Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΚΩΘΕΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ - ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή, 21-09-1945

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΚΩΘΕΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΑΤΡΑ, 20, (Του ανταποκριτή μας), ― Ο σ. Ζαχαριάδης έκαμε σήμερα σε συντάκτη της «Ελεύθερης Αχαΐας» τις παρακάτω δηλώσεις πάνω στο κοινό ανακοινωθέν των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας και Αμερικής:

«Το άμεσο και βασικό πρόβλημα της στιγμής για την Ελλάδα είναι το κυβερνητικό. Το κοινό ανακοινωθέν των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας και Αμερικής αναβάλει το πρόβλημα για ύστερα από τις εκλογές και πέφτει σε μια θεμελιακή αντίθεση: Αναβάλει την αποκατάσταση συνθηκών σταθερής ομαλότητας σε χρόνο ύστερα από τις εκλογές με το σχηματισμό κυβέρνησης “εκπροσωπούσης τας επιθυμίας του λαού και του κοινοβουλίου”, κυβέρνησης που θα προέλθει από τις εκλογές αυτές (!), ενώ το πρωταρχικό και το απαραίτητο είναι ν' αποκατασταθούν συνθήκες σταθερής ομαλότητας ακριβώς για να μπορέσουν να γίνουν ελεύθερες και ανεπηρέαστες εκλογές.

Υπάρχει λοιπόν μια βασική παρανόηση του άμεσου και πρωταρχικού για την Ελλάδα προβλήματος της στιγμής. Η παρανόηση αυτή μπορεί να αρθεί μόνο με τον άμεσο σχηματισμό Αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, που θα κάνει όλα τ' άλλα.

Στην κυβέρνηση αυτή πρέπει ν' αντιπροσωπευθεί επάξια το ΕΑΜ, που εκπροσωπεί το κίνημα Εθνικής Αντίστασης. Η κυβέρνηση αυτή – που εν όψη άρνησης συμμετοχής της μοναρχικής φασιστικής αντίδρασης, του «Μαύρου Μετώπου», θα πρέπει να στηριχθεί και μόνο στο δημοκρατικό πολιτικό κόσμο σαν κυβέρνηση πολιτική – θα έχει για αποστολή της:

  1. Να καταστήσει ακίνδυνο το ΣΑΝ, Χ και λοιπή φασιστική τρομοκρατική συντροφιά

  2. Να δώσει πραγματική αμνηστία στους λαϊκούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του Δεκέμβρη και της Μέσης Ανατολής.

  3. Ν' αποκαταστήσει πλέρια τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού και την εσωτερική ομαλότητα.

  4. Να ακυρώσει την ως τα σήμερα εκλογική πλαστογραφία. Να κάνει καινούργια γενική ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, κατά το σύστημα της γενικής απογραφής του πληθυσμού, παρέχοντας εκλογικό φύλλο, που θα ισχύει για μια μόνο φορά, σε όλους, άνδρες και γυναίκες από 18 χρονών και πάνω.

  5. Όλη αυτή η προεργασία μπορεί να τελειώσει μέσα σε δυο μήνες, για να γίνουν εκλογές για Συντακτική Συνέλευση με αναλογική, πριν το τέλος του 1945.

Δεν είναι φυσικά διόλου δημοκρατικό και τιμητικό για την αξιοπρέπεια και το αίσθημα ανεξαρτησίας του ελληνικού λαού, να του καθορίζουν οι τρεις συμμαχικές κυβερνήσεις ακόμα και το χαρακτήρα της Βουλής, που θα εκλέξει, και το εκλογικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το καθορίσει μόνος του ο λαός.

Αυτή είναι η θέση του Κ.Κ.Ε. απέναντι στο συμμαχικό ανακοινωθέν. Κάτω από τις πιο πάνω προϋποθέσεις το Κ.Κ.Ε. θα υποστήριζε, μέσα στην Κεντρική Επιτροπή του Πολιτικού Συνασπισμού των Κομμάτων του ΕΑΜ, τη συμμετοχή του (του ΕΑΜ) σε μια τέτοια Αντιπροσωπευτική είτε πολιτική κυβέρνηση.

Χωρίς μια τέτοια κυβέρνηση δε μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος για ομαλή εσωτερική εξέλιξη. Μια απόδειξη είναι και η κατάσταση απεριόριστης δολοφονικής τρομοκρατίας που επικρατεί εδώ στο Μωριά και που κάνει αδύνατη σήμερα την προετοιμασία για ελεύθερες εκλογές, αφού μόνον οι καταδιωκόμενοι που πήραν τα βουνά φθάνουν τις δεκάδες χιλιάδες.

Το Κ.Κ.Ε. είναι πάντα έτοιμο να υποστηρίξει ανεπιφύλακτα κάθε σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια να αποκατασταθεί στην Ελλάδα ομαλή δημοκρατική ζωή και τάξη. Είναι αυταπόδεικτο ότι σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΑΝ και το «Μαύρο Μέτωπο» θ' αντιδράσουν μ' όλα τα μέσα και γι' αυτό σήμερα, περισσότερο από πριν, πρέπει ο λαός να αγρυπνά για να αντιμετωπίσει κάθε πραξικοπηματική τους διάθεση και προσπάθεια.

Είναι περιττό να τονισθεί εδώ ότι κάθε προσπάθεια για ψευτοαντιπροσωπευτική δε θάναι παρά μπάλωμα. Το αποτέλεσμα θάναι ψεύτικο, νόθο και η μεταδεκεμβριανή νεοελληνική κρίση θα οξυνθεί πάλι, μέχρις ότου μπει στο μόνο δρόμο της πραγματικής της λύσης που στην είσοδό του έχει γραμμένο : ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ! »

Δεν υπάρχουν σχόλια: