Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12-07-1945

Αυτές τις μέρες γίνεται η τρίτη κατά σειρά, μα η πρώτη μεταπολεμική συνάντηση, που κάνουν οι τρεις Μεγάλοι. Η συνάντηση πρόκειται να βάλει τα θεμέλια για την οργάνωση της ειρήνης στην Ευρώπη. Και πρέπει να το πούμε αμέσως: η πραγματοποίηση της ειρήνης είναι πολύ πιο δύσκολη απ' την επίτευξη της νίκης. Κι αυτό, γιατί ο χιτλεροφασισμός συντρίφτηκε στρατιωτικά, πολεμικά, μα δεν αφοπλίστηκε ακόμα ολότελα και ιδεολογικά, πολιτικά. Και ακριβώς σ' αυτό το ιδεολογικό – πολίτικο πεδίο η παγκόσμια και πρώτ' απ' όλα η ευρωπαϊκή αντίδραση συγκεντρώνει τις προσπάθειές της για να αναγκάσει τους λαούς να χάσουν πολιτικά τον πόλεμο που κέρδισαν στρατιωτικά. Είναι εκείνοι οι παράγοντες που απ' τον πόλεμο μόνο κέρδιζαν, ενώ απ' την ειρήνη μόνο να χάσουν έχουν. Γι' αυτό και ονειρεύονται τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η μαύρη αντίδραση που τον πόλεμο απ' το μέτωπο ενάντια στον χιτλεροφασισμό προσπαθεί να τον μεταφέρει στο εσωτερικό μέτωπο, να τον κάνει εμφύλιο πόλεμο. Γιατί μονάχα έτσι πιστεύει πως θα μπορέσει ν' αλυσοδέσει τους λαούς, να τους αναγκάσει να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα, για να συνεχίσει η πλουτοκρατική ολιγαρχία να συγκεντρώνει δισεκατομμύρια. Η επιδίωξη της παγκόσμιας αντίδρασης είναι η αναβίωση του φασισμού και ένας καινούργιος τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Και η ιστορική σημασία που έχει η καινούργια συνάντηση των Τριών, βρίσκεται ακριβώς στο ότι προορίζεται να ματαιώσει τα σχεδία αυτά, να οργανώσει και να στερεώσει την ειρήνη, να ξεγυμνώσει και αχρηστεύσει τα φασιστικά υπολείμματα και να κατοχυρώσει και ολοκληρώσει την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη στην Ευρώπη, που προκήρυξε και εγκαινίασε η Γιάλτα.

Αν θελήσει κανένας ν' ανασκοπήσει το δρόμο που πέρασε η Ευρώπη απ' τη Γιάλτα μέχρι σήμερα, δεν μπορεί παρά νάναι αισιόδοξος. Στρατιωτικοπολεμικά ο χιτλεροφασισμός έχει συντρίβει. Η οργάνωση της ειρήνης προχωρεί σταθερά. Η δημοκρατική εξέλιξη και αναδιοργάνωση στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια προχωρεί σταθερά και ικανοποιητικά. Υπάρχουν φυσικά και σκοτεινά σημεία. Και το πιο μαύρο σήμερα στο χάρτη της Ευρώπης είναι η Ελλάδα. Είναι η πιο αχάριστη και ταπεινωτική ομολογία που μπορεί σήμερα να κάνει ένας Έλληνας.

Υπάρχει στην Ελλάδα ένας μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός. Στην Αθήνα. Μας τον χάρισε η διχτατορία του Μεταξά και το θεώρησε για πολιτισμό. Την Κυριακή το πρωΐ όλοι οι Έλληνες βλαστήμησαν τη μοίρα τους. Γιατί μονάχα το νεοελληνικό φασιστικό αίσχος έχει την ικανότητα της Κίρκης: να μεταβάλει τον πολιτισμό σε γουρούνι. Εκείνο το υστερικό γρύλισμα «Σόφια – Βελιγράδι – Μόσχα» και «Να πάμε να καταλάβουμε αμέσως τη Βόρειο Ήπειρο», «Θάνατος στον Τίτο» κτλ αποτελεί τη μεγαλύτερη νεοελληνική ασχήμια και καταισχύνη.

Αυτό είναι που βάφει μαύρα την Ελλάδα. Και την παρουσιάζει σαν πρωτοπορία της παγκόσμιας αντίδρασης και εστία πολεμικής μόλυνσης. Γιατί η χώρα μας παρουσιάζει το πιο καταπληκτικό θέαμα που θα μπορούσε να φανταστεί κανένας ύστερα απ' τη στρατιωτική συντριβή του φασισμού. Η Ελλάδα είναι η μοναδική νικήτρια χώρα στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο, όπου η φασιστική αντίδραση βρίσκεται σε άνοδο. Η χώρα με το πιο πρωτοπόρο και μαζικό κίνημα αντίστασης, που τόσο ηρωϊσμό έδειξε και τόσες θυσίες πρόσφερε, βρίσκεται στα χέρια των δοσιλόγων. Την κρατάν στα χέρια τους οι προδότες, αυτοί που συνεργάστηκαν με τους γερμανοφασίστες. Γιατί μόνο στην Ελλάδα το κίνημα Αντίστασης βρίσκεται σε ολοκληρωτικό διωγμό.

Μόνο στην Ελλάδα καταστρέφονται καθημερινά τυπογραφεία, εγκαταστάσεις, γραφεία, περιουσίες δημοκρατικών εφημερίδων και οργανώσεων.

Μόνο στη χώρα μας δολοφονούνται καθημερινά απ' τη φασιστική αντίδραση πρωτοπόροι αγωνιστές της Αντίστασης. Δεκάδες χιλιάδες σαπίζουν στις φύλακες και εκατοντάδες χιλιάδες καταδιώκονται.

Μόνο στη χώρα μας βιάζονται και κουρεύονται κορίτσια και γυναίκες, γιατί πολέμησαν σαν άνδρες το χιτλεροφασίστα καταχτητή.

Μόνο σε μας διώκονται και πιάνονται, παραπέμπονται και καταδικάζονται σα λιποτάκτες και εγκατάλειψη θέσης αξιωματικοί, φαντάροι, δημόσιοι υπάλληλοι, χωροφύλακες και αστυφύλακες, που παράτησαν τις θέσεις τους υπηρεσίας στον καταχτητή και βγήκαν στο βουνό για να τον πολεμήσουν.

Μόνο εδώ συλλαμβάνονται και δικάζονται για παράνομη οπλοφορία αγωνιστές της Αντίστασης, γιατί στον καιρό της κατοχής, με το ντουφέκι στο χέρι, πολεμούσαν τον καταχτητή.

Μα το χειρότερο και το πιο ατιμωτικό είναι ότι μονάχα στην Ελλάδα, θα ανταμώσει κανένας το θράσος, όλα αυτά, από τα πιο επίσημα στόματα, να χαρακτηρίζονται σαν προσωποποίηση της Ελευθερίας !

Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει ελευθερία τύπου, λόγου, οργάνωσης, συγκέντρωσης. Δεν υπάρχει καμιά δημοκρατική ελευθερία. Κανένα δημοκρατικό δικαίωμα δε γίνεται σεβαστό. Από πατρίδα της Δημοκρατίας, η Ελλάδα μεταβάλλεται σε τάφο της.

Στην χώρα μας σήμερα οργιάζει η πολιτική ανευθυνολογία και ασυδοσία. Ο ξενόδουλος τυχοδιωκτισμός. Το πολιτικό έγκλημα και η πολιτική δολοφονία, που μένει πάντα ατιμώρητη. Το πιο επιζήμιο και αντεθνικό σοβινιστικό παραλήρημα. Η πιο αναίσχυντη πατριδοκαπηλία. Και η πιο ξετσίπωτη καταλήστευση του Λαού.

Είναι η χώρα οπού ο υπουργός της του Τύπου πατρονάρει και εμπνέει την αντισοβιετική ασχήμια. Και όπου μέλος της επιτροπής, που καθορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας, είναι ο αμίμητος Γονατάς, που την Κυριακή χειροκροτούσε όταν οι πουλημένοι πατριδέμποροι φώναζαν «Σόφια – Μόσχα» και ζητούσαν άμεση πολεμική δράση ενάντια στις βαλκανικές Δημοκρατίες ! Και όμως απ' την επιτροπή αυτή αποκλείεται το κίνημα Αντίστασης, η δημοκρατική πρωτοπορία του έθνους, το Ε.Α.Μ.

Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει τάξη, ησυχία, ομαλότητα, ακριβώς γιατί οργιάζει η τρομοκρατική δεξιά, με την ανοχή και την υποστήριξη της Κυβέρνησης.

Με το σημερινό εσωτερικό καθεστώς της η Ελλάδα είναι ανάπηρη εσωτερικά, εστία διαταραχής και προκλήσεων εξωτερικά.

Σ' αυτό δε φταίει ο Λαός της, γιατί τον πνίγει η βία και η τρομοκρατία.

Να γιατί σαν μια αποφασιστική συμβολή για να χτυπηθεί ο φασισμός και σταθεροποιηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, είναι να εξασφαλιστεί και στην Ελλάδα η δημοκρατική τάξη και ζωή. Για το σκοπό αυτό ο Λαός μας δε χρειάζεται παρά μονό μια μικρή βοήθεια απ' τους μεγάλους συμμάχους του. Και τη βοήθεια αυτή οι τρεις σύμμαχοί μας έχουν υποχρέωση να μας τη δώσουν.

Η Αγγλία, οι Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Σοβιετική Ένωση έχουν ιερή και απαραβίαστη υποχρέωση τιμής να δώσουν στην Ελλάδα αυτό που σήμερα στην Ευρώπη έχει ο κάθε λαός που πολέμησε. Δηλαδή να μας εξασφαλίσουν ομαλή δημοκρατική εξέλιξη. Να στείλουν οι τρεις Μεγάλοι μια επιτροπή τους, που να εφαρμόσει και στην Ελλάδα τις αρχές της Γιάλτας. Για να μπορέσει και ο ελληνικός Λαός ν' αποφασίσει λεύτερα και ανεπηρέαστα για το εσωτερικό καθεστώς και τη κυβέρνησή του.

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα :

Ισότιμη φιλία και συμμαχία στη Μεσόγειο με την Αγγλία και στην Ευρώπη με τη Σοβιετική Ένωση. Πολιτική φιλία με την Αμερική και Γαλλία.

Πλούσια, αρκετή και άτοκη οικονομική ενίσχυση απ' τους συμμάχους.

Συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις βορεινές βαλκανικές Δημοκρατίες πάνω στη δημοκρατική βάση : Αναγνώριση του απαραβίαστου για τα σύνορα του 1939. Καμιά βίαιη εδαφική μεταβολή από καμιά πλευρά. Ειρηνική λύση για όλες τις διαφορές, με βάση το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της εθνικής ισοτιμίας για τις μειονότητες.

Ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη σε λεύτερες εκλογές, όπου ο Λαός μόνος ν' αποφασίσει για το τι θα κάνει.

Αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος για την Ελλάδα. Και το δρόμο αυτόν μπορεί να τον ανοίξει και τον εξασφαλίσει η πανδημοκρατική συνεργασία από όλους εκείνους που αποκλείουν τις βίαιες εσωτερικές εξελίξεις, τον εθνοχτόνο τυχοδιωχτισμό στην εξωτερική πολιτική και που δε συνεργάστηκαν με τον καταχτητή.

Πάνω σ' αυτόν τον δρόμο η δημοκρατική Ελλάδα θα ξαναμπεί ισότιμα και άξια στη δημοκρατική οικογένεια των λαών της Ευρώπης.

Στο έργο αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν οι τρεις Μεγάλοι, που ανταμώνουν αυτές τις μέρες για το καλό της Ευρώπης. Και προ παντός να μας βοηθήσει η Αγγλία, γιατί αν τόθελαν οι στρατιωτικές και πολιτικές αγγλικές αρχές που βρίσκονται στον τόπο μας, η κατάσταση στην Ελλάδα θάλλαζε ριζικά σε εικοσιτέσσερις ώρες. Αυτή είναι η πεποίθηση που έχει η μεγάλη πλειοψηφία του Λαού μας.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: