Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,  7 ΜΑΡΤΗ 1946
Η επίσημη αγγλική πολιτική στην Ελλάδα, η αντιδραστική Δεξιά και το παλαιοδημοκρατικό Κέντρο δημιούργησαν το σημερινό πολιτικό χάος και αδιέξοδο. Και παν να το ολοκληρώσουν στις 31 του Μάρτη με την εκλογική πλαστογραφία. Είναι φανερό ότι θέλουν τις εκλογές, που σήμερα είναι το μοναδικό μέσο για να εξασφαλίσουμε ειρηνικά την ησυχία και την ομαλότητα, να τις μεταβάλουν σε μέσο που θα μονιμοποιήσει και θα νομιμοποιήσει την ανωμαλία και την αναρχία στην Ελλάδα. Φυσικά η δημοκρατική Αριστερά δε μπορούσε να πάρει μέρος στη συμπαιγνία αυτή και έτσι η κοινή διακήρυξη της 3 του Μάρτη, που δημοσίευσαν η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών, το ΣΚ-ΕΛΔ, οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ, ξεκαθαρίζει ολόπλευρα το ζήτημα αυτό. Η ενιαία δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να πάρει μέρος στις «εκλογές» της 31 του Μάρτη. Και για να πάρει μέρος στις εκλογές βάζει ορισμένες ελάχιστες δημοκρατικές προϋποθέσεις. Δε ζητά η δημοκρατική Αριστερά «ιδεώδεις» «απόλυτα λεύτερες» εκλογές, γιατί για την Ελλάδα ένα τέτοιο πράμα στάθηκε πάντοτε ουτοπία. Ζητά να εξασφαλιστεί ορισμένο κατώτατο όριο προϋποθέσεων, που θάδινε τη δυνατότητα ο δημοκρατικός εκλογέας να μπορεί να πάει να ψηφίσει, ας είναι και με σπασμένο κεφάλι και όπου η μαυρομετωπίτικη καλπονόθευση θα έφτανε τα 10-20%, όχι όμως και τα 80 είτε 100%.
Περισσότερη συγκαταβατικότητα και υποχωρητικότητα θα συνόρευε ασφαλώς με την πολιτική ανοησία και αυτοχτονία. Το ότι η δημοκρατική Αριστερά είναι τόσο μετριόπαθη εξηγείται πέρα για πέρα απ' την απόλυτη προσήλωσή της στην ιδέα για μια ομαλή εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη, που ανταποκρίνεται επίσης απόλυτα στο συμφέρον της χώρας και Λαού. Πέρα απ' το συμφέρον αυτό κάθε υποχώρηση θα σήμαινε απεριόριστη παράδοση της χώρας και του Λαού στους ξένους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους εκμεταλλευτές, στον εσωτερικό νεοφασισμό και ξενική υποδούλωση και θάταν μια προδοσία προς την Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Μια τέτοια προδοσία, που θα σήμαινε άρνηση και καταστροφή της Δημοκρατίας, η ενιαία δημοκρατική Αριστερά δε μπορεί να τη κάνει. Γι' αυτό και καλεί το Λαό σε διαρκή συναγερμό. Η Δημοκρατία, η Λευτεριά και η Ανεξαρτησία της χώρας βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Και ο Λαός καλείται να προασπίσει τα αγαθά αυτά με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, που τόσες φορές έχει δείξει.
Μια «αναπάντεχη», μια απόλυτα έγκυρη επιβεβαίωση για τον κίνδυνο που διατρέχει η Δημοκρατία και η Ανεξαρτησία στην Ελλάδα, μας έδωσε ο πιο «αρμόδιος» για το ζήτημα αυτό, ο εντιμότατος κ. Ουΐλσον Τσόρτσιλ στο λόγο του, που εκφώνησε προχθές στο Φούλτον του Μισούρι.
Ο κ. Τσόρτσιλ που τον Δεκέμβρη του 1944 έπνιξε στο αίμα με τα τανκς και τα ρουκετοβόλα του τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, είπε στο Φούλτον ότι «μόνον αι Αθήναι με την αθάνατον δόξαν των είναι ελεύθεροι ν' αποφασίσουν περί του μέλλοντός των δι' εκλογών, αίτινες θα διενεργηθούν υπό την επίβλεψιν Βρετανών, Αμερικανών και Γάλλων παρατηρητών».
Ο κ. εκπρόσωπος του αγγλικού ιμπεριαλισμού, ο κ. Τσόρτσιλ, που ξανάρχεται σήμερα πάλι ανοιχτά στον παλιό του ρόλο, να είναι δηλαδή, ο τροφοδότης και εμπνευστής του νεοφασισμού σε παγκόσμια κλίμακα και οργανωτής καινούργιου παγκοσμίου πολέμου, κατάντησε στην αθλιότητα να προβάλλει τη μεταδεκεμβριανή Ελλάδα, οπού κυριαρχεί απόλυτα, με τη προστασία που του δίνουν τα αγγλικά όπλα, ο χιτλεροφασιστικός  πεμπτοφαλαγγιτισμός, σαν το μοναδικό παράδειγμα «ελευθερίας» μέσα στο ποτάμι από αίμα, που η πολιτική του χύνει σήμερα στην Ινδονησία, στις Ινδίες, στην Αίγυπτο και στην Παλαιστίνη, αφού πρώτα τώχησε εδώ σε μας στην Αθήνα. Είναι έξω από κάθε αμφιβολία, πως η νέα τσορτσιλική ιμπεριαλιστική υποτροπή, έτσι όπως εμφανίζεται στην Ινδονησία, Ινδίες κλπ και έτσι, όπως υποδαυλίζεται με το λόγο του Φούλτον, μπορεί ν' αποτελέσει το έναυσμα για τον καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο (έτσι όπως η Ιταλική επίθεση στην Αβησσυνία στα 1935 και η γιαπωνέζικη ιμπεριαλιστική επιδρομή ενάντια στην Κίνα, στα 1937, αποτέλεσε ουσιαστικά την απαρχή για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο), αν δεν την αποτρέψει η δημοκρατική και ειρηνική συνεργασία και αντίσταση των Λαών. Ο λόγος του Τσόρτσιλ αποτελεί μια ολομέτωπη επίθεση και ένα κίνδυνο για τη Λαϊκή Δημοκρατία στην Ευρώπη και για την Ειρήνη σ' όλον τον κόσμο και μια πρόσκληση για ενιαία αντιμετώπισή του προς όλους τους Λαούς.
Η ιδιαίτερη «κολακευτική μνεία» που έκανε για τις «ελευθερίες» που επικρατούν στην Ελλάδα, αποτελεί έναν άμεσο θανάσιμο κίνδυνο για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Δείχνει, πως η επίσημη αγγλική πολιτική των κ.κ. Αγγλυ και Μπέβιν, που δεν είναι παρά πιστό αντίγραφο και συνέχεια της πολιτικής του τότε πρόεδρου των στην κυβέρνηση κ. Τσόρτσιλ, πάει με τις «ελευθερίες» του Μαύρου Μετώπου, της Χ. ΣΑΝ. Μαγγανά, Σούρλα και Σία, που τόσο εκθειάζει ο ηγέτης των Τόριδων, να χαντακώσει τελειωτικά την Ελευθερία και Δημοκρατία στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος αυτός καλεί τη δημοκρατική Ελλάδα σε παλλαϊκή πανστρατιά.
Η δημοκρατική Αριστερά έχει κι' όλας πάρει ξάστερη θέση. Η ευθύνη σήμερα βαρύνει κυρίως το παλαιοδημοκρατικό Κέντρο, που έχει και την κυβέρνηση. Εκείνο που χρειάζεται είναι με στοιχειωδώς λέφτερες εκλογές να συντριβεί ο μοναρχοφασισμός και να θριαμβεύσει η Δημοκρατία. Οι όροι που προβάλλει η δημοκρατική Αριστερά είναι οι πιο μετριόπαθοι δυνατοί. Και επειδή τις τελευταίες βδομάδες η παρασκηνιακή δραστηριότητα του παλαιοδημοκρατικού Κέντρου προς τ' αριστερά έχει και πάλι ενταθεί, κάνουμε ένα ακόμα βήμα, μια ακόμα πρόταση: Να καταρτιστούν κοινοί εκλογικοί συνδυασμοί απ' τη δημοκρατική Αριστερά και το παλαιοδημοκρατικό Κέντρο με αναλογία 50 προς 50 % πάνω στους βουλευτές ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ. Με την προϋπόθεση οτι θα δοθεί ΜΟΝΟ μια δίμηνη αναβολή, θα μπορέσουν οι δημοκρατικοί εκλογείς να γραφτούν στους καταλόγους και θα βρεθεί τρόπος ν' αποφευχθούν οι διπλοτριπλοψηφίες, ο θρίαμβος της Δημοκρατίας είναι εξασφαλισμένος 100 %. Αυτό για μας είναι το βασικό. Και αυτό σημαίνει ότι το  παλαιοδημοκρατικό Κέντρο θάχει τη δυνατότητα νάναι κυβέρνηση, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ για άλλα τέσσερα χρόνια. Εμείς θα ζητούσαμε μόνον τούτο: Να μείνει η Ελλάδα δημοκρατική χωρίς ιδιώνυμο και Μαγγανάδες. Να μείνει ανεξάρτητη χωρίς ξένες αναμίξεις. Νάχει το σθένος και τη δύναμη η δημοκρατική κυβέρνησή της, όταν χρειάζεται, να λέει όχι και στους Άγγλους. Αυτό ζητάμε, αυτό θέλουμε. Και τίποτα άλλο. Γιατί πρωταρχικό μας μέλημα είναι να σώσουμε τη Δημοκρατία μας, που η προχθεσινή κρούση του κ. Τσόρτσιλ δείχνει πόσο άμεσα και σοβαρά κινδυνεύει.
Το λόγο για ακόμα μια φορά έχουν οι παλαιοδημοκρατικοί ηγέτες. Κρατούν πάλι την τύχη της Δημοκρατίας στα χέρια τους. Αν και αυτή τη φορά τη προδώσουν τότε την άλλη φορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού θάναι απόλυτα έρημο και αδειανό.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: