Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

«ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Ριζοσπάστης, Πέμπτη, 31 Μάη 1945

Ο σ. Ζαχαριάδης μιλάει στον ελληνικό λαό


«ΜΟΝΟ  ΜΙΑ  ΛΑΪΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ  ΤΗΝ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ  ΤΟΥ  ΛΑΟΥ  ΘΑ  ΛΥΣΕΙ
ΤΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΚΑΙ  ΕΘΝΙΚΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Ο  δημοκρατικός  κόσμος  αντιπροσωπεύει  ο,τι  η  Ελλάδα  έχει  τίμιο,  προοδευτικό,  λαϊκό,  εθνικό.  - Αρνούμαστε  στην  αντίδραση  το  δικαίωμα  να ισχυρίζεται ότι κρύβει μέσα της κάτι το ελληνικά Εθνικό.

Η  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΘΑ  ΣΑΡΩΣΕΙ  ΤΗΝ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΣΤΙΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ  ΤΗΣ  ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ    


Ο αρχηγός του Κ.Κ.Ε. σ. Ζαχαριάδης απατώντας σε ερωτήματα του «Ριζοσπάστη» πως βλέπει την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τι νομίζει ότι επιβάλλεται να γίνει για τη σωτηρία του τόπου, μας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Η μοναρχοφασιστική αντίδραση σηκώνει κεφάλι. Σκοπός της είναι, βασικά και ουσιαστικά, αναβίωση της 4ης Αυγούστου. Το σκοπό αυτό τον σκεπάζει με την πατριδοκαπηλία.
Πάει ν' αποσπάσει το λαό απ' τα βασικά, άμεσα και άλυτα εσωτερικά προβλήματά του για να τα λύσει όπως θέλει αυτός.
Στηρίζεται σε τρία στηρίγματα: α) Χρησιμοποιεί ανοιχτή φασιστική δολοφονική τρομοκρατία. β) Έχει την υποστήριξη της πιο αντιδραστικής κλίκας των Τόρυ της Αγγλίας, που στις 5 του Ιούλη πάνε να σαρωθούν στην ίδια τους τη χώρα. γ) Στην «ακατανόητη ανοχή» από ορισμένους πολιτικούς κύκλους του εσωτερικού που ....
Έτσι η Ελλάδα, που στάθηκε πρωτοπόρα στον αντιχιτλερικό αγώνα, παρουσιάζει το καταπληκτικό θέαμα ότι ύστερα από τη συμμαχική νίκη, τη νίκη της Δημοκρατίας, είναι η πρώτη χώρα που τραβά για τη φασιστική παλινόρθωση.

Τα  αίσχη
Γιατί μ' αυτό το αίσχος θέλει να λερώσει την Ελλάδα η αντίδραση. Γιατί είναι αίσχος – για να' αναφερθούν μονάχα ένα–δυο – ότι απ' τα όργανα που υπηρετήσαν σαν πιστά σκυλιά το χιτλερικό καταχτητή, πουλώντας την πατρίδα τους για τον αγκυλωτό σταυρό, δολοφονούνται ανοιχτά και μαζικά ηρωϊκοί αγωνιστές και πρωτοπόροι της αντιχιτλερικής απελευθέρωσης, του Ε.Α.Μ. και του Ε.Λ.Α.Σ.
Γιατί είναι αίσχος όταν οι χίτες με τον καινούργιο αγκυλωτό σταυρό ξεσκίζουν, κάτω από την προστασία που τους δίνουν τα κυβερνητικά όργανα, δημόσια τις σοβιετικές σημαίες και τις φωτογραφίες του Στάλιν, του Αρχηγού της Σοβιετικής Ρωσίας, που έπαιξε το βασικό ρόλο ανάμεσα στους ξένους φίλους που μας βοήθησαν για την απελευθέρωσή μας.
Τα αίσχη αυτά είναι πολλά. Και την ευθύνη τη φέρνει η Κυβέρνηση. Κανένας άλλος. Αυτή καλύπτει εκείνους που σπρώχνουν τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο. Γελιέται όμως οικτρά όταν νομίζει, ότι ο δημοκρατικός κόσμος θα βλέπει παθητικά και με σταυρωμένα χέρια τις ασχημίες και τις δολοφονίες των χιτών, των Σουρήδων κλπ. Θα δώσει απάντηση και θα σταματήσει, όταν θελήσει, μόνος του την τρομοκρατία αυτή, αν η Κυβέρνηση δεν μπορεί, είτε δε θέλει να κάνει το καθήκον της. Γιατί ο δημοκρατικός κόσμος είναι σε θέση, μέσα σε 48 ώρες, με μια μαζική λαϊκή δημοκρατική αυτοάμυνα, να σπάσει αν θέλει την τρομοκρατία αυτή με ένα απλό μα αλάνθαστο μέσο: Σπάζοντας στο ξύλο τους θρασύδειλους δολοφόνους, όπου παρουσιάζονται. Αν η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβάλλει την τάξη, τότε να φύγει, νάρθουν άλλοι πιο ικανοί, να τελειώνουν με τα αίσχη αυτά, που μας λερώνουν και κηλιδώνουν τον τίμιο αγώνα του Ε.Α.Μ. για την αντιχιτλερική απελευθέρωση και μας συκοφαντούν σ' ολόκληρη τη δημοκρατική αντιφασιστική Ευρώπη, σ' όλο τον κόσμο.
Μη γελιόμαστε, ότι οι εσωτερικές αντιθέσεις, η βαθειά εσωτερική μας κρίση ξεκινάει από πολιτικούς είτε κομματικούς ανταγωνισμούς και μπορεί να γιατρευτεί με γιατροσόφια.
Η εσωτερική μας κρίση αντανακλάει τα άλυτα εσωτερικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και εθνικά μας προβλήματα.

Η  μόνη  λύση
Και εδώ τα πράγματα είναι πεντακάθαρα: Κανένας, και ο πιο έξυπνος πολιτικός, είτε ο πιο καπάτσος αλχημιστής, δεν μπορεί να φανταστεί ή να σκαρώσει ή να εφεύρει καμιά άλλη λύση, γιατί απλούστατα ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Είτε θα ξαναγυρίσουμε, έτσι ή αλλιώς, στο καθεστώς της μοναρχοφασιστικής διχτατορίας της 4ης Αυγούστου, αυξημένης στον κύβο. Είτε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Ε.Α.Μ. θα βρει την ολοκλήρωσή του στην πραγματοποίηση μιας Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που αυτή μόνη μπορεί, με την υποστήριξη απ' όλο το λαό, να λύσει τα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά μας προβλήματα. Είτε η Ελλάδα θα μείνει η παλιά, και αυτό δεν το θέλει ο λαός. Είτε θα γίνει καινούργια κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, εθνικά. Και αυτό μπορεί να το πραγματοποιήσει μονάχα ο συνασπισμένος δημοκρατικός κόσμος στη χώρα μας, ο μόνος που αντιπροσωπεύει αυτό που η Ελλάδα έχει τίμιο, προοδευτικό, λαϊκό, ΕΘΝΙΚΟ. Αυτό το τελευταίο να υπογραμμιστεί ξεχωριστά. Γιατί στην αντίδραση αρνιόμαστε το δικαίωμα να μιλά και να ισχυρίζεται ότι κρύβει μέσα της κάτι το ελληνικά εθνικό. Και αυτό είναι απλό: Όποιος είχε εθνικό παλμό πολέμησε το χιτλερικό καταχτητή και τους συμμάχους του. Αυτή, η αντίδραση, συνεργάστηκε μαζί του και σήμερα δολοφονεί τους αγωνιστές του λαού με τα ίδια όργανα που τους δολοφονούσαν οι χιτλερικοί καταχτητές. Η πατριδοκαπηλία έχει ανοίξει στην ψωροκώσταινα της φαυλοκρατίας αγιάτρευτες εθνικές πληγές και καταστροφές, ώστε να μην μπορεί να την ανεχθεί η Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία. Μονάχα αυτή η απάντηση μπορεί να δοθεί σ' όλους τους μαυραγορίτες και τους λαθρέμπορους της Νεοελληνικής Εθνικής Ιδέας, που οργιάζουν τις τελευταίες βδομάδες και μέρες.

Ξεκαθάρισμα των υπολειμμάτων  
  Εμείς – ο νεοελληνικός δημοκρατικός κόσμος – έχουμε άλλα προβλήματα να λύσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, η ενωμένη Δημοκρατική Ιδέα και δράση στο τόπο μας. Τα προβλήματα αυτά, σύντομα και σε γενικές γραμμές, μπορούν να συνοψιστούν σε τούτα δω: Πραγματοποίηση της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό πάει να πει, πρώτα απ' όλα, ριζικό ΛΑΪΚΟ ξεκαθάρισμα της χιτλεροφασιστικής κληρονομιάς. Ο δρόμος πρέπει να κερδηθεί λεύτερος, για μια ανεμπόδιστη δημοκρατική ζωή και πρόοδο. Αυτό είναι η απαραίτητη βάση για να λύσουμε και το αγροτικό πρόβλημα, να χτίσουμε δηλαδή το θεμέλιο. Και να λύσουμε το αγροτικό πρόβλημα πάει να πει: Να φτιάξουμε τον Έλληνα αγρότη, δηλαδή τα 65% του πληθυσμού μας, λεύτερο ιδιοκτήτη στη γη, στα ζώα, στα εργαλεία και ΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ. Έτσι που, δίχως δεσμά και βάρη που τον πνίγουν, να μπορεί ν' αναπνεύσει, για ν' αναπνεύσει και ολόκληρος ο τόπος. Γιατί μονάχα όταν έχουμε οικονομικά υγιή τον Έλληνα αγρότη – τον καθένα δηλαδή ξεχωριστά απ' αυτούς που παράγουν σταφίδα, λάδι, καπνό, στάρι, κρασί – θάχουμε μια εξυγιασμένη εσωτερική αγορά, δηλαδή εξυγιασμένη οικονομικά. Όλα τ' άλλα για οικονομική σταθεροποίηση και εξυγίανση είναι οικονομικός ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ, που οδηγεί σε μαύρες αγορές και φασιστικοοικονομική σταθερότητα, που μονάχα τους μεγαλοκαρχαρίες εξυπηρετεί.

Τα  βασικά  ελληνικά  προβλήματα
Έτσι, το βασικό και πρωταρχικό νεοελληνικό πρόβλημα είναι πρώτα και κύρια το ΑΓΡΟΤΙΚΟ, που η λύση του θα μας δώσει το θεμέλιο για να πυργώσουμε το υπόλοιπο εποικοδόμημα και το λαϊκό εκπολιτιστικό επισφράγισμα και στόλισμα του. Δεύτερο πρόβλημα είναι η κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας. Και αυτό, όσο και αν φαίνεται παράξενο, σημαίνει πριν απ' όλα απαλλαγή της χώρας μας απ' όλα εκείνα τα βάρη που τη φέρνουν σε κατάσταση οικονομικής και κατά συνέπεια και πολιτικής εξάρτησης απ' το εξωτερικό. Γιατί, όταν είναι οικονομικά εξαρτημένη από το εξωτερικό, τότε και η εθνική ανεξαρτησία πάει, ουσιαστικά περίπατο. Και όποιος τότε μιλάει για εθνικά συμφέροντα, ξεχνώντας αυτό το βασικό, κάνει, το θέλει είτε όχι, πατριδοκαπηλία. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι αποικία για ξένα συμφέροντα. Πρέπει να γίνει ΑΦΕΝΤΙΚΟ στο σπίτι της, χωρίς ελέγχους και ξένα δικαιώματα, που σήμερα τα πολεμάν και οι Κάφροι της Αφρικής στα μέρη τους. Τα δισεκατομμύρια που στέλνουμε στο εξωτερικό, πληρώνοντας παλιές αμαρτίες αδιόρθωτων αμαρτωλών, θα τα βάλουμε στον τόπο μας να αναπτύξουμε τις εσωτερικές παραγωγικές δυνάμεις. Μπορούμε μέσα σε πέντε–δέκα χρόνια – για να φέρουμε μονάχα ένα παράδειγμα – να ηλεκτροποιήσουμε ολόκληρη την Ελλάδα με τα νερά της, φτάνοντας το ρεύμα όχι μονάχα στα εργοστάσια και την κίνηση, μα και στο κάθε ελληνικό καλύβι και όχι μονάχα για φωτισμό.
Εθνική ανεξαρτησία πάει να πει πρώτα απ' όλα νάσαι οικονομικά ανεξάρτητος, και αυτό θα το πετύχουμε όταν δίπλα στη λύση του αγροτικού, βάλουμε στο δρόμο της πραγματοποίησης και την ανάπτυξη για τις εσωτερικές παραγωγικές δυνάμεις – ηλεκτρισμός, σίδερο, ατσάλι, νίκελ και άλλα – που θα αξιοποιήσει όχι μονάχα τον ελληνικό πλούτο μα – πράμα που είναι πιο σημαντικό ακόμα – και τη δουλειά του Έλληνα εργάτη, σηκώνοντάς τον οικονομικά, τεχνικά και πολιτικοοικονομικά σε διευθύνουσα θέση και δύναμη.

Εξωτερική  πολιτική
Τρίτο πρόβλημα: Βαλκανική και ευρωπαϊκή συνεργασία. Αυτό πάει να πει: Θα στηριχτούμε στους δυο μεγάλους ευρωπαϊκούς φίλους μας, Αγγλία – Σοβιετική Ένωση και στην Αμερική, και σε στενή συνεργασία και με τους άλλους Βαλκανικούς λαούς θα ζήσουμε όχι μονάχα ειρηνικά μα και θα τοποθετήσουμε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά τα προϊόντα που μας περισσεύουν – καπνό, σταφίδα, λάδι, κρασί, φρούτα, ορυκτά – πάνω στη μόνη δίκαιη βάση ΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, για να παίρνουμε αυτά που μας χρειάζονται, πρώτα απ' όλα στάρι, κρέας, βούτυρο, πρώτες ύλες και βιομηχανικά εμπορεύματα.
Αυτό με σύντομα λόγια, θα πει Λαϊκή Δημοκρατία. Και μονάχα μέσα στη Λαϊκή Δημοκρατία μπορεί να γίνει μια Ελλάδα λεύτερη, ΓΕΡΗ και εσωτερικά και προς τα έξω, με ένα γερο, πάνοπλο, άξιο στις ηρωϊκές παραδόσεις ελληνικό στρατό.
Αυτή την Ελλάδα πρέπει να τη χτίσουμε εμείς οι δημοκράτες – όλοι οι δημοκράτες – της χώρας. Να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε. Απ' αυτό το καθήκον κανένας δεν μπορεί να μας απαλλάξει, στο καθήκον αυτό κανένας δεν μπορεί να μας αντικαταστήσει. Αν εμείς αποτύχουμε, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Και γι' αυτό δεν μπορούμε να αποτύχουμε και ας κοστίσει όσους κόπους και θυσίες θέλει.

Και ο δρόμος;
Η συμφωνία της Βάρκιζας να εκτελεστεί γρήγορα και 100%. Αν κάποιος μέσα απ' τις γραμμές μας, στις πόλεις είτε στα βουνά, αντιδρά ακόμα, εμείς θα τον χτυπήσουμε ανοιχτά και θα τον διώξουμε. Μα η συμφωνία πρέπει να εκτελεστεί και από την άλλη μεριά. Εγγύηση γι' αυτό είναι οι τρεις Μεγάλοι μας Σύμμαχοι. Και να εκτελεστεί στο κύριο και βασικό της σημείο πρώτα απ' όλα: Μέσα σε 3-4 μήνες να γίνουν εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Στο λεύτερο πεδίο των εκλογών η Ελλάδα του Ε.Α.Μ., η Δημοκρατία θα σαρώσει την αντίδραση. Ποιος μπορεί να νικήσει – θα σκεφτεί να νικήσει – ένα κίνημα παλλαϊκό, που με αίμα δημιούργησε τις πιο ηρωϊκές λαϊκές επαναστατικές παραδόσεις; Αυτό είναι πια Ιστορία–Δημιουργία και αυτό δεν μπορεί κανένας να το σβήσει.

Δουλειά και δημιουργία
Και μετά: Θα αρχίσει η νεοελληνική δημοκρατική ανοικοδόμηση. Τότε θα δείξουμε – λεύτεροι Έλληνες δημοκράτες – ότι μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον Παρθενώνα. Δος μου τέτοιο λαό και δημιουργώ ότι θέλεις. Λάος τίμιος, εργατικός, έξυπνος, ικανός ο ελληνικός λαός μπορεί και θα κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στην ευρωπαϊκή οικογένεια των λαών. Δε θα ζούμε μονάχα με τους τόκους της Ακρόπολης και του χρυσού αιώνα του Περικλή, μα θα φτιάσουμε ένα καινούργιο με τα μπράτσα του Έλληνα δουλευτή του χεριού και του μυαλού.
Στον αγώνα της δουλειάς και της δημιουργίας δε φοβόμαστε κανένα, γιατί κανένας δεν μπορεί να μας παραβγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: