματικό είτε προσωπικό συμφέρο. Και να κάνει όλα όσα πιστεύει ότι ωφελούν το Λαό και τον τόπο. Αυτό έκανε και στην περίπτωση αυτή, όπως πάντα, το Κ.Κ.Ε. και αυτός που ονομάζουν αρχηγό του.

Έτσι έχει το ζήτημα της παραπομπής και της σημερινής δίκης. Και να γιατί δεν πρόκειται για κατηγορούμενο, μα για κατήγορο. Γιατί, ουσιαστικά, ο κ. αντισυνταγματάρχης με το γράμμα του και ο «Ριζοσπάστης» με τη δημοσίευση του γράμματος πρόσφεραν μια αναμφισβήτητη θετική εθνική υπηρεσία. Μα, ταυτόχρονα, με τη δίκη αυτή φωτίζεται ξανά γενικότερα ολόκληρο το σημερινό νεοελληνικό πρόβλημα και ιδιαίτερα οι σχέσεις της Ελλάδας προς το εξωτερικό.

Μια απ' τις κύριες και πρωταρχικές προσπάθειες της αντίδρασης είναι να παρουσιάζει την Ελλάδα σαν κέντρο διαταραχής της ησυχίας και τάξης στα Βαλκάνια και να κάνει όσα μπορεί για να δηλητηριάζει τις σχέσεις με τις βορεινές βαλκανικές δημοκρατίες και τη Μεγάλη Σοβιετική Ένωση.

Μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη: Προχτές το βράδυ μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Βούλγαρης και διέψευσε κατηγορηματικά ότι γίνονται μετακινήσεις ξενών στρατευμάτων στα σύνορά μας. Και όμως αμέσως ύστερα απ' το λόγο του κ. Πρωθυπουργού, ο ραδιοφωνικός σταθμός μετάδωσε ειδήσεις για τέτοιες μετακινήσεις και οι χθεσινές εφημερίδες καταπιάνονται όλες με τις διαδόσεις αυτές, που είναι σκόπιμες και, όπως τόνισε ο κ. Βούλγαρης, αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν ανησυχητικήν ατμόσφαιραν στις διεθνείς σχέσεις.

Και όμως, τις διαδόσεις αυτές τις υποθάλπει και τις ενθαρρύνει ο υφυπουργός του Τύπου που, όπως φαίνεται, δε συμφωνεί με τον κ. Πρόεδρον της Κυβέρνησης.

Η προσπάθεια όμως αυτή της αντίδρασης να κατασυκοφαντεί την Ελλάδα στο εξωτερικό με τις τυχοδιωκτικές ενέργειές της πρέπει ν' αρχίσει ν' ανησυχεί το Λαό μας. Η χώρα μας κατέχει ένα ανεχτίμητο κεφάλαιο στην εσωτερική της πολιτική. Είναι η εχτίμηση και η εμπιστοσύνη που έχει ολόκληρος ο κόσμος μα ιδιαίτερα οι βορεινές βαλκανικές δημοκρατίες και η Σοβιετική Ένωση προς το δημοκρατικό μας κόσμο. Το κεφάλαιο αυτό είναι πανεθνικό και δε θα πρέπει σε κανένα να επιτρέψουμε να το καταστρέψει. Γιατί αύριο μ' αυτό θα χτίσουμε την ασφάλειά μας, την ειρήνη μας και θα κατοχυρώσουμε ατράνταχτα την ακεραιότητα και ανεξαρτησία μας. Καμιά από τις βορεινές βαλκανικές δημοκρατίες, ούτε η Γιουγκοσλαβία, ούτε η Βουλγαρία, ούτε η Αλβανία έχουν διατυπώσει εδαφικές αξιώσεις σε βάρος μας. Ξέρουν ότι ο δημοκρατικός ελληνικός κόσμος αποκρούει τέτοιες αξιώσεις, όπως δε διατυπώνει ούτε και ο ίδιος παρόμοιες σε βάρος άλλων. Όσες διαφορές υπάρχουν μπορεί και πρέπει να λυθούν ειρηνικά, χωρίς βία, με αμοιβαία κατανόηση και συγκατάβαση, λαϊκά, δημοκρατικά. Πάνω σ' αυτή τη βάση θα χτίσουμε το οικοδόμημα της βαλκανικής φιλίας και ειρήνης και ολόπλευρης συνεργασίας.

Με τη προστασία και ενίσχυση τόσο της Μεγάλης Αγγλίας, όσο και της Μεγάλης Ρωσίας, που και σήμερα ακόμα καταλαβαίνει τις ανάγκες και, όπως αφήνουν να υπονοηθεί ξένες ειδήσεις, είναι έτοιμη να μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε κατά τον πιο ικανοποιητικό για μας τρόπο.

Προϋπόθεση όμως για όλα είναι να εξασφαλιστεί μια ομαλή εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη. Εδώ το λόγο έχει ο δημοκρατικός νεοελληνικός κόσμος στο σύνολό του.

Εμείς πάνω στο σημείο αυτό είπαμε τις γνώμες μας, κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: