Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Έρανος τιμής

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ κάνει έρανο για τους φυλακισμένους και τις οικογένειες των θυμάτων του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Το ποσό που καθορίζει πως πρέπει να μαζευτεί ως τα Θεοφάνεια, είναι 100 εκατομμύρια δραχμές.

Πρέπεια να ειπωθεί αμέσως ότι σήμερα, που μπαίνουμε στο χειμώνα, δεν υπάρχει για τους έλληνες πιο άγιος σκοπός απ' την φροντίδα αυτή και πιο Ιερή υποχρέωση απ' τη συμμετοχή στο έρνατο αυτόν. Εκατο εκατομμύρια για τα πιο τιμημένα παιδιά της η Ελλάδα θα τα δώσει διπλά. Κάθε πόλη θα πρέπει να ορίσει μόνη της το ποσό που θα μάσει. Όταν ο κάθε ενήλικος δώσει σαν κατότατο όριο εκατό δραχμές ο κάθε νέος πενήντα και το κάθε αητόπουλο δέκα. Όταν για τα μικρά κορίτσια, τις κοπέλες και τις γυναίκες μας πούμε ότι θα μπορούσαν να δώσουν τα μισά απ' την αντίστοιχη κατηγορία ανδρών, δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι οι φυλακισμένοι μας, οι οικογένειες των αγωνιστών μας θα ανασάνουν, ας είναι και λίγα.

Όλοι λοιπόν τον οβολό μας για τον έρανο τιμής. Κανένας φυλακισμένος και καδιωκόμενος, κανένα παιδί, γυναίκα, μάνα και αδελφή αγωνιστή μας δε θα πρέπει να μείνει χωρίς ενίσχυση, περίθαλψη, νομική προστασία. Κανένας δε θα πρέπει να κοιμάται με το παράπονο ότι δίπλα στον κατατρεγμό του μεταδεκεμβριανού Κράτους τους ξεχάσαμε και μεις.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Ριζοσπάστης, Σάββατο 27 Οκτώβρη 1945, σελ. 1

Δεν υπάρχουν σχόλια: