Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του σ. Ζαχαριάδη Με το «Νιούς Κρόνικλ»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21-07-1945

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του σ. Ζαχαριάδη

Με το «Νιούς Κρόνικλ»

ΛΟΝΔΙΝΟ, 20 (Ιδ. υπ.) - Η φιλελεύθερη εφημερίδα «Νιούς Κρόνικλ» δημοσιεύει συνέντευξη του ανταποκριτή της στην Αθήνα με τον αρχηγό του κομμουνιστικού κόμματος Ζαχαριάδη. Ο αρχηγός του Κ.Κ.Ε. εξέφρασε στον Άγγλο ανταποκριτή την πεποίθησή του ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις μπορούν να δώσουν λύση για τη διευθέτηση των εδαφικών ζητημάτων. Ο αρχηγός του Κ.Κ.Ε. εκφράστηκε – τηλεγραφεί ο Άγγλος ανταποκριτής – έντονα υπέρ των ελληνικών συνόρων του 1939 και πρόσθεσε : «Το Κ.Κ.Ε. δε θα δεχθεί ποτέ να εκχωρήσει ούτε σπιθαμή από τα ελληνικά εδάφη. Ούτε θέλει εδάφη που είχαν τα γειτονικά κράτη στα 1939. Αποκρούει την αναθεώρηση του εδαφικού καθεστώτος με βίαια μέσα. Έτσι π.χ. το ζήτημα της Β. Ηπείρου μπορεί να λυθεί αν ακουσθεί η γνώμη του πληθυσμού». Για την Ελληνική Μακεδονία ο σ. Ζαχαριάδης είπε ότι η τεράστια πλειοψηφία της αποτελείται από Έλληνες. Πρέπει όμως να εξασφαλιστούν ίσα δικαιώματα στη σλαβική μειονότητα.

Για το ζήτημα της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στην Ελλάδα ο σ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι η καλύτερη εγγύηση θάταν να διενεργηθούν από μια επιτροπή, στην οποία να μετέχουν αντιπρόσωποι των τριών Δυνάμεων καθώς και αντιπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που δε συνεργάσθηκαν με τον εχθρό. Το Κ.Κ.Ε. θα υποστηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση έστω κι αν δεν επρόκειτο να μετάσχει σ' αυτή.

Σ. «Ρ.» : Τα ......... σημεία της συνέντευξης του σ. Ζαχαριάδη με τον ανταποκριτή της μεγάλης φιλελεύθερης εφημερίδας «Νιούς Κρόνικλ» μεταδοθήκαν χθες το βράδυ από το ραδιοσταθμό του Λονδίνου στην ελληνική εκπομπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: